.

Gemeente Criterium 2: Gemeente

Het gemeentebestuur spreekt zich uit vóór fairtrade. Dit vertaalt de gemeente in beleid en handelt hiernaar.

Icoon_2_GemeenteAls de lokale overheid zich actief inzet voor de campagne loopt de campagne vaak een stuk soepeler. Ze hebben een voorbeeldfunctie voor inwoners, een breed netwerk, communicatiemiddelen waar je profijt van kunt hebben en zijn zelf grootverbruiker van bijvoorbeeld koffie en thee. Zorg daarom dat de gemeente betrokken is bij de campagne en hun inkoopbeleid eerlijk maakt.

Het is echter geen vereiste om aan de start van de campagne de steun van de lokale overheid te regelen. Soms wil de overheid eerst zien dat de campagne breed maatschappelijk gedragen wordt voordat zij hun steun toezeggen.

Indicatoren voor het behalen van criterium 2:
  • De gemeente koopt fairtrade koffie en thee (eventueel te vervangen door fairtrade koffie en cacao) in. De principes voor eerlijke handel staan bovendien in het inkoopbeleid van de gemeente.
  • 60%, en binnen vijf jaar 100%, van het totale volume koffie en thee (eventueel te vervangen door fairtrade koffie en cacao) die de gemeente aanschaft voldoet aan de criteria van eerlijke handel.
  • In de kantine van de gemeente worden minstens vier eerlijke producten aangeboden.
  • De gemeente geeft bekendheid aan de campagne via hun communicatiekanalen.
  • De gemeente levert praktisch of financieel een bijdrage aan de campagne.

Krijgt jouw gemeente te maken met een gemeentelijke herindeling? Dan gelden er andere voorwaarden om de Fairtrade Gemeente titel te behalen. Hierdoor kun je ondanks deze herindeling toch Fairtrade Gemeente worden. Lees hier meer.

Tips over het betrekken van de gemeente bij de campagne of over duurzaam inkopen vind je bij Handig.

Een meer gedetailleerde beschrijving van criterium 2 is te vinden in de handleiding.

Een handige flyer en praktijkvoorbeelden hoe fairtrade principes op te nemen in een openbare aanbesteding is hier terug te vinden.

Fairtrade Gemeenten betalen met ingang van 2018 een jaarlijkse bijdrage. Klik hier voor meer informatie.

.