Fair Food
Met interactieve werkvormen, stellingen, feitjes en actieve denkvragen gaan we met leerlingen in gesprek over eerlijke voeding. Tijdens deze gastles gaan leerlingen samen een keurmerk voor eerlijke voedselproducten ontwerpen. De leerlingen stellen drie criteria op waaraan eerlijke voedselproducten aan moeten voldoen. Daarnaast ontwerpen ze een logo dat bij hun keurmerk past en presenteren ze hun voorstel. Vragen die centraal staan tijdens de les zijn: Wat is eerlijke voeding? Wat zijn arbeidsomstandigheden? Hoe dragen leerlingen zelf bij aan een eerlijke wereld? Duur: 60-90 minuten
Fair Fashion
Wat maakt kleding eerlijk en wat juist niet? Hoe zien mensenrechten er in de kledingindustrie uit? Welke impact heeft oneerlijke kleding op ons milieu? Vinden leerlingen het belangrijk om bij te dragen aan eerlijke handel? Welke keuzes maken zij hier zelf in? Dit zijn vragen die centraal staan tijdens de gastles. Met aansprekende voorbeelden, feitjes en interactieve denkvragen gaan we met leerlingen in gesprek over thema’s als: eerlijke kleding, duurzaamheid, mensenrechten en wereldburgerschap. De les sluiten we af met een interactief spel, waarbij leerlingen argumenten moeten aandragen tijdens een discussie en zo (eerlijk) leren handelen. Duur: 60-90 minuten
Young + Fair
We gaan met jongeren in gesprek, en planten zaadjes voor meer bewustwording voor producenten die zorgen voor alle kleding en voedsel welke wij dagelijks dragen en eten.
De collecties bij fast fashion ketens zoals H&M en Zara wisselen veel vaker af dan de vier seizoenen van het jaar. Per jaar groeit de berg met afgedankte kleding enorm en eindigt onze kleding in landen zoals Nigeria, Chili of India waar de ellende niet te overzien is en veel kleding uiteindelijk verbrand wordt. Ook zijn de arbeidsomstandigheden waarin kleding gemaakt wordt heel vaak erbarmelijk. Binnen de les Fair Fashion aandacht voor de verdeling in de keten, maar ook de impact van kleding op ons klimaat.
Bij de les Fair Food aandacht voor de omstandigheden van boeren en werknemers in Afrika, Azië en Latijns Amerika die elke dag zorgen voor ons voedsel. Koffie, bananen, thee, rijst, cacao zijn allemaal producten die hier in NL niet verbouwd worden. Bij het boodschappen doen hebben wij een keuze of we kiezen voor een Fairtrade product met eerlijke betaling voor de producent of niet. De les bevat leuke opdrachten zodat de jongeren zelf aan de slag gaan met het thema en zelf eigenaarschap krijgen over hun leerervaring. Op deze manier blijft het geleerde beter hangen bij de leerlingen.
Gezocht: enthousiaste gastdocenten
Om de lessen te kunnen geven op scholen in regio’s door heel Nederland, zijn wij op zoek naar mensen die het leuk vinden om tegen een vergoeding/tarief de gastlessen te verzorgen aan leerlingen op het PO en VO. Lees hier de vacature tekst.
Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.