Terug

Fairtrade producten zijn niet duurder

Jan Langenkamp van Fairtrade Westerveld: ‘Fairtradeproducten zijn niet duurder’

De twee pakketten naast elkaar.

De twee pakketten naast elkaar. Foto Fairtrade Westerveld

‘Fairtrade producten zijn duurder, daarom koop ik ze niet.’ Dat is volgens Jan Langenkamp van Fairtrade Westerveld een mening die vaker te horen is. „Helaas hebben Fairtrade producten de naam duur te zijn. Ondanks dat iedereen gewoon in de winkel kan zien dat dat niet waar is, blijft dat beeld nog steeds hangen”, vindt Langenkamp.
Lees meer over
Westervelder

De Westerveldse Fairtrade werkgroep wil er van alles aan doen om dat onjuiste beeld te veranderen. Deze week heeft de werkgroep samen met supermarkt Plus in Diever een pakket samen gesteld. Acht Fairtrade producten worden vergeleken met acht producten van het A-merken en huismerken. „We hebben samen met supermarkt Plus uit Diever, etenswaren uitgezocht, daarnaast koffie, thee en sinaasappelsap”, aldus Langenkamp. De etenswaren zijn basmati-rijst, kokosmelk, sojasaus en woksaus en voor na het eten chocolade. De prijs voor het pakket fairtrade is in totaal: € 18,07 en voor het pakket huismerk is het € 21,62. „Dat scheelt nogal. Ook uit deze kleine vergelijking blijkt dat Fairtrade producten niet véél duurder zijn. Bovendien helpt de klant zo de boeren, de producenten in arme landen aan betere arbeids- en levens omstandigheden.”

Volgens Langenkamp is het zelfs als dat zou betekenen dat de producten duurder worden, het toch een goede reden is om Fairtradeproducten te kopen. „Maar het is niet eens duurder. De reden om geen Fairtrade te kopen omdat het duurder zou zijn, blijkt echt niet juist.”