.

Uitzonderingsregel Fairtrade Provincie

Provincies met meer dan 50 gemeenten kunnen gebruik maken van de uitzonderingsregel om niet een bepaald percentage van alle gemeenten aan de criteria te laten voldoen, maar om de criteria toe te laten passen op het aantal inwoners van de provincie.
Dit betekent dat, om in aanmerking te komen voor de titel Fairtrade Provincie bij de provincies die gaan voor de uitzonderingsregel, 75% van de inwoners van de provincie in een gemeente wonen die actief is in de campagne. Bovendien woont 45% van de inwoners van de provincie in een Fairtrade Gemeente. Hierdoor wordt de titel ook voor provincies met grote aantallen gemeenten haalbaar.

Noord-Brabant als voorbeeld

Noord-Brabant telt 2.471.011 inwoners (2014). Om de titel te behalen moeten er 1.853.258 inwoners in een gemeente wonen die actief is in de campagne (75%). Bovendien moeten er 1.111.955 inwoners in een Fairtrade Gemeente wonen (45%). Natuurlijk zullen zij ook aan de andere criteria voor Fairtrade Provincie moeten voldoen om de titel in de wacht te slepen.

Geldig voor vier provincies

Vier provincies kunnen gebruikmaken van deze uitzonderingsregel. Het gaat dan om Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Noord-Holland. Zie onderstaande tabel waarin staat hoeveel gemeenten elke provincie telt.

Provincie aantal gemeenten
Noord-Brabant 66
Zuid-Holland 60
Gelderland 54
Noord-Holland 51
Limburg 33
Fryslân 24
Utrecht 26
Overijssel 25
Groningen 23
Zeeland 13
Drenthe 12
Flevoland 6

.