Doe mee met onze test: Wat is Fair?

Hoe eerlijk ben jij?

Test je kennis met onze online quiz. Na het beantwoorden van 9 eenvoudige vragen weet jij hoe goed je scoort op duurzaamheid. Schrijf je je tijdens de Fairtrade Week (t/m 15 mei) in om als vrijwilliger aan de slag te gaan dan maak je bovendien kans op een lekker Tony’s Chocolade reep!

Afbeelding voor Doe mee met onze test: Wat is Fair?
Afbeelding voor Doe mee met onze test: Wat is Fair?

Hoe fair ben jij? Test je duurzame kennis!

Ga jij bewust om met het milieu, onze planeet en de mensen op onze aarde? Test je kennis met onze quiz!

Sluit je aan bij onze beweging!

Iedereen kan een bijdrage leveren aan een eerlijke wereld. Kleine en grote acties; want hoe groot of klein jouw actie ook lijkt…..alleen samen maken we het verschil! Vrijwilligers, bewuste consumenten, fairtrade en duurzame ondernemers, winkeliers, wethouders, ambtenaren iedereen is welkom en kan op zijn of haar eigen manier meedoen met onze campagne. Kom in actie! Klik hier om je bij ons aan te sluiten. Schrijf je je tijdens de Fairtrade Week in (t/m 15 mei) om als vrijwilliger aan de slag te gaan dan maak je bovendien kans op een lekker Tony’s Chocolade reep!

Meer weten hoe je zelf in actie kan komen? Op deze pagina lees je meer over hoe jij in actie kan komen!

Leefbaar loon | leefbaar inkomen

Een leefbaar loon, dat zou iedere boer en werknemer moeten verdienen die zich in het zweet werkt om ons te voorzien van bloemen, kleding, bananen of welk ander product ook. Met een leefbaar loon bedoelen we dat iemand in zijn basisbehoefte kan voorzien. Dit houdt in dat iemand bijvoorbeeld voldoende voedsel, kleding en scholing kan bekostigen en daarnaast ook een financiële buffer kan opbouwen.

Foto van

Er zijn verschillende redenen waarom er een te laag minimumloon is. Het komt vaak door een gebrekkige wetgeving en niet goed functionerende arbeidsinspecties. Hier in Nederland kennen we bijvoorbeeld loononderhandelingen, die kennen ze vaak in armere landen niet. Bovendien is een grote reden voor een te laag minimumloon de internationale markt die altijd op zoek is naar het goedkoopste aanbod om de concurrentie met andere producten aan te kunnen. Hierdoor wordt er vaak gekort op de lonen van boeren en arbeiders. Fairtrade verbetert de situatie van arbeiders stap voor stap.

Foto van

Hét Fairtrade keurmerk

Je kent vast wel de thee van Clipper, de Tony Chocolonely repen, de koffie van Starbucks en het ijs van Ben&Jerry’s. Stuk voor stuk heerlijke Fairtrade producten. In Nederland zijn er bijna 10.000 Fairtrade producten te vinden, te herkennen aan het keurmerk van hiernaast. Producten zoals rijst, bananen, thee, koffie, chocolade, bloemen, wijn, sap, katoen, rietsuiker, maar ook cosmetica, specerijen en broodbeleg. Stuk voor stuk heerlijke producten én een eerlijke prijs voor boeren en producenten aan het begin van de productieketen.

Global Goal 8

Eerlijk werk en economische groei

Tot het jaar 2030 werkt de hele wereld aan het realiseren van de Sustainable Development Goals ook wel de SDG’s of Global Goals genoemd. Een einde aan armoede, gelijke rechten, eerlijke handel, geen discriminatie en klimaatverandering zijn een aantal van de 17 door de Verenigde Naties opgestelde duurzaamheidsdoelstellingen welke bijdragen bij aan een eerlijke wereld met respect voor mens, milieu en klimaat. Global Goal 8 staat voor eerlijke werk en economische groei. Onze Fairtrade Gemeente campagne biedt een prachtige kapstok voor alle activiteiten op het gebied van sociale, ecologische en economische duurzaamheid en laat de samenhang daartussen zien.

Foto van