Terug

Laatste Gastles dit voorjaar

zie:
Laatste Fairtrade-gastlessen van dit schoolseizoen

Foto:
Vledder/Nijensleek – De Fairtrade werkgroep heeft donderdag 23 mei de laatste gastlessen van dit schooljaar gegeven op de basisscholen in Vledder en Nijensleek. De meeste scholen in Westerveld hebben meegedaan. Zo probeert de werkgroep de kinderen al vroeg uit te leggen wat Fairtrade is en waarom het helaas nog steeds nodig is.

Op 4 oktober 2022 was groep 8 van de Hoekstee in Vledder als eerste school aan de beurt. Suze Cantineau en Lisa Hulskamp vertelden over hun eigen motivatie en die is dat de rijkdom in de wereld oneerlijk verdeeld is. De laatste lessen op 23 mei gingen over kleding, kinderarbeid en milieu. ‘We waren verrast hoe actief de kinderen van de groepen 7/8 waren in het beantwoorden van vragen. En hoe inventief kinderen zijn, zoals een meisje dat vertelde dat ze zelf jurken vermaakt en verlengt. Opmerkelijk was dat in beide groepen veel kinderen tweedehands kleding kopen/krijgen/dragen en dat een leerling van de OBS de Bron kon vertellen dat er heel veel water gebruikt wordt om een t-shirt te maken. Precies wat wij wilden vertellen’, aldus Jan Langenkamp namens Fairtrade Westerveld.

Niets nieuws
‘Het leek wel of we over bepaalde onderwerpen niets nieuws vertelden. We hadden een prijsvraag in de gastles opgenomen: hoeveel kledingitems worden gemiddeld per persoon in Nederland per jaar gekocht? In beide groepen was er een leerling dit het exacte aantal had geraden (46 stuks en 40 stuks wordt er per jaar weggedaan). Dat was niet eerder zo goed geraden. De opmerking van de juf in Vledder op het einde van de gastles vonden we zelf heel treffend. Dat het leven aardig bepaald wordt door waar je wieg staat. In het kader van kinderarbeid konden de leerlingen daar helemaal mee instemmen. Uiteraard krijgen alle kinderen ook een Fairtrade cadeautje mee als aandenken aan deze les. In het najaar gaat de werkgroep weer in overleg met de scholen hoe deze gastlessen voortgezet gaan worden.’