.

Nieuws in Heerenveen

Interview met wethouder Coby van der Laan

Dit bericht werd geplaatst op .

Groot Heerenveen ging op de koffie bij Wethouder Coby van der Laan. Ze vertelt daarbij enthousiast over de Fairtrade campagne.

Er is in korte tijd veel bereikt op Fairtrade gebied.

Oranjewoud Festival ontvangt Fairtrade-certificaat

Dit bericht werd geplaatst op .

HEERENVEEN – Het Oranjewoud Festival ontving gisteren, als eerste festival in Friesland, het Fairtrade-certificaat namens de werkgroep (H)eerlijk Heerenveen uit handen van wethouder Coby van der Laan. Bestuursvoorzitter Ingrid Metz nam het certificaat in ontvangst in de Proeftuin in de Overtuin in Oranjewoud.

Wethouder Coby van der Laan: “Fairtrade betekent eerlijke handel. Het zorgt ervoor dat boeren en producenten een eerlijke prijs krijgen voor hun producten en kunnen investeren in hun bedrijf, hun familie en in de gemeenschap waarin zij leven. Wij zijn er trots op dat het Oranjewoud Festival het Fairtrade-certificaat mag gebruiken.”

Het Oranjewoud Festival neemt het onderwerp ‘duurzaamheid’ structureel mee in alle onderdelen van de organisatie. Zo wil het Festival bijvoorbeeld de ‘CO-2 footprint’ minimaliseren en herbruikbare (bouw)materialen gebruiken. Een belangrijk deel van de inrichting komt uit de regio. Dit is een indirecte besparing van uitstoot.

In de Proefuin wordt gestreefd naar zoveel mogelijk Fairtrade- en Streekproducten. Daar is bij de selectie van de standhouders rekening mee gehouden. De standhouders hebben verklaard dat zij de uitgangspunten van De Proeftuin onderschrijven en daarmee zoveel mogelijk Fairtrade- en Streekproducten verwerken in hun gerechten.

Foto: Max van Gelder

Fairtrade koffie in de Raadszaal

Dit bericht werd geplaatst op .

De gemeenteraad stapt feestelijk over op het drinken van Fairtrade koffie

Maandagavond kregen de raadsleden wel een heel bijzonder kopje koffie voorgezet. Wethouder Fairtrade Coby van der Laan en Jannie Duitman van de werkgroep Heerlijk Heerenveen verrasten de gemeenteraad namelijk met echte Fairtrade zetkoffie. Raadslid en lid werkgroep Fairtrade Jurjen Meijer gaf een korte toelichting over het belang van Fairtrade.

Vrijwilligers, gemeente en enthousiaste ondernemers doen er alles aan om de eervolle titel Fairtrade Gemeente te behalen. Donderdag ontvangen drie horecabedrijven een Fairtrade-certificaat. Op die manier hoopt Heerenveen nog dit jaar Fairtrade Gemeente te worden.

College van B&W neemt duurzame fairtrade theekistjes in ontvangst voor Fairtrade thee

Dit bericht werd geplaatst op .

Voorzitter Jannie Duitman overhandigt een theekistje aan burgemeester Tjeerd van der Zwan, onder goedkeurend oog van de wethouders en de gemeentesecretaris.

De gemeente is overgestapt op Fairtrade thee. Omdat het college van B&W op hun werkkamers thee-met-een-verhaal aan hun gasten willen presenteren, heeft de werkgroep hen unieke fairtrade theekistjes van scrapwood aangeboden.
Deze theekistjes van ECO Collection worden in kleine werkplaatsen in Jodhpur, India, geproduceerd. Zij proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van gerecyclede materialen. Dit maakt dat de producten bijna allemaal verschillend en dus uniek zijn en met veel plezier door de vakmensen in India gemaakt.

Fairtrade in Nijsflits, nieuwsbrief van en voor Wereldwinkels in Noord Nederland

Dit bericht werd geplaatst op .

In de Nijsflits, de nieuwsbrief van en voor vrijwilligers van Wereldwinkels in Noord Nederland, staat een artikel over de Fairtrade campagne in Heerenveen

zie bijlage

Nieuwjaarsbijeenkomst

Dit bericht werd geplaatst op .

http://www.flitsnieuws.nl/2016/01/20/129565/

Voortgang Fairtrade gemeente campagne Heerenveen genoemd bij Nieuwjaarstoespraak burgemeester Van der Zwan

HEERENVEEN: “En op het gebied van Fairtrade zijn we vorig jaar gestart met de werkgroep Heerlijk Heerenveen, die zich richt op eerlijke producten en eerlijke handel”; deze woorden sprak de burgemeester van Heerenveen tijdens de Nieuwjaarsreceptie uit. Zoals in de sport Fair Play vanzelfsprekend is, zou dat op het gebied van economie toch ook vanzelfsprekend moeten zijn.

Inmiddels hebben 21 bedrijven in gemeente Heerenveen het Fair Trade Certificaat verworven. Doel is om er dit jaar weer twintig bij te krijgen. Indien dit lukt – en daar gaan we wel voor – dan verdient Heerenveen het officiële predicaat Fair Trade Gemeente. Als aanmoediging krijgt u bij vertrek vanavond allemaal een Gouden Plak van chocolade gemaakt door PUUR.

De volgende serie van 12 (H)eerlijk Heerenveen Fairtrade certificaten uitgereikt

Dit bericht werd geplaatst op .

Er zijn op zaterdag 31 oktober 2015 maar liefst 12 certificaten uitgereikt, waarvan 4 aan supermarkten.

Afsluiting Fairtrade week met certificaat uitreiking op 31 oktober

De gemeente Heerenveen heeft zich ten doel gesteld om Fairtrade Gemeente te worden.
Een enthousiaste lokale werkgroep is vanaf januari 2015 van start gegaan om dat doel te halen. De Wereldwinkel, De Trinitaskerk, Camerik en Voortman, gemeenteraadsleden, ondernemers en vrijwilligers zijn deelnemers van deze werkgroep. De gemeente ondersteunt de werkgroep.

Fairtrade betekent dat voor producten, die verkocht of gebruikt worden, een eerlijke prijs is betaald. Hierbij gaat het zowel om producten uit de eigen streek als van ver weg. Jammer genoeg is fairtrade nog lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom is de campagne (H)eerlijk Heerenveen van start gegaan met als doel: zoveel mogelijk bedrijven en organisaties te stimuleren om fairtrade te worden.

Op de World Fairtrade Day in mei zijn de eerste 7 (H)eerlijk Heerenveen certificaten uitgereikt aan bedrijven die voldoen aan de Fairtrade normen. Als afsluiting van de Fairtradeweek, op 31 oktober, wordt de tweede groep certificaatwaardige bedrijven in het zonnetje gezet door wethouder Coby van der Laan.

Het feestelijke gebeuren op de Dracht (nabij de Wereldwinkel) staat in het teken van fairtrade chocolade, dus is er van alles te proeven en genieten. En niet alleen op 31 oktober kunt u heerlijke fairtrade producten proeven en kopen. Steeds meer bedrijven bieden duurzame en fairtrade producten aan. De restaurants, supermarkten, winkels en bedrijven die dit najaar van de wethouder het (H)eerlijk Heerenveen certificaat ontvangen, zijn de voorlopers die ongetwijfeld snel navolging krijgen. Dat maakt het voor de consumenten steeds makkelijker om (h)eerlijk te winkelen.

Blog van Fairtradebedrijf Camerik Voortman

Dit bericht werd geplaatst op .

Communicatie- en PR adviesbureau Camerik Voortman behoort tot de eerste bedrijven in Heerenveen die het Fairtrade certificaat mochten ontvangen. Zij schreven daarover in een blog.

http://www.camerikvoortman.nl/blog/eerlijke-handel

Fairtrade nieuws op website van gemeente Heerenveen

Dit bericht werd geplaatst op .

Ook op de website van de gemeente aandacht voor de feestelijke start van onze campagne.

Kijk zelf op de website van gemeente Heerenveen:

https://www.heerenveen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/article/feestelijke-start-heerlijk-heerenveen-3392.html


Uitreiking eerste (H)eerlijk Heerenveen certificaten op 9 mei 2015

Dit bericht werd geplaatst op .

De gemeente Heerenveen heeft zich ten doel gesteld om Fairtrade Gemeente te worden.
Een enthousiaste lokale werkgroep is vanaf januari 2015 van start gegaan.
De Wereldwinkel, De Trinitaskerk, Camerik en Voortman en ondernemers zijn deelnemers van deze werkgroep. De gemeente ondersteunt de werkgroep.

Fairtrade betekent dat voor producten, die verkocht of gebruikt worden, een eerlijke prijs is betaald. Hierbij gaat het zowel om producten uit de eigen streek als van ver weg. Jammer genoeg is fairtrade nog lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom start de campagne (H)eerlijk Heerenveen met als doel: zoveel mogelijk bedrijven en organisaties te stimuleren om fairtrade te worden. Want zoals in de sport Fair Play vanzelfsprekend moet zijn moet Fairtrade dat ook worden voor bedrijven, ondernemers en consumenten.

Eén van de eerste acties is dat bij bedrijven en organisaties de mate van fairtrade-zijn geïnventariseerd wordt. Wie aan de normen voldoet, ontvangt het (H) eerlijk Heerenveen Certificaat. Bij voldoende certificaten, kan Heerenveen de status fairtrade-gemeente verdienen.

De officiële start van de campagne is Wereldwinkeldag, zaterdag 9 mei a.s. om 15.00 uur. Bij en in de Wereldwinkel op de Dracht 126 vinden allerlei activiteiten plaats waaronder om 15 uur de uitreiking van de eerste (H)eerlijk Heerenveen certificaten door wethouder Coby van der Laan.
Ook is het (h)eerlijke Fairtrade recept van Epke Zonderland verkrijgbaar. Voor ieder die wil werken aan een gezond lichaam en een gezonde samenleving.

.