Terug

https://dvhn.nl/weekbladendrenthe/westervelder/Fairtrade-werkgroep-Westerveld-in-gesprek-met-scholen-over-afschaffing-slav

Fairtrade werkgroep Westerveld in gesprek met scholen over afschaffing slavernij

Onder toeziend oog van voorzitter Jan Langenkamp van de Fairtrade werkgroep Westerveld, hees burgemeester Rikus Jager in Diever in 2022 de Fairtrade-vlag.

Onder toeziend oog van voorzitter Jan Langenkamp van de Fairtrade werkgroep Westerveld, hees burgemeester Rikus Jager in Diever in 2022 de Fairtrade-vlag. Aangeleverde foto

Het is bijna 1 juli , het startpunt in Nederland om de afschaffing van de slavernij een jaar lang te vieren. Uiteraard is de Fairtrade werkgroep ook blij met het afschaffen van de slavernij, zo’n 150 jaar geleden. De werkgroep gaat op basisscholen hierover gastlessen geven. In de week van 3 juli wordt met een groot aantal scholen afspraken gemaakt.
Lees meer over
Westervelder

„Wij vinden het belangrijk dat de kinderen in de hoogste groep hier op een begrijpelijke manier over voorgelicht worden. Er wordt een leuk filmpje vertoond en uiteraard krijgen alle kinderen ook een Fairtrade cadeautje mee als aandenken aan deze dag”, aldus Jan Langenkamp, voorzitter van de werkgroep.

„Waar we ook aandacht voor vragen volgens, is de moderne slavernij, zoals wij dat noemen. De echte slaven, geketend aan kettingen, bestaan gelukkig niet meer, maar wat we wel zien is dat werknemers uit andere landen, zoals Polen, Roemenië of Bulgarije hierheen gehaald worden. Dat gaat met heel slechte contracten. Die mensen verdienen weinig en worden ondergebracht in vakantiehuisjes of containers. Dat is echt geen vakantie, maar met zes of meer personen op een kamer. Als ze ontslagen worden, of de seizoensarbeid is afgelopen, zijn ze én hun baan én hun onderdak kwijt. En reken maar niet dat ze voor een uitkering in aanmerking komen. Ze worden letterlijk aan hun lot overgelaten. Dat noemen wij dus moderne slavernij”, vertelt Langenkamp. „Daar is natuurlijk niks moderns aan; het is net als 200 jaar geleden gewoon uitbuiting. Ook hier geldt: wie Fairtradeproducten koopt, werkt niet mee aan die moderne slavernij. Iedereen heeft recht op een leefbaar loon en goede arbeidsomstandigheden. Dus, ook moderne slavernij afschaffen.”