.

Nieuws in Zevenaar

Fairtrade gemeente in de Liemers

Dit bericht werd geplaatst op .

Tijdens de Wereld Fairtrade dag op 13 mei jongstleden gaf de Zevenaarse wereldwinkel de aftrap voor de campagne 'Fairtrade gemeente" in de Liemers. De speciaal voor dit doel opgerichte werkgroep 'fairtradegemeente' stelt de Liemerse Gemeenten Zevenaar, Rijnwaarden, Westervoort en Duiven in staat binnen circa twee jaar de titel 'Fairtrade gemeente' te verwerven.

door Nan Hoesté (in Zevenaar Post)

De landelijke wereldwinkels dragen al veertig jaar de boodschap 'Fairtrade' uit. Een boodschap die hedentendage ook doorklinkt in bijvoorbeeld het assortiment in de supermarkten. "Wist je dat er per jaar zo'n twaalf miljoen fairtrade bananen over de toonbank gaan?", meldt bestuurslid en secretaris Harry Koster. "Mensen kopen bewuster. Dat is een goede zaak vinden we. Maar we willen de boodschap Fairtrade nog luider laten doorklinken. Mede omdat de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, samen met Max Havelaar en het ICCO, met de campagne 'Fairtrade gemeente' een grotere bijdrage hoopt te leveren aan de realisatie van de duurzame doelstellingen van de Verenigde Naties."

Waarop Broersen aanvult: "Daarom hebben we een werkgroep in het leven geroepen, waarvan ook Rietje Dellepoort en Ghislaine Leparoux deel uitmaken. Deze werkgroep gaat onderzoeken of er draagvlak binnen de Liemerse gemeenten en de daarin gevestigde bedrijven, instellingen, scholen, kerken en horeca bestaat om in de toekomst het predikaat Fairtrade gemeente te mogen dragen. Als consument of bedrijf kun je namelijk het verschil maken voor mensen aan de andere kant van de wereld door producten te (ver)kopen die zijn verhandeld volgens eerlijke en duurzame handelsvoorwaarden. Vooral in een tijd, waarin de ontwikkelingsgelden flink onder druk staan."

Inmiddels staat de teller landelijk op vijfenzeventig Fairtrade Gemeenten. En zijn Utrecht en Friesland uitgeroepen tot Fairtrade provincies. Maar wat zijn nu precies de criteria, waaraan een gemeente moet voldoen om het predikaat 'Fairtrade gemeente' te verwerven? "Allereerst moet er draagvlak zijn bij het gemeentebestuur zelf. En is er, afhankelijk van het inwonerstal, een minimum gesteld aan de deelname van bijvoorbeeld bedrijven, scholen, kerken, instellingen en horeca", legt voorzitter Broersen uit. "Zij kunnen bijvoorbeeld een duurzame bijdrage leveren door hun inkoopbeleid af te stemmen op Fairtrade producten. Wist je trouwens dat het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem/Zevenaar een FairTrade ziekenhuis is?"

Inmiddels hebben de werkgroepleden ingesproken tijdens de vergadering van de Raadscommissie Samenleving van de gemeente Zevenaar, Rijnwaarden en Westervoort. "Er werd aandachtig naar ons geluisterd en we kregen goede respons", weet werkgroeplid Rietje Dellepoort "Saillant detail - de gezamenlijke inkoop van de Liemerse gemeenten staat deze maand op de agenda." Voor informatie: www.fairtradegemeenten.nl

.