.

Actieve gemeenten in de provincie Gelderland

Culemborg

In Culemborg startte in 2009, op initiatief van de gemeente, de werkgroep Fairtrade gemeente Culemborg. Het is een onafhankelijke groep vrijwilligers die ervoor zorgde dat Culemborg al in 2010 Fairtrade gemeente werd. En wel de eerste van Gelderland. Inmiddels zijn er 40 Fairtrade gemeentes in Nederland.

De vrijwilligers zijn in contact met gemeente, winkels, sportclubs, bedrijven en andere instellingen. Zij organiseren activiteiten en verzorgen voorlichting op bijvoorbeeld scholen en netwerkbijeenkomsten.

Samen werken zij zo aan armoedebestrijding en een duurzame ontwikkeling van kleine boeren en producenten in ontwikkelingslanden.

Een mooi succes is dat in Culemborg de Werfklas de eerste fairtrade basisschool en het K.W.C. de eerste fairtrade middelbare school van Gelderland werd.

Bekijk deze gemeente

Doetinchem

Op 7 augustus is de werkgroep Fairtrade Gemeente Doetinchem omgezet in de Stichting Fairtrade Gemeente Doetinchem.

Op 12 september is de titel Fairtrade Gemeente aan de Gemeente Doetinchem uitgereikt. Deze titel geldt ook voor de buurtgemeenten Gaanderen en Wehl.

In het gemeentehuis wordt Fairtrade koffie en thee geschonken. Op de website staat vermeld dat Doetinchem een Fairtrade Gemeente is.
De Fairtrade groep wordt financieel en logistiek ondersteund door de gemeente

Bekijk deze gemeente

Lochem

Lochem Fairtrade is een lokale werkgroep die zich binnen de landelijke campagne Fairtrade Gemeente inzet voor de promotie van eerlijke handel en eerlijke producten en tot doel heeft de gehele gemeente tot Fairtrade Gemeente te maken. De lokale campagne vindt plaatst in de gemeente Lochem en de volgende kernen behoren tot deze gemeente: Almen, Barchem, Eefde, Epse, Exel, Gorssel, Harfsen, Joppe, Kring van Dorth, Laren, Lochem en Zwiep.

Lochem Fairtrade wil ervoor zorgen dat de gehele gemeente zich schaart achter de promotie van eerlijke handel en het gebruik van fairtrade producten.

Bekijk deze gemeente

Nijmegen

In 2018 is Nijmegen Green Capital van Europa! Dat betekent dat we Nijmegen nog duurzamer maken. Eerlijke handel is daar natuurlijk ook een onderdeel van. Dus wij doen mee met Fairtrade Nijmegen!
We doen mee we via het burgerinitiatief Green Capital challenges. Hierbij staat elke maand een ander onderwerp centraal. In de maand november is het thema Eerlijke Handel. Dit thema is veel breder dan enkel Fair Trade, maar natuurlijk spelen wij als Fairtrade Nijmegen hier een belangrijke rol in. Onze werkgroep werkt hard mee aan de activiteiten die in het kader van Green Capital Challenges worden georganiseerd. Zo zijn de werkgroep en een aantal Fairtrade ondernemers nauw betrokken bij het verzinnen en uitvoeren van de challenges.
Voor 2018 zijn drie challenges bedacht, waar iedereen aan mee kan doen. We hebben tot en met november 2018 om zoveel mogelijk Nijmeegse ondernemers, inwoners en studenten te betrekken bij deze challenges. Zo maken we de handel in Nijmegen samen weer een beetje eerlijker.
Ook meedoen?
Contact: Fairtrade024@gmail.com
Website: www.fairtradenijmegen.nl
Facebook: www.facebook.com/fairtradenijmegen

Bekijk deze gemeente

Tiel

Wij streven naar meer eerlijke producten in Tiel. In bedrijven. Op scholen. In de Horeca. In winkels. Op het stadhuis. Zo geven wij de makers van die producten, mensen in ontwikkelingslanden, een kans om voor zichzelf een betere toekomst op te bouwen.

Vandaar dat Tiel Fairtrade Gemeente wil worden. Dit is een eervolle titel die aangeeft dat de gemeente en de inwoners betrokken zijn bij fairtrade, van supermarkt tot restaurant. Van school tot sportkantine.

De Fairtrade Gemeente campagne maakt armoedebestrijding heel concreet. In de campagne worden burgers, gemeenten, winkels en bedrijven als het ware partner van kleine boeren en producenten uit ontwikkelingslanden: een partnerschap dat direct bijdraagt aan een rechtvaardige en duurzame wereld!


Bekijk deze gemeente

Zutphen

Zutphen gaat voor fairtrade! De Gemeente Zutphen, de Visiegroep Duurzaam Zutphen en de Wereldwinkel Zutphen werken samen aan de titel Zutphen Fairtrade Gemeente.
Wil je meewerken, kijk dan op onze website, volg ons op Twitter, Facebook of Pinterest!

Bekijk deze gemeente
Doe ook mee
.