.

Nieuws in Meierijstad

Het and Heads Fairtrade

Dit bericht werd geplaatst op .

Schijndel - Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om eerlijke spullen in huis te halen. Zowel voor het assortiment van hun winkel of bedrijf, als voor de koffie en thee die er geschonken wordt. Zo ook Mirjam en Roland Jansen van Het en Heads.

08-12-2014
Schijndel - Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om eerlijke spullen in huis te halen. Zowel voor het assortiment van hun winkel of bedrijf, als voor de koffie en thee die er geschonken wordt. Zo ook Mirjam en Roland Jansen van Het en Heads. Zij voegden aan hun winkel en kapsalon nog een Italiaans proeflokaal toe en dat allemaal met een forse scheut Fairtrade en duurzaamheid. Voor hun inspanningen om zoveel mogelijk Fairtrade in huis te halen, ontvingen Mirjam en Roland een Fairtrade raamschildje dat ze meteen - en trots - ophingen.
Foto: Mirjam en Roland nemen het bordje in ontvangst van Irène van der Maesen.

“Alle koffie, thee en sapjes die wij schenken zijn Fairtrade”, vertelt Mirjam. “Daarnaast hebben we ook Fairtrade kleding en dat is redelijk uniek. We moeten er soms naar zoeken omdat er nog niet zo heel veel merken zijn die meegaan in Fairtrade, maar het wordt beter.”

Fairtrade Kookworkshop 't Binnenveld

Dit bericht werd geplaatst op .

Schijndel is pas echt een Fairtrade gemeente als we massaal Fairtrade producten gaan gebruiken, als we in de supermarkt even nadenken voor we iets in ons mandje leggen.

Schijndel Geplaatst 20 oktober 2014

Schijndel is pas echt een Fairtrade gemeente als we massaal Fairtrade producten gaan gebruiken, als we in de supermarkt even nadenken voor we iets in ons mandje leggen.

Is dat wel Fairtrade? Wat kook ik vandaag, kan dat nog wat meer Fairtrade zijn? Dat kan, en ook met gebruikmaking van onze eigen lokale producten. Hoe maak je een lekkere Fairtrade maaltijd met ook nog allerlei heerlijks uit eigen tuin.

Om daarbij te helpen houdt Fairtrade Schijndel een kookworkshop. Daar worden naast Fairtrade producten uit de supermarkt ook groenten en kruiden gebruikt die afkomstig zijn van ecologische groentetuin De Strohalm. De kookworkshop wordt gegeven door Anniek Danen, voormalig docent koken van onder meer het Elde College. Anniek legt zich toe op duurzaam koken en wil dat graag op zoveel mogelijk mensen overbrengen. "Omdat het lekker is, goed voor het milieu en bovendien gezond," zegt ze er zelf van. Voor deze gelegenheid gebruikt Anniek Fairtrade producten en verse groenten die ze zelf mee gaat uitzoeken bij De Strohalm.
Om te zorgen dat er van alles voldoende in huis is, is het noodzakelijk dat mensen zich voor dinsdag 28 oktober aanmelden.
De kookworkshop wordt gehouden op donderdag 30 oktober, aanvang 18 uur, in zorgboerderij 't Binnenveld, Boxtelseweg 5. Deelname kost 10 euro, inclusief ingrediënten en een Fairtrade drankje bij de maaltijd. Aanmelden kan via fairtradeschijndel@gmail.com of 073-5944182.

Borduurstudio JeanDo is Fairtrade

Dit bericht werd geplaatst op .

28 oktober 2014, 15:43 door Tjanne Hartman

Borduurstudio JeanDo uit Schijndel verkoopt Fairtrade producten en heeft daarom het Fairtrade-schildje ontvangen. Trots namen eigenaren Jeanny en René Hermans deze in ontvangst van Irene van der Maesen en Anita van der Heijden van Fairtrade Schijndel. “En dat maar heel veel Schijndelse bedrijven en winkels mogen volgen”, aldus Van der Maesen.
door Tjanne Hartman

JeanDo (de naam is een samenvoeging van ‘Jeanny’ en haar meisjesnaam ‘Doedee’) borduurt bedrijfslogo’s op kleding, heeft een showroom waar ook kleding gepast kan worden en bedrukt onder meer kleding en tassen. “We zagen bij de Plus Supermarkt dat daar steeds meer aandacht was voor Fairtrade”, vertelt Jeanny Hermans. “Dat moeten wij toch ook kunnen bieden, dachten we. We hebben nu Fairtrade-badtextiel. Prachtige handdoeken, baddoeken, gastendoekjes en tafellinnen. En uiteraard kunnen we dat van bedrijfslogo’s voorzien.”

Steentje bijdragen
JeanDo is in 2003 opgericht en sinds een half jaar Fairtrade. “Er zijn legio textielfabrikanten op de wereld, maar je kunt zelden achterhalen hoe ze die textiel laten maken”, zegt René Hermans. “Ons Fairtrade-katoen is gegarandeerd eerlijk. Er komt geen kinderarbeid aan te pas, de werkomstandigheden van de arbeiders zijn goed en de kwaliteit is ook nog eens uitmuntend.”

Fairtradeweek
Wie shopt bij een winkel met een Fairtradebordje aan het raam, weet zeker dat het hier om eerlijke handel gaat. De eerste bordjes zijn afgelopen zaterdag uitgereikt in het kader van de Fairtradeweek, die nog duurt tot en met 2 november. Helmy Voets van 101%Leuk was de eerste die een bordje mocht ontvangen, meteen gevolgd door de Wereldwinkel.

Foto-bijschrift: Anita van der Heijden (links) en Irene van der Maesen (tweede van links) van Fairtrade Schijndel overhandigen het schildje aan Jeanny en René Hermans van JeanDo.

Fairtrade Eat Inn geeft nieuwe inspiratie

Dit bericht werd geplaatst op .

Het gezelschap was klein, maar de waarde groot. De Fairtrade Eat Inn van zondag 21 september inspireerde en leverde ideeën op die later opgepakt kunnen worden.

Fairtrade Eat Inn geeft nieuwe inspiratie
24 september 2014, 09:45 door Jan van Alphen

Het gezelschap was klein, maar de waarde groot. De Fairtrade Eat Inn van zondag 21 september inspireerde en leverde ideeën op die later opgepakt kunnen worden.

De toekomst van Fairtrade in een gefuseerde, grotere gemeente is daar een voorbeeld van. Het is een onderwerp waar Faitrade gemeente Schijndel al langer mee bezig is. Tijdens de Eat Inn kreeg het gesprek onverwacht extra waarde omdat wethouder Bart Claassen zijn collega Annemieke van de Ven uit Veghel had meegebracht. Er werden vrijblijvende discussies gevoerd over Fairtrade in twee en hopelijk ook in drie fusiegemeenten. De plaats van handeling was enigszins symbolisch, precies op de grens van Schijndel en Veghel in de ecologische tuin van de familie Gloudemans op de Vlagheide. De grens vervalt, maar de betrokken kernen zullen allemaal hun eigen karakter houden verwachten de de beide wethouders. “Dat is prima, als dat dan maar wel een Fairtrade karakter is,” vindt Irène van der Maesen, voorzitter van Fairtrade (nu nog) gemeente Schijndel.

Symposium

Dit bericht werd geplaatst op .

Installatie Fairtrade Ambassadeur

"No aid but Fairtrade"

mw J. Eugster , burgemeester van Schijndel, wordt oop 22 juni 2013 geïnstalleerd als landelijk ambassadeur van Fairtrade Nederland. Dat gebeurt tijdens een symposium waarin eerlijke handel vanuit verschillende perspectieven centraal wordt gesteld.
Sprekers zijn o.a. Dhr Arie van Doesburg, unit manager Plus supermarkten, verantwoordelijk voor duurzaamheid en kwaliteit, Agnes Jongerius voormalig voorzitter FNV vakcentrale.

.