.

MVO in Noordwijk

In Noordwijk is een aantal bedrijven al geruime tijd actief op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Voorbeelden zijn Brouwer Tours, Koninklijke Beuk, De Baak Opleidingscentrum en strandpaviljoen Take2.

Opleidingscentrum de Baak faciliteert jaarlijks een Zomerweek voor St. Horizon (gezinnen met een kind met autisme), organiseert jaarlijks een Vrijwilligerslunch en een Buurtbewonersontbijt. Een ander project van het opleidingscentrum is: - Talent in de Etalage: project met als doel teams van jonge baanzoekers te koppelen aan maatschappelijke opdrachten uit organisaties. Organisaties kunnen zo voldoen aan hun ambitie om duurzaam bezig te zijn en de jonge baanzoekers doen werkervaring op.
Duurzame inkoop bij de Baak: 86% duurzame inkoop bij Hospitality, alle printwerk op FSC papier, groene stroom, C2C tapijt in Noordwijk, A/B label leaseauto's.

Ook bij Strandpaviljoen Take2 is de zorg voor het milieu is een structureel onderdeel van de bedrijfsdoelstellingen. Het beleid is erop gericht diensten te leveren die voldoen aan en inspelen op de verwachtingen van de gasten, waarbij waar mogelijk rekening wordt gehouden met de invloeden van de bedrijfsvoering op het milieu.

De Noordwijkse Woningstichting (NWS) is sinds 2014 gestart met het Keuzemenu Energiebesparing, een aanbod aan energiebesparende maatregelen voor de huurders van de NWS. Op deze manier kunnen huurders die daarvoor belangstelling hebben een keuze maken uit zes maatregelen, die stuk voor stuk leiden tot energiebesparing en/of comfortverhoging.

Uitreiken lokale MVO award:
Jaarlijks wordt de Duurzaamheidsprijs voor de Duin- en Bollenstreek uitgereikt. Ook de werkgroep Fairtrade is hierbij betrokken

Andere voorbeelden:
- DECOS: gebruikt geen papier (zelfs geen wc papier) in bedrijf en gebruikt elektrische auto's;
- Thee schenkerij/kwekerij Noordwijk Buiten": zeer verantwoord beleid t.a.v. kweken van planten en kruiden en beheer van de kas en het erf.
- Museum Veldzicht: informeert over duurzaamheid en ecologie; stimuleert de aandacht voor lokale producten en houdt bijeenkomst over dit onderwerp en de relatie met MVO.
- Huis ter Duin: zie bijlage.

.