.

Het ideale kernteam

Een Fairtrade Gemeente worden, doe je niet alleen. Het behalen van de zes criteria gaat niet zonder moeite. Een goed samengesteld kernteam verlicht deze klus. Maar, hoe ziet een goed samengesteld kernteam eruit?

Voor een kernteam is het belangrijk dat diverse branches vertegenwoordigd zijn: de lokale overheid, het bedrijfsleven, horeca, winkels en maatschappelijke organisaties.  Om een Fairtrade Gemeente te kunnen worden, leg je contacten met veel organisaties. Een breed kernteam creëert een groter netwerk. Dat maakt het benaderen van deelnemers voor jullie campagne een stuk makkelijker. Het ideale kernteam bestaat ook uit aanvullende talenten. Uit denkers en doeners. Variërend van mensen die graag budget beheren tot aan mensen die het leuk vinden om de campagne te promoten of bijeenkomsten te organiseren.

Daarnaast is het niet alleen belangrijk dat je de juiste mensen weet te vinden, maar ook dat deze mensen goed samenwerken. Daarbij helpt het als je onderling duidelijk de rollen en verantwoordelijkheden verdeelt. Een belangrijke rol is in ieder geval de kartrekker. Iemand die het overzicht bewaakt. Maak ook aan elkaar helder wat je van elkaar kunt verwachten. Zo voorkom je teleurstellingen achteraf. Door ieders talenten goed in te zetten, kan je samen meer bereiken.

Wil je aan de slag, maar heb je nog niet de juiste mensen bij elkaar, dan is het slim om actief op zoek te gaan naar (nieuwe) kernteamleden. Organiseer bijvoorbeeld een informatiebijeenkomst en nodig daar raadsleden, scholen, de Wereldwinkel, een winkeliers- of ondernemingsvereniging voor uit. Daar kun je mensen enthousiast maken voor de campagne, en ook voor deelname aan het kernteam. Ook kun je een vacature aanbieden bij de plaatselijke vrijwilligersbank of een oproep doen in jullie lokale blad of op sociale media. Ook op de landelijke website kun je adverteren voor kernteamleden. Vraag ernaar bij het landelijke campagneteam. Wees bij het plaatsen van een vacature wel helder in de competenties die jullie zoeken.

.