.

Het gemeentebestuur in Heerenveen

Wat is Fairtrade?
Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Met de extra inkomsten kunnen scholen worden gebouwd, waterputten aangelegd, sanitaire voorzieningen gemaakt en nog veel meer. Fairtrade is keurmerk. Verschillende organisaties zoals Max Havelaar, Ben & Jerry’s, FairTrade Original en Nespresso leveren Fairtrade producten via de supermarkt, groothandel of bijvoorbeeld Wereldwinkel.

Fairtrade Gemeente
Het is de werkgroep (H)eerlijk Heerenveen, samen met enthousiaste ondernemers en vrijwilligers, gelukt om in oktober 2016 de titel Fairtrade Gemeente te verwerven. Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. De campagne stimuleert ondernemers, werknemers, inkopers en consumenten door ze te belonen met positieve aandacht en publiciteit.

Fairtrade op het gemeentehuis
Bij steeds meer producten gaan wij over op een verantwoord alternatief. In financieel opzicht blijkt uit onderzoek dat er nauwelijks verschil is tussen de vertrouwde D.E. producten en Fairtrade producten. Dus voor onze consumptieproducten kiezen we steeds vaker voor 100% Fairtrade. Zo is onze zetkoffie, thee, koffiemelk, suiker en cacao al sinds 2016 allemaal Fairtrade.
In 2017 is er voor de koffieautomaten een aanbestedingstraject gevolgd dat heeft geleid tot de aanschaf van nieuwe automaten die Fairtrade koffie, thee en cacao schenken. Met ingang van 2018 zijn deze apparaten in bedrijf. Voor de toekomst gaan wij onze relatiegeschenken en vergaderingen nog verder verantwoord maken.

Duurzaamheid
De gemeente vindt naast Fairtrade ook biologisch, streekgebonden, MVO en duurzaamheid belangrijke onderwerpen. Geprobeerd wordt om in het hele concept van catering en facilitaire voorzieningen naast Fairtrade ook duurzaamheid en het streekeigene een plaats te geven.

Zowel gemeenteraad als college hebben de SDG’s specifiek benoemd en opgenomen in meerdere programma’s en beleidsstukken.

.