Terug

Fairtrade veiling met mooie kavels

Afbeelding voor Fairtrade veiling met mooie kavels

Zeist –  Op zaterdag 15 februari is er in het kader van de openingsweek voor het eerst een fairtrade veiling. De veiling vindt plaats in de trouwzaal van het gemeentehuis. Van 13.00 tot 13.30 uur is er gelegenheid de speciale kavels te bezichtigen. Om 13.30 uur zal burgemeester Koos Janssen de veiling inleiden en de eerste kavels veilen. De veiling wordt gehouden door de Zeister veilingmeester Frits de Groot. De opbrengst van de veiling is voor NOVA in Zuid-Afrika. Er zijn prachtige producten om te veilen!

veilingmeester Frits de Groot

Figi stelt twee kunstwerken ter beschikking te weten twee prachtige ‘arpilleria’ afkomstig uit Peru. Van de KNVB hebben we een WK-voetbal met handtekeningen van spelers en coaches van het Nederlands elftal (van Louis van Gaal tot Wesley Sneijder). Verder een beeld van Buddha van Wereldwinkel Zeist, een vuurkorf en een koperen kandelaar van Werkartaal en een schilderij van Atelier Totem. De sponsors zijn voornamelijk deelnemers aan de eerlijke winkelroute. Die hebben producten gedoneerd onder meer in de vorm van een fairtrade-pakket, cadeaubon of boeken zoals Zwembad Dijnselburg, het Beauforthuis, Gemeente Zeist enz. Verder zijn er privé donaties zoals een handgeweven kleed uit Guatemala en schilderijen. De definitieve lijst van de kavels staat op www.fairtradezeist.nl


werken aan nieuwe kookovens

De opbrengst gaat naar NOVA in Zuid-Afrika. NOVA is een onafhankelijke organisatie die zich met meerdere projecten richt zich op de verbetering van de levensomstandigheden van de armsten in Zuid-Afrika. NOVA staat voor ‘Navorsing en Ontwikkeling vir die Voorkoming van Armoede’ en richt zich op de kwaliteit van leven voor mensen met een laag inkomen in Zuid-Afrika. Op initiatief van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie ICCO zijn thuisovens ontwikkeld die door de mensen zelf gebouwd kunnen worden. Die veroorzaken minder rook en CO2 en zijn dus goed voor de gezondheid en het milieu. De ondersteuning van NOVA sluit aan bij het Fairclimate project van de PKN gemeente Zeist-West.

De veiling is een van de activiteiten die de  Zeister werkgroep Fairtrade onderneemt door eerlijke handel te koppelen aan duurzaamheid. Fairtrade betekent dat producenten in ontwikkelingslanden  een eerlijke prijs krijgen voor hun product.