.

Nieuws in Tytsjerksteradiel

Fairtradecertificaat It Griene Nêst in Sumar

Dit bericht werd geplaatst op .

Op dinsdag 13 maart 2018 ontving Halte | It Griene Nêst uit handen van wethouder Ellen Bruins Slot het Fairtrade certificaat.

Burgum, 14 maart 2018

Fairtrade certificaat voor Halte | It Griene Nêst in Sumar

Op dinsdag 13 maart 2018 ontving Halte | It Griene Nêst uit handen van wethouder Ellen Bruins Slot het Fairtrade certificaat. De Halte is een lunchroom gevestigd op It Griene Nêst aan de Boswei in Sumar. Naast de Halte heeft participatiebedrijf Niemand aan de Zijlijn! (Nadz) ook hier haar onderkomen. Zij richten zich op mensen die op de één of andere manier aan ‘de zijlijn’ terecht zijn gekomen.

Alle producten die de Halte aan haar gasten serveren zijn biologisch en/of fairtrade. De koffie die er geschonken wordt, denk aan Cappuccino’s, Latte Macchiato, Espresso, is van het fairtrade merk Peeze. De melk is biologisch en fair en dat geldt ook voor alle producten die nodig zijn om een huisgemaakt gebakje of stukje cake te presenteren.

De Halte zelf is ingericht als een wachtlokaal. Veel van de inrichting is van gerecycled materiaal, zoals bijvoorbeeld het meubilair. Dat is gemaakt van de pallets die op het naastgelegen zonnepark zijn gebruikt en een deel van de accessoires is afkomstig van de kringloopwinkel. Ellen Bruins Slot: “Prachtig om te zien dat ze hier niet alleen met fairtrade en biologische producten werken, maar ook nog eens circulair bezig zijn. Heel inspirerend”.

De deelnemers van de Halte hebben kopjes bij de kringloopwinkel vandaan gehaald, creatief beschilderd en voorzien van een visitekaartje. Wethouder Ellen Bruins Slot ontving zo’n mooi kopje met de hartelijke uitnodiging om weer eens langs te komen. Komende week gaan de deelnemers van de Halte de Markt op in Burgum om ook deze kopjes uit te delen aan het winkelende publiek. Naast bekendheid voor de Halte krijgen deelnemers zodoende de kans hun praktijkervaring te vergroten.

Kennismaking Global Fruit & Fairtrasa

Dit bericht werd geplaatst op .

Kennismaking Fairtradebedrijven op inspriratiedag FairFryslân 2 november 2017

Global Fruit & Fairtrasa
Graag stellen wij u voor aan Global Fruit en Fairtrasa. Twee bedrijven die gevestigd zijn in gemeente Tytsjerksteradiel waar u kennis mee kunt maken op de inspiratiedag van FairFryslân, 2 november 2017 in MFC Ons Huis in Sint Annaparochie.
Global Fruit en Fairtrasa handelen over de hele wereld in fruit. Zij leveren het fruit wat verwerkt wordt in onder andere fruitsappen, smoothies, bier, yoghurt, ijs en babyvoeding.
Eigenaar van Global Fruit en mede-eigenaar van Fairtrasa is Bareld Kootstra. Hij legt uit dat hun doel is om het inkomen van de boer in ontwikkelingslanden te vergroten en hoe je er zorg voor kunt dragen dat hun nakomelingen dat ook hebben. Daar ligt hun focus op. De boeren ontvangen naast een eerlijk inkomen een fairtrade premie. Afspraak is dat ze deze premie alleen mogen inzetten voor sociaal maatschappelijke doeleinden in hun naaste leefomgeving, zoals onderwijs en zorg.

Bareld Kootstra: "We hebben niet altijd het goedkoopste product, maar wel het product met de meeste impact."

Global Fruit : http://global-fruit.nl
Fairtrasa : http://www.fairtrasa.com

Wisseling wethouder werkgroep Fairtrade Tytsjerksteradiel

Dit bericht werd geplaatst op .

Afscheid & warm welkom bij Werkgroep Fairtrade Tytsjerksteradiel

Burgum, 12 september 2017
JM_49
Afscheid & warm welkom bij Werkgroep Fairtrade Tytsjerksteradiel
De Wergroep Fairtrade heeft op 11 september mevrouw Ellen Bruins Slot-Janmaat hartelijk verwelkomd. De pas aangetreden wethouder van Tytsjerksteradiel krijgt in de werkgroep de rol van adviseur. Voorzitter Louis Bakker zei dat de werkgroep blij is met de komst van wethouder Bruins Slot en wenste haar heel veel succes.

Oud wethouder Houkje Rijpstra nam tijdens de bijeenkomst van de werkgroep Fairtrade afscheid als adviserend lid. Zij is per 1 september directeur van Circulair Friesland; een organisatie die zich actief inzet voor een circulaire economie.

Vanaf het begin was Houkje Rijpstra betrokken bij de Werkgroep Fairtrade Tytsjerksteradiel. Louis Bakker: 'Je verbond je aan een motie over Fairtrade. Inhoudelijk ging je hier mee aan de slag en je droeg het uit. Dat is de kracht geweest, de vonk die je hebt doen overslaan. Daarvoor willen wij je hartelijk bedanken'. Mede dankzij de inzet van Houkje ontving gemeente Tytsjerksteradiel op 17 mei 2017 de titel "Fairtrade Gemeente".

De Fairtrade werkgroep Tytsjerksteradiel bestaat uit mensen uit het bedrijfsleven, diverse organisaties en de wereldwinkel. De werkgroep vergadert twee keer per jaar en werkt tussendoor aan verschillende fairtrade-projecten die spelen in de gemeente. De Werkgroep bestaat uit: Louis Bakker (voorzitter), Bareld Kootstra, Jacqueline Schippers, Wim de Haan, Hanneke de Jong, Janny Wijbenga (Tytsjerksteradiel).

https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=7&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiz6uGi47zcAhWSY1AKHeTQD4cQFjAGegQIBhAB&url=https%3A%2F%2Fwww.of.nl%2Fafscheid-warm-welkom-bij-werkgroep-fairtrade-tytsjerksteradiel.htm&usg=AOvVaw3BGtZFTdOfrmZMXOov8fPO

Annage Earnewâld 75e Faitradebedrijf

Dit bericht werd geplaatst op .

Annage Earnewâld is het 75ste Fairtradebedrijf van Tytsjerksteradiel

Burgum, 6 juni 2017

Annage Earnewâld 75ste Fairtradebedrijf
Mijlpaal in Fairtradegemeente Tytsjerksteradiel

Op woensdag 31 mei ontving Annage uit Earnewâld uit handen van wethouder Houkje Rijpstra het Fairtrade certificaat. Daarmee is Annage het 75ste bedrijf dat zich fairtrade mag noemen. Houkje Rijpstra: “Wy binne as gemeentebestjoer wiis mei de bedriuwen dy’t ús helpe om fairtradeprodukten gewoaner te meitsjen. In earlike priis is gjin ‘ver-van-mijn-bed-show’ mar kin elkenien alle kearen by de boadskippen foar kieze. Sadwaande ús wurdearring yn de foarm fan in fairtradesertifikaat, sadat klanten ek sjen kinne dat it bedriuw earlike hannel ek oer ús lânsgrinzen hinne stipet.”

Annage

PKN Gemeente Hurdegaryp opnieuw Fairtrade Kerk!

Dit bericht werd geplaatst op .

De PKN gemeente Hurdegaryp heeft opnieuw het certificaat Fairtrade-Kerk ontvangen.


PKN gemeente Hurdegaryp opnieuw Fairtrade kerk

Met veel enthousiasme ging de PKN gemeente Hurdegaryp met het thema fairtrade aan de slag. Dit werd in 2011 beloond met het behalen van het Fairtrade Kerk-certificaat. Vanaf dat jaar mogen zij zich Fairtrade Kerk noemen. In 2014 werd het certificaat verlengd en ook dit jaar prolongeren ze deze titel. De PKN gemeente Hurdegaryp laat zien dat ze nog steeds enthousiast met fairtrade bezig zijn. Dit doen ze door fairtrade producten te gebruiken en onder de aandacht te brengen. Verder organiseren ze activiteiten waarin fairtrade een rol krijgt. Kortom: een beloning waard!

Over Fairtrade kerk
'Fairtrade Kerk' is een eervolle titel. Deze titel toont aan dat je als kerk structureel fairtrade producten gebruikt, over eerlijke handel communiceert en met acties zorgt voor meer aandacht voor eerlijke handel. Aan de hand van deze 3 criteria toon je als kerk aan dat je je inzet voor duurzame economische ontwikkeling van mensen in ontwikkelingslanden.

Kijk voor meer informatie ook op www.fairtradegemeenten.nl

https://www.tytsjerksteradiel.nl/inwoners-t-diel/nieuws_43817/item/pkn-gemeente-hurdegaryp-opnieuw-fairtrade-kerk_36322.html

http://www.pghurdegaryp.nl/default.aspx?lIntEntityId=136460

Tytsjerksteradiel opnieuw Fairtrade Gemeente!

Dit bericht werd geplaatst op .

Gemeente Tytsjerksteradiel mag zich voor 2017-2019 opnieuw Fairtrade Gemeente noemen.


Tytsjerksteradiel opnieuw Fairtrade Gemeente!

Met dank aan de Fairtradewerkgroep Tytsjerksteradiel, alle Fairtrade bedrijven en ondernemers en bewuste inwoners mag Tytsjerksteradiel zich opnieuw 'Fairtrade Gemeente' noemen. Nadat de gemeente in 2011 het predicaat als tweede Friese gemeente in de wacht sleepte, is deze nu voor de 7e keer op rij door de landelijke organisatie bevestigd. Volgens de jury heeft de gemeente laten zien dat zij Fairtrade goed onder de aandacht brengt bij haar inwoners en lokale deelnemende partijen.


Wethouder Houkje Rijpstra is er trots op dat haar gemeente de titel 'Fairtrade Gemeente' opnieuw heeft gekregen: "Wat ús oanbelanget is Fairtrade eins de normaalste saak fan de wrâld. Wy wolle ús stientsje bydrage oan earlike hannel, foaral troch ús ynwenners bewust te meitsjen dat sy mei harren ynkeapen it ferskil meitsje kinne. Dat sa’n protte bedriuwen meidogge, jout ús in grutte stimulâns om op dit paad troch te gean!"


Over Fairtrade Gemeente


‘Fairtrade Gemeente’ is een eervolle titel die aangeeft dat de plaatselijke gemeenschap samenwerkt voor eerlijke handel. Een gemeente kan de titel verdienen als ze aantoont dat zij aan zes campagnecriteria voldoet. Een onafhankelijke jury beoordeelt of gemeenten voldoen aan deze criteria. De Fairtrade Gemeente campagne in Nederland is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Stichting Max Havelaar en ontwikkelingsorganisatie ICCO. In Nederland zijn 128 gemeenten actief met Fairtrade, waarvan 72 ook de titel hebben verdiend. Inmiddels mogen de provincies Friesland en Utrecht zich Fairtrade Provincie noemen.


Kijk voor meer informatie ook op: www.fairtradegemeenten.nl

Column Fan van Fairtrade

Dit bericht werd geplaatst op .

Als ik geblinddoekt fairtrade producten zou moeten onderscheiden van gewone producten, dan zou ik jammerlijk falen. Maar toch durf ik te beweren dat fairtrade producten veel smakelijker zijn of van veel betere kwaliteit. Zo kocht ik onlangs een nieuwe ochtendjas. Voor het eerst in mijn leven was dat er een aan van biologisch en fairtrade katoen. Ik garandeer u dat ik nog nooit zulk zacht en fijn katoen voelde.
Dit is natuurlijk psychisch. Wees gerust; ik ben me ervan bewust. Ik ben besmet met het fairtrade virus. Dat is het resultaat van acht jaar werken voor de campagnes Fairtrade Tytsjerksteradiel en Fair Fryslan.


Nog altijd ben ik overtuigd van het fairtrade principe. Dat 'kleine' boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden baat hebben bij een eerlijk salaris weet bijna iedereen wel. Daardoor zijn ze in staat zelf hun gemeenschap te ontwikkelen en bijvoorbeeld de gezondheidszorg te verbeteren. Maar ook het verbod op kinderarbeid en de zorg en aandacht voor het milieu en arbeidsomstandigheden zijn aspecten van fairtrade die mij een heel goed gevoel geven. En dat geldt net zo goed voor biologische- en streekproducten, die met een zelfde soort filosofie op de markt gebracht worden.
Het kopen van deze producten is een onderdeel van de oplossing voor wereldwijde problemen als klimaatverandering, vermindering van biodiversiteit, voedseltekorten en armoede. Jammer dat nog niet alle producten volgens deze fairtrade principes worden vervaardigd. Aangezien de vrije markt ook ruimte laat voor producten waar het behalen van maximale winst voorop staat, moeten we het hebben van toename van bewustwording.
Dat bewustwording zo belangrijk is, komt vanwege het feit dat de klant koning is. Pas als de klant duidelijke wensen aangeeft, verandert de producent. Campagnes helpen daarbij, kijk maar naar acties tegen plofkippen, legbatterij-eieren en angorawol. Maar een lange adem blijkt vaak wel noodzakelijk. Het is dan ook een goede zaak dat steeds meer gemeenten en provincies zich hard maken voor fairtrade.
Prachtig dat ik daar de afgelopen jaren aan mee kon werken. Binnen Tytsjerksteradiel ga ik me nu met andere onderwerpen bezig houden, een collega neemt mijn werkzaamheden over. Dit is dan ook mijn laatste column voor het Friesch Dagblad. Mijn persoonlijke betrokkenheid bij fairtrade vermindert niet, ik blijf fan van fairtrade. Ik voel me niet goed bij het kopen van spullen waarvan ik weet dat de productie ervan ten koste ging van mens, dier of natuur. U toch ook niet?

Fairtrade pakket voor prijswinnaars

Dit bericht werd geplaatst op .

Op 7 november heeft Wethouder Geerling Schippers een aantal prijswinnaars van het Woningmarktonderzoek ontvangen op het gemeentehuis.

Hij overhandigde hen een fairtrade pakket ter waarde van honderd euro. In totaal deden er 3.212 mensen mee aan het onderzoek. Met behulp van de resultaten gaat de gemeente aan de slag om het woonbeleid aan te passen, zodat er beter wordt ingespeeld op de woonwensen die er zijn.
Meer informatie over het Woningmarktonderzoek in Tytsjerksteradiel is te vinden op www.t-diel.nl/nieuwsberichten.

Fairtradebedrijf Watersportcentrum De Twirre

Dit bericht werd geplaatst op .

Judith Janssen ontvangt me op Watersportcentrum De Twirre. Samen met haar man René runt ze het veelzijdige bedrijf. Er staat veel wind. “Jammer voor de kinderen die net zeilles krijgen”, zegt ze. “Ze moeten het even met theorieles doen. Maar ach, dat hoort er ook bij. Ze moeten toch leren knopen maken en wat de voorrangregels op het water zijn”. Ik ben op De Twirre omdat het bedrijf het Fairtrade certificaat kreeg van de gemeente Tytsjerksteradiel.

Fairtrade
Ze werd op de fairtrade campagne geattendeerd door collega-ondernemer Barbara Lagendijk van Outdoor Veldboom. “We waren nog niet zo bewust bezig met fairtrade producten”, vertelt Judith Janssen. “Maar als je er even bij stilstaat is het eigenlijk heel logisch, want het is een eenvoudige manier om anderen te helpen bij het opbouwen van een goed bestaan. Ik vond het ook leuk om me er in te verdiepen. Bij onze vaste leverancier informeerde ik naar de mogelijkheden en het bleek dat hij er ook al mee bezig was. Er is volop keuze in fairtrade producten, zelfs gewoon bij de Aldi en de Lidl. Dat is een goede zaak want het maakt het laagdrempelig om de overstap te maken. We hebben verschillende soorten koffie en thee geprobeerd en zijn er goed uitgekomen, want de smaak is natuurlijk wel erg belangrijk. Het bleek trouwens helemaal niet duurder te zijn, dat had ik niet gedacht!

Uitbreiden assortiment
Naast de fairtrade koffie en thee, schenken ze ook fairtrade wijn en bestellen ze bij de cateraar bewust biologische maaltijden. “Heb je nog tips voor me voor het uitbreiden van ons assortiment?”, vraagt ze. En dat is een leuk kenmerk voor bedrijven die net het fairtrade certificaat hebben: als je eenmaal begint met fairtrade producten dan wil je het assortiment uitbreiden. Hoe meer hoe beter. Gelukkig speelt de markt hier op in en zijn fairtrade producten volop verkrijgbaar. Op de site van Max Havelaar staat een uitgebreid productenoverzicht en kun je heel goed ideeën opdoen. Judith Janssen is blij met de tip. Leuk om uit te zoeken als na de zomer de rust weer terugkeert op de zeilschool!

Leerlingen krijgen boek 'De droom van Ama'

Dit bericht werd geplaatst op .

De leerlingen van groep 8 van CBS De Reinboge kregen 28 oktober 2015 het boek 'De droom van Ama' uitgereikt. De kinderen hebben in september geholpen met de vormgeving van het boek.

'De droom van Ama' gaat over fairtrade. Het verhaal kan helpen om kinderen uit te leggen wat fairtrade is en waarom het belangrijk is eerlijke producten te kopen. De schrijfster van het boek, Baukelien Koopmans, is fairtrade campagnecoördinator bij de gemeente Tytsjerksteradiel.

Werkgroep Fairtrade aanwezig bij Burgum diner

Dit bericht werd geplaatst op .

Op 19 november was de fairtrade werkgroep Tytsjerksteradiel aanwezig op het Burgum Diner.

Werkgroeplid Bareld Kootstra vertelde de aanwezigen over het belang van fairtrade. Bij het diner waren ook voor het eerst in Tytsjerksteradiel de fairtrade tafels te bezichtigen.

Nieuwsbrief juni 2014

Dit bericht werd geplaatst op .

De fairtrade werkgroep van Tytsjerksteradiel brengt regelmatig een nieuwsbrief uit.


Via deze link kunt u de nieuwsbrief lezen.
http://www.t-diel.nl/document.php?m=43&fileid=28135&f=aefd239f8529fe6a92003423371e8aaf&attachment=0

Als standhouder op Lifestyle Fair Oars! 2014?

Dit bericht werd geplaatst op .

Op zaterdag 19 april vindt voor de vijfde keer Lifestyle Fair Oars! plaats. Op deze fair in het centrum van Burgum laten lokale ondernemers, sportaanbieders en organisaties samen met de gemeente Tytsjerksteradiel zien hoe je duurzaam en gezond kunt leven. En er is nog plaats voor standhouders!

Wat vindt u op Oars! 2014?
De fair richt zich op een aantal thema’s: duurzaam vervoer en wonen, sport en gezondheid, Fairtrade en biologische producten en de millenniumdoelen. Door deze mix van thema’s kan in korte tijd veel informatie verzameld worden over een gezonde en verantwoorde manier van leven.

Deelnemen aan Oars!?
Bent u een lokale ondernemer of sportaanbieder en kunt u een bijdrage leveren aan onze thema’s? Neem dan contact op via gemeente@t-diel.nl, of via 14 0511. Er is nog maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij!

Waarom Oars! 2014
Tytsjerksteradiel is een gemeente waar duurzaamheid, gezondheid en eerlijke producten hoog in het vaandel staan. Niet voor niets staat de gemeente hoog op de lijst van meest duurzame gemeenten in Nederland en is ze een officiële Fairtrade Gemeente. Het houden van Oars! past hier heel goed bij. Dit doet Tytsjerksteradiel samen met lokale bedrijven, de Stichting Slach om ’e Mar en de Nationale Sportweek.

Fairtrade in Fryslân

Dit bericht werd geplaatst op .

Column geplaatst in Friesch Dagblad d.d. dinsdag 21 januari 2014

Ons provinciebestuur wil graag dat wij vanaf 2015 in een Fairtrade Provincie wonen. Het kan zijn dat u daar nog niet zoveel van heeft gemerkt, maar dat moet komend jaar veranderen! Om een Fairtrade Provincie te worden, moet een groot deel van de Friese gemeenten meedoen aan de Fairtrade campagne. Concreet betekent dit dat er veel aandacht is voor eerlijke handel. Ik mag vanuit de provinciale Fairtrade werkgroep gemeenten helpen bij deze campagne. Een prachtige uitdaging dus!
Aan het begin van deze opdracht is het goed om nog eens helder te maken waarom we dit willen. Waarom wil Provinciale Staten eigenlijk een Fair Fryslân? En waarom moet u dat willen? Een spreuk schiet mij te binnen bij het zoeken naar een antwoord op deze vraag: wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Stelt u zich het volgende eens voor: zou u Friese aardappelen kopen van een boer als u weet dat er kwistig met gif wordt gestrooid, wat zowel schadelijk is voor u, de werknemer als het milieu? Ook werken er kinderen op die boerderij die niet naar school mogen. De werknemers krijgen verder een salaris waarvan ze niet een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen. Zou u zich prettig voelen bij het kopen en eten van deze aardappelen?
Een ander voorbeeld: koopt u een T-shirt bij een winkel in uw stad, waarvan u weet dat het shirt gemaakt wordt door een vrouw die zeven dagen per week, zestien uren per dag in een kleine ruimte boven de winkel werkt? Er is geen daglicht of frisse lucht en de vrouw krijgt een loon waarmee zij niet kan voorzien in haar eerste levensbehoeftes. Ze slaapt in een hoekje op de grond.
Het zijn hypothetische vragen: ze zijn hier gelukkig niet aan de orde. Maar probeert u het zich eens echt voor te stellen. De wereld zou te klein zijn, toch? We zouden het niet accepteren, want het brengt ons welzijn en onze toekomst in gevaar. Moeten we niet dezelfde eisen stellen aan producten die in een ver en vreemd land gemaakt worden? Want daar werken die kinderen wel en slaapt die vrouw inderdaad in een hoekje van het naaiatelier.
Een Fair Fryslân betekent dat we zoveel mogelijk bewust en duurzaam inkopen. Inwoners van Fryslân denken na bij iedere aankoop: wordt iets of iemand geschaad bij de productie van dit product, zowel dichtbij als ver weg? Zo ja, is er een alternatief? Keurmerken als Max Havelaar, UTZ, EKO, FSC en Fair Wear helpen de consument bij deze keuzes. De provincie zet zich samen met gemeenten in om deze bewustwording verder op gang te helpen. Zo gaan we samen op weg naar een Fair Fryslân!


Baukelien Koopmans, coördinator fairtrade en millenniumcampagne Tytsjerksteradiel en lid van de Provinciale Fairtrade werkgroep

Tytsjerksteradiel in top 5 Meest Inspirerende Millennium Gemeente

Dit bericht werd geplaatst op .

Tytsjerksteradiel is al zes jaar een Millennium Gemeente. De gemeente zet zich in voor duurzaamheid, draagt al drie jaar de titel Fairtrade Gemeente en organiseert jaarlijks de lifestyle fair Oars!. Het is dan ook niet gek dat Tytsjerksteradiel in de top 5 staat van de ‘Meest Inspirerende Millennium Gemeente van 2013’. Dit werd bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de VNG Internationaal.

Millenniumdoelen
Tytsjerksteradiel maakt werk van de millenniumdoelen. Zo is de gemeente actief om in Noordoost Fryslân duurzaamheid naar een hoger niveau te tillen en om van Fryslân een Fairtrade provincie te maken. Een speciale werkgroep streeft ernaar de gemeente nog eerlijker te maken. Al zeventig bedrijven en organisaties uit de gemeente hebben zich aangesloten bij de Fairtrade Gemeente Campagne.

Oars!
Gemeente Tytsjerksteradiel organiseert op zaterdag 19 april 2014 voor de vijfde keer de lifestyle fair Oars! in het centrum van Burgum. Oars is Fries voor ‘anders’. De naam is afgeleid van het motto van Tytsjerksteradiel: ‘It kin oars, it moat oars’ (het kan anders, het moet anders). Oars! gaat over de millenniumdoelen. De belangrijkste thema’s zijn fairtrade en duurzaamheid. Zo’n vijftig deelnemers laten de bezoekers zien op welke manier ze een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld.

Inspiratie
Met bovengenoemde acties wil Tytsjerksteradiel zich niet alleen inzetten voor de millenniumdoelen, maar ook andere gemeenten, organisaties en burgers inspireren. De gemeente is ervan overtuigd dat het anders kan en ook anders moet. It kin oars, it moat oars!

‘t Ekofamke

Dit bericht werd geplaatst op .

Sinds september is in de Schoolstraat’t Ekofamke gevestigd. Een winkel vol biologische en fairtrade producten onder het mom van ‘sûnens, smarsels & snypsnaarkes’.

Innerlijk en uiterlijk in balans
Het is druk in de winkel als ik binnen stap. Yneke Lautenbach staat achter de toonbank en helpt de één na de andere klant. Als het even later wat rustiger is heb ik een gesprek met haar. “Goed advies staat bij ons hoog in het vaandel. Samen met kwalitatief goede producten is dit volgens mij een sterke combinatie. Ik wil achter de producten kunnen staan die ik verkoop. Innerlijk en uiterlijk moet in balans zijn met elkaar en daarbij helpen pure, biologische producten. Vaak komen mensen met onze producten in aanraking als ze gezondheidsklachten hebben. Langzaam maar zeker verandert het consumptiepatroon van deze mensen en willen ze meer en meer overstappen op natuurlijke producten. De mens is zelf ook puur, dus waarom zou je je huid bijvoorbeeld dichtsmeren met vervuilende stoffen”. Yneke merkt dat deze boodschap ook steeds meer aanslaat bij jongeren.

Complete visie
De winkel biedt een compleet pakket voor de gezondheid aan. “Boven de winkel is een praktijkruimte die veel benut wordt door specialisten. Het is bijvoorbeeld mogelijk om naar de schoonheidsspecialiste te gaan voor een speciale ‘ecobehandeling’, een voedingsdeskundige of een energetische therapeut.
Over de bedrijfsvoering van de winkel is ook goed nagedacht. Yneke: “Het verhaal moet kloppen, dus bij de inrichting van de winkel hebben we zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande materialen. De stellage werd gebouwd door medewerkers van Empatec en decoratieve elementen kwamen van de Kringloopwinkel en worden ook verkocht”.

Fairtrade certificaat
Vanwege de producten met het Max Havelaar keurmerk komt de winkel in aanmerking voor het gemeentelijke ‘Fairtrade certificaat’. Door het (ver)kopen van producten met dit keurmerk weet de consument zeker dat de producent een eerlijke prijs voor zijn product heeft gekregen, er op een duurzame wijze is geproduceerd, dat er geen kinderarbeid aan te pas is gekomen en dat de arbeidsomstandigheden goed zijn. Het certificaat aan ’t Ekofamke wordt uitgereikt tijdens de fair Oars! in het voorjaar.

.