Terug

Vlaggendag 2023

Afbeelding voor Vlaggendag 2023

Op maandag 25 september hees onze burgemeester Jan Rijpstra de vlag van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Global Goals, of SDG’s) bij het gemeentehuis in Drachten. Net als veel Nederlandse gemeenten, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, de Rijksoverheid en ambassades, doet onze gemeente mee met de vlaggenactie om steun uit te spreken voor de SDG’s.

Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Het was op 25 september 2023 precies acht jaar geleden dat de wereld de Duurzame Ontwikkelingsdoelen omarmde. Dit zijn zeventien doelen die ons op weg helpen naar een inclusieve, rechtvaardige en duurzame maatschappij in 2030.

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn het breedst gedragen instrument om het hoofd te bieden aan de complexe mondiale uitdagingen van de komende jaren: van armoede en ongelijkheid hier in Nederland, tot de mondiale klimaat- en biodiversiteitscrisis. De doelen omvatten alle relevante thema’s en zijn allemaal onderling verbonden. Ze bieden voor iedereen een kompas om zelf het verschil te maken.

Er zijn veel mooie resultaten geboekt in de afgelopen acht jaar, maar er zal in de komende jaren nog veel moet gebeuren. Nederland scoort goed op doelen als ‘innovatie’ en het ‘bestrijden van ongelijkheid’. Op andere Global Goals lopen we flink achterop. Kortom, we moeten met zijn allen een versnelling hoger schakelen.

Global Goals

Door de Global Goals-vlag te hijsen tonen maatschappelijke organisaties, gemeenten, bedrijven, burgerorganisaties, scholen en de Rijksoverheid dat ze deel uitmaken van de mondiale beweging rondom de Global Goals. Zo laten we elkaar en de wereld zien dat we klimaat, kansengelijkheid, biodiversiteit en eerlijk werk hoog in het vaandel dragen. De vlaggenactie is een samenwerking van VNG, SDGNederland, Global Compact Netwerk Nederland en de Rijksoverheid.