.

Nieuws in Opsterland

Meer Fairtrade in Bakkeveen

Dit bericht werd geplaatst op .

Hieltyd mear nei Fairtrade,
sjoch troch de goeie bril.
Duorsem guod te keapjen,
dêrmei makkest it ferskil.
Dit refrein van het nieuwe Opsterlandse fairtradelied zongen de leerlingen van de groepen 7 en 8 van de beide basisscholen in Bakkeveen vorige week woensdag luidkeels onder begeleiding van troubadour Adri de Boer. Zo zetten zij luister bij aan de uitreiking van fairtrade certificaten aan de directeuren van de scholen, Pieter Nauta en Daan Planting, en aan Chris Fokkema van Café de Brink. Zij schenken voortaan koffie en thee waarvoor de boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden “eerlijk” zijn beloond. Het doel is dat zij hierdoor op een bepaald minimumniveau in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Kinderarbeid kan zo worden uitgebannen en er is bij de teelt zorg voor het milieu.
Burgemeester Ellen van Selm legde de aandachtige scholieren uit dat fair trade een heel goed streven is; een behoorlijk deel van de winst behoort bij de telers en plukkers van de koffiebonen en theebladeren terecht te komen.
Jannie Tjassing van Plaatselijk Belang Bakkeveen ontving uit handen van mevrouw Van Selm een bord met de tekst “Fairtrade gemeente”. Dit komt te hangen aan een van de bebouwde komborden van het dorp. Met nu al vijf gecertificeerde bedrijven en organisaties draagt Bakkeveen eraan bij dat Opsterland zich fairtrade gemeente mag noemen.

Uitreiking Fairtrade titel

Dit bericht werd geplaatst op .

Opsterland heeft in november 2015 de Fairtrade titel verworven. Woensdag 16 maart 2016 is de officiële uitreiking

Woensdag, 16 maart, 19.30 uur, museum Gorredijk, is de feestelijke uitreiking van de fairtrade certificaten aan tientallen organisaties in Opsterland. Ook de burgemeester ontvangt een certificaat. De gemeente Opsterland heeft de intentie uitgesproken om ook fairtrade gemeente worden.
De werkgroep is trots op deze actieve, fair handelende gemeente en de vele organisaties die fair handelen.

.