.

Nieuws in Ridderkerk

De eerste duurzame bloemist

Dit bericht werd geplaatst op .

FleurVision ontvangt Fairtrade certificaat

FleurVision krijgt Fairtrade-certificaat
Bloemist FleurVision ontving vorige week donderdag een Fairtrade-certificaat uit handen van wethouder Marten Japenga. De duurzame bloemist gebruikt Fairtrade-producten en kreeg daarom dit certificaat.
Het team van Ingmar en Hester van der Veer werkt graag mee aan een betere leefomgeving en een beter milieu. In oktober ontving FleurVision al als eerste bloemisterij in Nederland het kenmerk GreenFlorist, waarmee ze officieel duurzame bloemist werden.
Ingmar legt uit hoe het zit met Fairtrade: ,,We gebruiken en verkopen Fairtrade-bloemen. In onze boeketten gebruiken we tussendoor Fairtrade-bloemen. Dat zijn hoofdzakelijk verschillende soorten rozen.’’
De bloemen worden door een groothandel in Afrika gekocht van lokale tuinders. Die groothandel draagt af aan de Fairtrade-instantie. Ingmar: ,,We kiezen op de veiling voor aanvoerders waarvan we weten dat ze afdragen. Niet alles is Fairtrade, want de meeste bloemen die we inkopen komen uit Nederland.’’
Er is vanuit de markt een grote vraag naar Fairtrade-bloemen, vertelt Ingmar. ,,Vooral van overheden en bedrijven. Voor ons is het normaal om zo te werken. We kopen zoveel mogelijk duurzaam en Fairtrade in, maar hebben bijvoorbeeld ook gescheiden afvalstromen. Toen we aan de slag gingen om duurzaam bloemist te worden, hebben we het Fairtrade gelijk mee opgepakt.’’
Ridderkerk heeft de titel Fairtrade-gemeente, dus wethouder Japenga is blij dat hij dit certificaat kon uitreiken. Fairtrade staat voor eerlijke handel: producenten in arme landen krijgen een eerlijke prijs voor hun product.

Voorzitter van de werkgroep Prof.dr.Rob van Tulder geeft presentatie op Farel college

Dit bericht werd geplaatst op .

Van Fairtrade naar Duurzaamheid

In samenwerking met de de werkgroep Fairtrade Ridderkerk en het Farelcollege heeft Prof.dr,Rob van Tulder ( voorzitter werkgroep en verbonden aan de Rotterdam School of Management Erasmus University) aan 180 leerlingen van de bovenbouw een interactieve presentatie gegeven van Fairtrade naar duurzaamheid.

Er was aan de leerlingen gevraagd om eens te kijken in de winkels naar het soort producten/herkomst en de aanwezigheid hiervan.

Tijdens de interactieve presentatie werden de leerlingen op hun kennis getest.

Aan het eind van de sessie werden de leerlingen uitgedaagd om actie te ondernemen en na te denken over de Sustainable Development Goals die onze prachtige gemeente
omarmd. minder weergeven

Bedrijfskantine Fairtrade week 26 oktober t/m 3 november 2019

Dit bericht werd geplaatst op .

FAIRTRADE WEEK
Facilitaire Zaken zet zich in voor de Fairtrade week. Deze week zal er elke middag een zelfgemaakt Fairtrade product worden bereid in onze bedrijfsrestaurants. In Ridderkerk kon er vandaag worden genoten van een omelet en in Barendrecht van een pittige ananas smoothie!

Deze week vindt namelijk de najaarseditie van de Fairtrade week plaats! In deze landelijke campagneweek zetten bedrijven, winkels, Fairtrade Gemeenten en vele vrijwilligers zich in voor Fairtrade. Zie voor meer informatie: http://maxhavelaar.nl/wat_is_fairtrade

Deze week genoten van een Fairtrade lunch? Ook thuis gemakkelijk te maken:
- Ananas smoothie: https://www.fai...met-specerijen/
- Rode curry noedel soep https://www.fai...rry-noedelsoep/
- Omelet https://www.fai...-verse-groenten
- Frambozen smoothie: https://www.fai...ambozensmoothie
- Tonijnsalade: https://www.fai...jn-van-jackfrui minder weergeven
Pittige ananas smoothie met specerijen | Fairtrade Original
Lekkere trek? Smoothies zijn dorstlessend, lekker en onwijs voedend. Deze pittige ananas smoothie met specerijen is geweldig voor onderweg of als snel ontbijt!
fairtradeoriginal.nl
Pittige ananas smoothie met specerijen | Fairtrade Original

de bibliotheek Aanzet

Dit bericht werd geplaatst op .

16 oktober 2019 wethouder Marten Japenga overhandigt het fairtrade certificaat aan de bibliotheek aan zet.

16 oktober 2019 wethouder Marten Japenga overhandigt het fairtrade certificaat aan de bibliotheek aan zet.

waterschap Hollandse Delta

Dit bericht werd geplaatst op .

waterschap Hollandse Delta ontvangt Fairtrade certificaat

Woensdag 28 augustus 2019


www.fairtradegemeenten/Ridderkerk:
Waterschap ontvangt fairtrade-certificaat

RIDDERKERK – Waterschap Hollandse Delta heeft een volledig fairtrade-assortiment in het bedrijfsrestaurant in het hoofdkantoor aan de Handelsweg in Ridderkerk. Daarom ontvangt heemraad duurzaamheid Leo Stehouwer vandaag, woensdag 28 augustus, een fairtrade-certificaat van wethouder duurzaamheid Marten Japenga van fairtrade-gemeente Ridderkerk.

Wethouder duurzaamheid Marten Japenga: “Ridderkerk is een fairtrade-gemeente. Fairtrade staat voor eerlijke handel. Boeren in ontwikkelingslanden ontvangen een eerlijke prijs voor hun product. Er worden eisen gesteld aan verbeterde werkomstandigheden, geen extra lange werkdagen en geen kinderarbeid. Ook is er aandacht voor het milieu.”

Heemraad duurzaamheid Leo Stehouwer: “Fairtrade sluit aan bij de duurzame bedrijfsvoering van Hollandse Delta. Ons waterschap wil bijvoorbeeld in 2030 tenminste de helft van de kerntaken volledig circulair uitvoeren. Het hoofdkantoor van Hollandse Delta heeft het energielabel A. Het waterschap voorziet voor 39% in eigen groene stroom. Verder wint Hollandse Delta 75% fosfaat terug uit het rioolwater. En het waterschap koopt 100% duurzaam in.”

______________________________________________________________________

Noot voor de redactie:

Fotobijschrift:

De foto kunt u vrij van rechten en zonder naamsvermelding van de fotograaf bij dit bericht gebruiken. (vlnr) Fairtrade-adviseur Frans de Graaff, wethouder Marten Japenga, heemraad Leo Stehouwer en WSHD-medewerker Job Heerink.

Meer informatie:

Team communicatie waterschap, Dirk Timmers, tel. 088 - 974 30 99.

Ridderkerk,een Fairtrade Gemeente op TV

Dit bericht werd geplaatst op .

Ridderkerk,een Fairtrade Gemeente op RTV Ridderkerk 29 juli t/m 1 augustus

,,Wij zijn als werkgroep druk bezig om zoveel mogelijk bedrijven/verenigingen en maatschappelijke organisatie’s Fairtrade te certificeren om zodoende wereldwijde armoede te bestrijden’’, aldus Frans de Graaff namens de werkgroep Fairtrade.
Samen met zorgorganisatie de Toekomst heeft de werkgroep Fairtrade een video gemaakt over Fairtrade en duurzaamheid, waarbij een aantal vrijwilligers en wethouder Marten Japenga over duurzaamheid en Fairtrade in Ridderkerk spreken.
https://www.rtvridderkerk.nl/radiotv/ridderkerk-een-fairtrade-gemeente-op-tv-ridderkerk/
Deze video is te zien bij RTV –Ridderkerk vanaf maandag 29 juli 2019 tot en met donderdag

1 augustus 2019 op de oneven uren van 15.00 tot en met 23 uur.

Ook hebben we de film ''embedden'' opgenomen in het bericht, dat wil zeggen, incl. verwijzing
naar de versie van de film op jullie YouTube pagina. Wellicht levert dat ook nog wat extra kijkers
op vanuit de social media versie van het bericht.

Fairtrade week 4 t/m 12 mei

Dit bericht werd geplaatst op .

Fairtrade week 4 t/m 12 mei

DE BLAUWKAI 8 mei 2019

Bananen spelen de hoofdrol in Fairtrade Week
Tot en met zondag 12 mei is het Fairtrade Week. Bananen spelen de hoofdrol. Boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden kunnen beter werken en leven van het geld dat zij voor hun producten krijgen. Eet u een eerlijk banaantje mee?

Supermarkten die Fairtrade producten verkopen, herkent u aan het Fairtrade certificaat. In Ridderkerk zijn dat: Albert Heijn, Boons’s Markt, Coöp, Dirk van den Broek, Jumbo, de Lidl en Van Gelder Versmarkt.

Miljoenen kilo’s
In 2018 zijn er in Nederland 32 miljoen kilo Fairtrade bananen verkocht. Per doos bananen wordt één dollar extra betaald aan boerenorganisaties en plantages. De boeren beslissen samen waar zij dat geld aan besteden. Bijvoorbeeld aan een investering in het bedrijf, het opknappen van hun huis, medische zorg of onderwijs. Ridderkerk is sinds 2016 met trots een Fairtrade gemeente.

Meer weten? www.fairtradegemeenten.nl/ridderkerk of bel Frans de Graaff (0180) 451 234 (Werkgroep Fairtrade Ridderkerk).

Regionale werkgroep Fairtrade vergadering regio west

Dit bericht werd geplaatst op .

Regionale werkgroep Fairtrade vergadering regio west

Geachte dames en heren,

Hartelijk welkom in ons mooi Ridderkerk en in deze raadszaal waar iedere maand democratische besluiten worden genomen. Ridderkerk, wie kent het niet? Als u er niet eerder bent geweest dan kent u het waarschijnlijk uit de verkeersinformatie waar we regelmatig ‘voorbijkomen’, terwijl de auto’s stilstaan. We zijn een dorp van ongeveer 46.000 inwoners.

Ruim 30 mensen uit de Fairtrade regio hebben zich aangemeld voor deze bijeenkomst.

Welkom aan Karin van Breda (landelijk coördinator) en Jos Heuer (bestuurslid Fairtrade gemeente Nederland). Zij nemen u mee in actuele onderwerpen – en er is gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.

Ook welkom aan Rob van Tulder, onze eigen fairtrade voorzitter, waar we heel trots op zijn, die in het dagelijks leven hier onder de rook van Ridderkerk werkt aan de Erasmus Universiteit Rotterdam als hoogleraar MVO en duurzaamheid. Hij

Dank aan de organisatie Ruud Lambregts en Frans de Graaf.

Vanaf mei 2016 is Ridderkerk Fairtrade gemeente, de titel is verlengd in 2018.
Ridderkerk heeft een actieve Fairtrade-werkgroep, bestaande uit bevlogen inwoners. Die heeft ons als gemeente flink aangestoken om ook voor Fairtrade te gaan en zo eerlijke handel te bevorderen. Nu trekken we samen op. We gebruiken onze netwerken om zoveel mogelijk winkels, bedrijven, sportclubs, kerken en instellingen het Fairtrade-predikaat te kunnen uitreiken. Dat zijn er in korte tijd al meer dan honderd. Door al deze betrokkenheid bij boeren en producenten in ontwikkelingslanden zijn we sinds 2016 een Fairtrade-gemeente. Je ziet het op de borden, als je Ridderkerk binnenrijdt. Als ik Ridderkerk binnen rijdt ben ik trots en blij dat ik het bord Ridderkerk zie en daarboven het mooie oranje bord van Fair Trade gemeente. Nu kan het daar bij blijven bij deze gevoelens, maar ik voel het ook elke keer weer als aansporing om met Fair Trade bezig te blijven. We hebben ook door dergelijke zichtbare borden buurgemeenten op ideeën gebracht. Zo werkt dat ook.

Toen we in 2016 Fairtrade gemeente werden zei ik bij die gelegenheid dat de uitreiking van de titel geen sluitstuk is, maar juist een startmoment om er met nog meer inzet tegen aan te gaan.
En je hebt daarbij mensen nodig die de schouder er onder zetten. Een gemeente die faciliteert maar vooral die vrijwilligers die hun eigen achterbannen opporren. Zoals onze werkgroep eerder ons als gemeente opporde en achter de broek aanzat, doen wij dat nu samen richting onze inwoners. Zolang er onrecht en oneerlijke handel in de wereld is hebben we een belangrijke taak.

Ik hoop dat deze avond een bijdrage mag leveren aan hernieuwde inzet met zijn allen.

Samen op trekken voor Fairtrade

Dit bericht werd geplaatst op .

Samen op trekken voor Fairtrade (artikel in VNG magazine)

Ridderkerk heeft een actieve Fairtrade-werkgroep, bestaande uit bevlogen inwoners. Die heeft ons als gemeente flink aangestoken om ook voor Fairtrade te gaan en zo eerlijke handel te bevorderen. Nu trekken we samen op. We gebruiken onze netwerken om zoveel mogelijk winkels, bedrijven, sportclubs, kerken en instellingen het Fairtrade-predikaat te kunnen uitreiken. Dat zijn er in korte tijd al meer dan honderd. Door al deze betrokkenheid bij boeren en producenten in ontwikkelingslanden zijn we sinds 2016 een Fairtrade-gemeente. Je ziet het op de borden, als je Ridderkerk binnenrijdt!

Marten Japenga, wethouder duurzaamheid

Film Fairtrade

Dit bericht werd geplaatst op .

Een film met een duurzame boodschap

Een film met een duurzame boodschap

Paas actie

Dit bericht werd geplaatst op .

Paasactie

Paasactie Werelwinkel

Hoogtepunt bereikt voor Fairtrade

Dit bericht werd geplaatst op .

Hijsen, laden en lossen. Voor de verschillende soorten kranen van het Ridderkerkse Kraanwagenbedrijf (RKB) is geen lading te lang, breed, zwaar of te hoog. Het bedrijf op Donkersloot heeft nu nog een hoogtepunt bereikt. Zij zijn de honderdste Fairtrade deelnemer in Ridderkerk.

Bij het familiebedrijf RKB staan al meer dan een halve eeuw veiligheid, gezondheid, milieu en kwaliteit centraal. Een mooie aanvulling daarop is het gebruik van Fairtrade producten in de kantine. Het bedrijf op Donkersloot heeft daar bewust voor gekozen en is trots op het Fairtrade certificaat.

Aanbiedingsbrief college van B& W

Dit bericht werd geplaatst op .

Jaarverslag 2018

Aan de leden van de Gemeenteraad
en het college van Burgemeester en Wethouders
Van Ridderkerk

Ridderkerk, 20 februari 2019

Betreft: jaarverslag 2018

Mijne dames en Heren, Geacht college,

Met gepaste trots bieden wij wederom het jaarverslag over het jaar 2018 van de werkgroep ‘fairtrade’ van de gemeente Ridderkerk aan.

We kunnen constateren dat de werkgroep ook het afgelopen veel in de belangsteling heeft gestaan. We zijn erg blij met de steun van de gemeente, met name op het vlak van ambtelijke ondersteuning en de beschikbaarstelling van een ervaringswerkplaats.
We hebben het afgelopen jaar de fairtrade titel weten te continueren. Dat blijkt lang niet altijd makkelijk te zijn – getuige het feit dat bij veel andere gemeenten de fairtrade werkgroep continueringsproblemen kent.

We zijn blij dat het nieuwe college ook integraal de continuering van Ridderkerk als fairtrade gemeente heeft onderschreven. We zulllen dan ook ons best doen om niet alleen de werkgroep te continueren en te verdiepen (onder meer richting scholen, verzorgingstehuizen en de bibiliotheek), maar ook richtig andere gemeenten.

We moeten echter alert blijven ook in de gemeente Ridderkerk, dat we de fairtrade gedachte blijven voeden. We rekenen daarbij op uw steun.

In ieder geval hartelijk dank voor de steun in het afgelopen jaar.
We hopen het college en de raad te mogen begroeten onder andere bij het event wat we in mei gaan organiseren voor de gehele provincie – waarbij alle fairtrade gemeenten in Ridderkerk ontvangen zullen worden.

Met hartelijke groeten,

Prof. Dr. Rob van Tulder
Voorzitter werkgroep Fairtrade Ridderkerk

Liefdevol cadeau uit Wereldwinkel voor Valentijnsdag

Dit bericht werd geplaatst op .

In de Wereldwinkel vindt u unieke cadeautjes. Nieuw in de collectie zijn beelden uit Zimbabwe.

Het is bijna 14 februari, de dag van de liefde. Valentijnsdag is hét moment om iemand anoniem
de liefde te verklaren. Of gewoon om te laten weten dat u van iemand houdt. Verras een ander met een cadeautje uit de Wereldwinkel.

De Wereldwinkel aan de Schoutstraat heeft leuke, originele én betaalbare cadeautjes voor iedereen. Zoals prachtige wenskaarten vol liefde en symboliek en kaarsen voor romantische momenten.
Of een mooie vaas om de bloemen in te geven. En als uw geliefde een zoetekauw is, zijn er altijd nog de repen van Tony Chocolonely in vele smaken. Wie houdt daar nou niet van! Om het u makkelijk te maken vindt u, tussen de rode hartjes ensnoepjes, van alles op de Valentijnstafel.Cadeautje gevonden? De medewerkers pakken het graag mooi voor u in.

(H)eerlijke producten

Als u bij de Wereldwinkel iets koopt, heeft u een origineel en (h)eerlijk product én doet u iets
goeds voor een ander! Veel producten zijn in ontwikkelingslanden gemaakt. De producenten
krijgen een eerlijke prijs en kunnen met de opbrengsten beter voor hun gezin zorgen.
De Wereldwinkel is geopend van donderdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

De Blauwkai 7 november

Dit bericht werd geplaatst op .

Nieuwe Fairtrade deelnemers

Zorginstelling Riederborgh en Buurtpreventie Bolnes gaan voor Fairtrade.

Lekker Ridderkerk

Dit bericht werd geplaatst op .

Lekker Ridderkerk 26 en 27 oktober

Lekker Ridderkerk 26 en 27 oktober

Najaars Fairtrade week 2018

Dit bericht werd geplaatst op .

Najaars Fairtrade week 27 oktober t/m 4 November

De Fairtrade Week komt er weer aan! Deze zal plaatsvinden van 27 oktober tot 4 november. Het thema van de Fairtrade Week staat in teken van Women Empowering.

Thema
Het thema, Women Empowering, is belangrijk voor de Fairtrade Week omdat ongelijkheid een grote belemmering is voor de menselijke ontwikkeling, zo ook in de fairtrade wereld. Fairtrade wil ongelijke machtsrelaties doorbreken zodat er meer gendergelijkheid komt en vrouwen meer macht krijgen. Dit willen ze bereiken door het vrouwelijke humane, sociale, financiële en fysieke kapitaal te versterken.

Het thema past ook goed bij de global goals nummer 5 en 10. Global goal 5 richt zich op het stoppen van alle vormen van discriminatie, het tegengaan van alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes, en het bereiken van volledige en effectieve participatie op alle niveaus van besluitvorming. Volgens het World Food Programme zou ‘het aantal hongerlijdenden in de wereld gereduceerd kunnen worden met 150 miljoen als boerinnen dezelfde toegang tot middelen hadden als boeren’. Fairtrade wil gelijkheid promoten en mannen en vrouwen beiden de kans geven fairtrade te handelen. Global goal 10 wil ervoor zorgen dat iedereen sociaal, economisch en politiek aansluiting kan vinden. Het gaat onder andere om gelijke kansen voor iedereen.

Schermafbeelding 2018-09-12 om 13.38.54Schermafbeelding 2018-09-12 om 20.38.18

September 2018

Dit bericht werd geplaatst op .

Weer 4 nieuwe oorkondes uitgereikt

Vier nieuwe Fairtrade-cerficaten uitgereikt
Sinds 2016 heeft Ridderkerk de eervolle titel van Fairtrade Gemeente. Dat wordt je niet zomaar: in een Fairtrade Gemeente zorgen inwoners, winkels, bedrijven en de lokale overheid samen voor meer eerlijke handel.
Onlangs reikten wethouder Marten Japenga en vertegenwoordigers van de Werkgroep Fairtrade Ridderkerk vier Fairtrade-certificaten uit. Boon’s markt, Fruitzaam, Gall & Gall en Multivlaai namen deze vol trots in ontvangst.
Waarom Fairtrade?
Door te zorgen voor meer eerlijke handel, stelt u boeren en producenten in ontwikkelingslanden in staat om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren en te bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf, hun familie en hun omgeving.
Meedoen
U doet mee door zelf Fairtrade producten te verkopen of te gebruiken en dat actief uit te dragen. Zet u zich in voor eerlijke handel en wilt u weten of u in aanmerking komt voor een certificaat? Kijk dan op www.fairtradegemeenten.nl voor meer informatie of neem contact op met Frans de Graaff van de Werkgroep Fairtrade Ridderkerk.

Voorjaars Fairtrade week

Dit bericht werd geplaatst op .

Voorjaars Fairtrade week 5 t/m 13 mei 2018

Van 5 t/m 13 mei: eerste landelijke Fairtrade Week
Stand4fairness, sta voor eerlijkheid, is het thema van de eerste landelijke Fairtrade week. Want Fairtrade producten zijn eerlijke producten, gemaakt door mensen met een eerlijk loon en betere werkomstandigheden. In de Fairtrade Week kunt u het uitgebreide aanbod van Fairtrade producten ontdekken. Ook zijn verschillende Fairtrade producten in de aanbieding.
Sinds 2016 is Ridderkerk met trots een Fairtrade gemeente. Inwoners, winkeliers, horeca, bedrijven, en de gemeente laten hiermee zien Fairtrade belangrijk te vinden en er actief aandacht aan te besteden. Frans de Graaff is adviseur Fairtrade bij de gemeente. Hij vertelt over Fairtrade en de Fairtrade Week.
Duurzame handel
Frans legt uit: “Fair trade staat voor eerlijke handel. Het is een duurzame vorm van handel, omdat de lokale bevolking door de eerlijke lonen een echte kans krijgt op een beter leven. Met de extra inkomsten worden scholen gebouwd, waterputten en sanitaire voorzieningen aangelegd. Fairtrade producten maken voor deze mensen het verschil tussen overleven en zich kunnen ontwikkelen. Maar Fairtrade staat ook voor duurzaamheid. Er wordt immers op een verantwoorde manier omgegaan met het milieu.”

Een beter leven
Doel van de landelijke Fairtrade Week is mensen motiveren om voor Fairtrade producten te kiezen. “Met elke Fairtrade aankoop krijgt een kleine producent in Azië, Afrika en Zuid-Amerika de kans op een beter leven. Als consument heeft u de mogelijkheid hun levensomstandigheden te verbeteren.”


Deelnemers Fairtrade Ridderkerk
Winkels
Albert Hein Ridderkerk
Albert Hein Slikkerveer
Boons's Markt Ridderkerk
Coop Drievliet
Cuppamore
Dirk van den Broek Bolnes
Dirk van den Broek Ridderkerk
Duifhuizen
Gall & Gall Ridderkerk
Gall & Gall Slikkerveer
Hema
Jumbo Ridderkerk
Kronemeijer optiek
Lidl Bolnes
Lidl Ridderkerk
O'Moda
Put Fashionstore
Smiley's sweetest giftshop
Smit mode dames
Smit mode heren
Snuffelpand
Sport 2000
Van Gelder versmarkt
Wereld Winkel Ridderkerk
Wijnhandel van der Staay

Horeca
Bij Nikki aan Tafel
Bij Wil!
Brasserie Njoy
Grand café Burgerzaken
Multivlaai
Pannenkoekhuis Oosterpark
Paviljoen Struis
Ross Lovell
Van der Valk hotel Ridderkerk

Bedrijven
Aardoom Hoveniers
Atrium Makelaardij
Bouwkundig Adviesbureau Aalders
Kraaijveld G&F
Mister Sales
Notariskantoor van Dongen
Observator Instruments b.v
Rabobank Ridderkerk
Van Gelder

Kerken
Doopsgezinde kerk
Hervormde Gemeente Rijsoord
Maranatha Kerk
Opstandings kerk Rijsoord
Protestantse gemeente Bolnes
Protestantse gemeente de Levensbron
Protestantse gemeente Irenekerk
Protestantse gemeente Slikkerveer
Sint Joris Parochie kerk

Scholen
Farel College

Sport
Korfbal Combinatie Ridderkerk
Portes du Ski

Maatschappelijke organisaties
Gemeente Ridderkerk
Maaltijden project Welkom
Stichting Wereldwerk
Woonvisie


Uitreiking fairtrade certificaten

Dit bericht werd geplaatst op .

Fairtrade maakt het verschil
Er zijn al veel winkels en supermarkten in Ridderkerk waar u Fairtradeproducten kunt kopen. Van fruit tot chocola, van cadeautjes tot tassen en nog een heleboel meer. Bij een aantal horecagelegenheden, scholen, kerken en verenigingen wordt Fairtradekoffie, -thee, -sap en wijn geschonken. Zij laten u graag het ‘verschil’ proeven en zien met ‘normale’ producten.

Ook Paviljoen Struis (horeca bij de aanlegplaats van de waterbus), de Maranathakerk, Atrium Makelaardij en notariskantoor Van Dongen hebben sinds kort het Fairtradecertificaat. Ze schenken Fairtrade-koffie en –thee. Paviljoen Struis gebruikt in het restaurant aan het water ook cacao, suiker, honing en wijn met het Fairtrade-predicaat. Daarnaast staan biologisch vlees/gevogelte en verantwoord gevangen vis op de kaart. Atrium koopt bovendien kerstpakketten en relatiegeschenken bij de Wereldwinkel.

Lekker en betaalbaar
Fairtradeproducten zijn lekker en betaalbaar en bieden nog meer voordelen. Fairtrade betekent eerlijke handel, betere leefomstandigheden en een mooiere toekomst voor boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden.

Ridderkerk mag zich dankzij de inzet van een werkgroep met enthousiaste vrijwilligers sinds 2016 Fairtrade Gemeente noemen. Het is de werkgroep – mede dankzij vele nieuwe deelnemers - gelukt om die titel te behouden! De vrijwilligers blijven zich inspannen voor een groter aanbod van en een grotere vraag naar Fairtradeproducten.

Meer informatie vindt u op www.fairtradegemeenten.nl/ridderkerk.

Eerlijke handel
Nog steeds leven er op de wereld ruim een miljard mensen in extreme armoede. Meer dan 60% van alle werkenden in ontwikkelingslanden leeft op of onder de armoedegrens. Fairtrade streeft naar eerlijke handel, waarbij lokale boeren en producenten in staat zijn om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren.


Foto:
Wethouder Marten Japenga en vertegenwoordigers van de Ridderkerkse Fairtrade-werkgroep reikten onlangs weer vier Fairtrade-certificaten uit: aan Paviljoen Struis, de Maranathakerk, Atrium Makelaardij en Notariskantoor Van Dongen.

Verenigingen gaan "Duurzaam Doen"

Dit bericht werd geplaatst op .

Verenigingen gaan "Duurzaam Doen"

Verenigingen, kerken en scholen die nu nog oud papier en karton inzamelen gaan zich op een andere manier inzetten voor een duurzaam Ridderkerk. Op maandag 19 februari toostte een afvaardiging van deze partijen met wethouder Marten Japenga op deze nieuwe samenwerking onder de titel ‘Duurzaam Doen!’.
In 2018 gaat de gemeente oud papier en karton zelf inzamelen waardoor de rol van de vrijwilligers bij de huidige papierinzamelaars verandert. Afstand doen van een jarenlange traditie vergt tijd. Daarom is afgelopen jaar uitvoerig gesproken met de verenigingen, kerken en scholen over hun nieuwe rol en activiteiten. De gemeente betaalt hiervoor een bedrag aan deze vrijwilligers dat gelijk is aan het uitgekeerde bedrag in 2016.
Bewoners van laagbouwwoningen krijgen in 2018 een minicontainer voor oud papier en karton aan huis. Bij alle hoogbouwwoningen komen voorzieningen, zodat men oud papier en karton dicht bij de woning kan wegbrengen. Tot dat moment blijven de verenigingen, kerken en scholen oud papier en karton ophalen.

Harmonievereniging Harpe Davids

Dit bericht werd geplaatst op .

Muzikanten met een missie

Harmonievereniging Harpe Davids gaat voor duurzaam en Fairtrade

Nationale Postcode Loterij

Dit bericht werd geplaatst op .

Ontbijt voor Postcode Loterijwinnaars in Ridderkerk

RIDDERKERK - Goed nieuws voor 468 deelnemers van de Postcode Loterij die meespelen met wijkcode 2981 in Ridderkerk. Zij hebben in de decembertrekking een Fairtrade Ontbijtbox gewonnen met daarin een selectie van eerlijke en duurzame ontbijtproducten. Vanaf zaterdag 10 februari kunnen de winnaars hun prijs gedurende twee weken afhalen in de buurt.
De ontbijtbox bevat een selectie van producten met het Fairtrade keurmerk. Dit betekent dat deze producten onder goede omstandigheden zijn gemaakt en voor een eerlijke prijs zijn gekocht bij boerenorganisaties en plantages. Op die manier kunnen boeren en arbeiders zelf werken aan een betere toekomst.
Prijs afhalen
De winnaars krijgen een cadeaubon thuisgestuurd waarmee zij hun prijs kunnen afhalen. Dit kan van zaterdag 10 februari tot en met zondag 25 februari bij Jumbo, Ridderhof 72 in Ridderkerk.

Ridderkerk blijft Fairtrade gemeente

Dit bericht werd geplaatst op .

FairtradeRidderkerk blijft Fairtrade gemeente
In 2016 kreeg Ridderkerk de eervolle titel Fairtrade gemeente. Regelmatig toetst een landelijke jury of de titel nog terecht is. De jury vindt dat Ridderkerk voldoet aan alle criteria. Daarmee blijft onze gemeente de komende twee jaar Fairtrade gemeente.

De werkgroep Fairtrade blijft zich inzetten om de titel te verdedigen. Daarvoor promoot zij onder andere fairtrade producten. In mei is er zelfs een fairtrade week. Op de website www.fairtradegemeenten.nl ziet u waar deze producten in Ridderkerk te koop zijn.

Door fairtrade producten te kopen, kunnen boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden investeren in een duurzame toekomst voor hun bedrijf, kinderen en de gezondheidszorg.

Steeds meer bedrijven, horeca, scholen, supermarkten , sportverenigingen en kerken in Ridderkerk gebruiken of verkopen fairtrade producten. Ook vrijwilligers en inwoners zijn al heel actief. De werkgroep spant zich ook dit jaar weer in om deelnemers te werven.

Wilt u zich als deelnemer aanmelden of heeft u goede ideeën? Vul dan het formulier in op www.fairtradegemeenten.nl (zoek op Ridderkerk).

Eerlijke handel
Nog steeds leven er op de wereld ruim een miljard mensen in extreme armoede. Meer dan 60% van alle werkenden in ontwikkelingslanden leeft op of onder de armoedegrens. Fairtrade streeft naar eerlijke handel, waarbij lokale boeren en producenten in staat zijn om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren.

Lekker Ridderkerk

Dit bericht werd geplaatst op .

Lekker Ridderkerk

Geschreven : 28 oktober 2017 de Combinatie
Fairtrade
Steeds meer food-bedrijven bieden in hun assortiment Fairtrade producten aan of gebruiken ingrediënten in de gerechten die zij op hun menukaart hebben staan. Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst en een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Tijdens Lekker Ridderkerk is de Wereldwinkel aanwezig met een stand om u kennis te laten maken met en te proeven van Fairtrade producten.
Naast aandacht voor Fairtrade is er ook ruimte voor de Food Company Ridderkerk. Deze stichting wil een bijdrage leveren aan de verzachting van (verborgen) armoede en verspilling van voedsel tegengaan. Zij maken daarbij gebruik van levensmiddelen die beschikbaar gesteld worden door supermarkten, groenteboeren, bakkers en tuinderijen. Voor Lekker Ridderkerk wordt er een soep klaargemaakt van de voor die dag beschikbaar gestelde ingrediënten.
Het leukste culinaire festijn van Ridderkerk wordt mede mogelijk gemaakt door: Bram Ladage, Burgerzaken, Van der Valk Hotel, Brussels Lof, By Nikki, Kippie, Hema, Albert Heijn, Bakker van der Waal, Gall & Gall, Van Gelder groenten & fruit, Turkse Pizzabakkerij Ridderkerk, Multi Vlaai, Vishandel Van Wijnen, Achilles, Etos, Frank's Tapasbar, Toko Ibu Dapur, Bakkerij Voordijk, New York Pizza, Fairtrade Wereldwinkel, Food Company, Jumbo Supermarkt, Brurs, Theo Barten slagerij, Restaurant Bardot, Kaasbest, Restaurant Bregje en Brasserie Njoy.

Hoe FAIRTRADE is Ridderkerk inmiddels?

Dit bericht werd geplaatst op .

Hoe FAIRTRADE is Ridderkerk inmiddels?

Kerstpakketten en relatiegeschenkenNu we weer richting het einde van het jaar gaan richt de wereldwinkel zich specifiek op de Ridderkerkse publieke organisaties, scholen, verenigingen en bedrijfsleven om hun kerstpakketten of relatiegeschenken bij de Wereldwinkel Ridderkerk te bestellen. Met een Fairtrade kerstpakket geef je een geschenk met een verhaal waar een wereld achter zit. Tegelijkertijd laten leiders van organisaties en bedrijven blijken dat zij maatschappelijk betrokken zijn en respect hebben voor die kleine ondernemers ver weg die knokken voor een betere toekomst. Pakketten kunnen volledig op maat worden geleverd en u heeft een grote keuzevrijheid. Voor het samenstellen en inpakken worden geen extra kosten berekend. De WW Ridderkerk heeft inmiddels landelijk een goede naam opgebouwd, maar willen graag dit jaar ook weer nieuwe betrokken klanten binnenhalen. Bent u dat?
Wilt u inspiratie opdoen? Kijk dan alvast op www.wereldwinkelridderkerk.nl. Hier treft u de digitale kerstkrant 2017 aan. Heeft u liever een papieren exemplaar van de brochure of andere informatie neem dan direct contact op met Truus Luijendijk op 0180-416731 of op 06-41229636.

Prijs van de Wereldwinkel

Dit bericht werd geplaatst op .

Prijs van de Wereldwinkel

Geschreven : 17 februari 2017 de Combinatie

RIDDERKERK - De afgelopen maand is er een Fairtrade actie gehouden in de Wereldwinkel in Ridderkerk.
Bij aankoop van een Fairtrade Original artikel mochten de klanten een bonnetje invullen om zo mee te dingen naar het Foodpakket t.w.v. 40 euro. Vele bezoekers van de Wereldwinkel hebben hieraan meegedaan. Maandagmiddag werd er door een willekeurige klant in de winkel een winnaar getrokken. Yvonne Norder was de gelukkige. Zij heeft het pakket al in ontvangst mogen nemen.Bij de Wereldwinkel kan iedereen terecht voor een verantwoord en een origineel cadeau. De vrijwilligers helpen iedereen graag.

Ridderkerk plaatst onderbord Fairtrade-gemeente juli 2016 Ridderkerks dagblad

Dit bericht werd geplaatst op .

Ridderkerk plaatst onderbord Fairtrade-gemeente juli 2016 Ridderkerks dagblad

Vlakbij het plaatsnamenbord ‘Ridderkerk’ op de Vlietlaan hangt sinds kort ook het bord ‘Fairtrade Gemeente’. Wethouder Marten Japenga nam op 26 mei namens de gemeente de eervolle titel Fairtrade-gemeente in ontvangst. Daarbij kreeg hij dit bord aangeboden. Binnenkort worden op nog meer toegangswegen borden geplaatst, zodat het verkeer ziet dat Ridderkerk Fairtrade-gemeente is. De gemeente is trots op Fairtrade Ridderkerk! De titel Fairtrade-gemeente staat voor meer eerlijke handel door lokale samenwerking van de winkels, horeca, bedrijven, organisaties, de gemeente en inwoners. De werkgroep Fairtrade heeft dit mooie resultaat samen met de gemeente bereikt. Zij hebben zich de afgelopen jaren ingespannen om de vraag naar en het aanbod van Fairtrade producten te vergroten. Hierdoor krijgen boeren en producenten in ontwikkelingslanden de kans om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren en te bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf, hun familie en hun omgeving.
Bron en foto: Gemeente Ridderkerk

Fairtrade is zichtbaar beschikbaar in winkels en horeca

Dit bericht werd geplaatst op .

Fairtrade is zichtbaar beschikbaar in winkels en horeca

Geschreven : 2 juni 2016 de Combinatie

Horeca
RIDDERKERK - Als tiende gemeente in Zuid-Holland mag Ridderkerk het Fairtrade-label voeren. In het gemeentehuis werd het predicaat namens Max Havelaar door Peter d' Angremond uitgereikt aan wethouder Marten Japenga. "Dit is geen prijs voor de gemeente, maar een prijs voor de hele gemeenschap" werd bij de overdracht van het oranje bord onderstreept.
Ridderkerk heeft deze erkenning gekregen omdat er op meerdere fronten aan Fairtrade wordt gedaan. Een lokale werkgroep wist de afgelopen jaren voldoende bedrijven, kerken, clubs en de gemeente te winnen voor Fairtrade-producten. Dat werd bij de label-overdracht onderstreept met uitreiking van oorkondes voor weer tien ondernemers en instellingen die (deels) zijn overgestapt op Fairtrade. Peter d' Angremond vindt het bijzonder dat Ridderkerk erin geslaagd is om meerdere horecaondernemers over de streep te krijgen: "Het meekrijgen van de horeca is vaak het moeilijkst. Hopelijk is hiermee een trend gezet en zullen meerdere gemeenten volgen."
Freek van der Valk, die nu met hotel Ridderkerk en grandcafé Burgerzaken twee Fairtrade-oorkondes heeft, vindt het een logische keus: "De verschillen in de wereld zijn veel te groot. Dat kunnen we alleen veranderen als we allemaal zelf onze verantwoordelijkheid nemen."

De gemeente spreekt zich uit voor fair-trade

Dit bericht werd geplaatst op .

De gemeente spreekt zich uit voor fair-trade

Geschreven : 28 mei 2016 de Combinatie
Ridderkerk - Donderdag is de nieuwe Wereldwinkel heropend. Voorzitter Jan van Hulsteijn: "Ons nieuwe gezicht, zowel binnen als buiten, wil uitstralen dat we een moderne "Fairtrade Cadeauwinkel" geworden zijn.""Bij ons kunnen de mensen bijzondere producten uit de hele wereld kopen. Dat zijn altijd eerlijke producten met een bijzonder verhaal en vaak ook een bijzondere betekenis".
Daar speelt de Wereldwinkel nu maximaal op in door het creëren van beleefmomenten. Dat zijn goed herkenbare plaatsen waar bijzondere symboolgeschenken bij elkaar staan. met cadeaus die passen bij de verschillende momenten in het leven: "Zwangerschap en Baby", "Geluk", "Liefde" en "Herinneringen"

De gemeente Ridderkerk is erin geslaagd de titel Fairtrade gemeente te bemachtigen

Dit bericht werd geplaatst op .

De gemeente Ridderkerk is erin geslaagd de titel Fairtrade gemeente te bemachtigen

Geschreven : 26 mei 2016 RTV Ridderkerk
De gemeente Ridderkerk is erin geslaagd de titel Fairtrade gemeente te bemachtigen. De titel houdt in dat lokaal de overheid, organisaties, winkels, horeca, bedrijven en inwoners zich inspannen voor meer eerlijke handel. Later deze maand bekroont een feestelijke bijeenkomst een traject van bijna vier jaar.
Raadslid Arianne Ripmeester is lid van de werkgroep die zich sinds 2012 heeft ingezet om van Ridderkerk een Fairtrade gemeente te maken. “We zijn er echt heel erg blij mee dat het nu gelukt is. In 2014 hadden we een dip, omdat bleek dat de gemeente niet van zijn lopende contract met de leverancier van koffie in het gemeentehuis af kon. Het halen van de titel is een burger initiatief, maar sinds wethouder Marten Japenga zich ervoor inzet, is er schot in gekomen.

.