Terug

Even voorstellen: de werkgroep!

Afbeelding voor Even voorstellen: de werkgroep!

Graag stellen wij de werkgroep voor, wie zijn we en wat is onze motivatie om ons in te zetten voor Fairtrade?

De werkgroep bestaat uit:
Bovenste rij: Leendert de Boom, Thom Deutekom, Gerard Drost
Onderste rij: Anke de Vries, Nynke Nicolai, Gabrielle Haak


Leendert de Boom:
Ik ben lid van de werkgroep Fairtrade Smallingerland omdat het belangrijk is producenten te ondersteunen die een eerlijke prijs verdienen voor een eerlijk product. Dat hoeven niet altijd producten te zijn die van ver weg komen; ook lokale producten verdienen een eerlijke prijs. De uitdaging voor de komende periode is om Fairtrade blijvend te promoten en in lijn te brengen met duurzaamheid.


Nynke Nicolai:
Van 2015 tot 2023 heb ik samen met mijn zus een Lifestyle winkel gehad in het centrum van Drachten. Bij de inkoop van veel producten( o.a. kleding, woonaccessoires, tassen, chocola, kaarsen) kozen we voor het keurmerk Fairtrade. Dat houdt in dat spullen op een juiste manier zijn geproduceerd onder goede werkomstandigheden, zonder kinderarbeid en met een reëel salaris voor de makers. Zo werk je mee aan armoedebestrijding op afstand over de hele wereld. We vertelden dit verhaal altijd aan de klanten die iets kochten om zodoende de bewustwording hier over te vergroten. Dit gaf ons een goed gevoel en zorgde ervoor dat bij gelijkwaardige producten klanten op den duur bewust gingen kiezen voor Fairtrade producten.

Bovenstaand voorbeeld was aanleiding voor het verkrijgen van het Fairtrade certificaat voor onze winkel (van de gemeente Smallingerland ). Voor ondernemers een blijk van waardering voor je inzet. Na beëindiging van de winkel leek het mij zinvol om in de gemeentelijke werkgroep Fairtrade plaats te nemen om mij in te zetten voor meer Fairtrade bewustwording bij de inwoners van Smallingerland. Daarbij wordt duurzaamheid ook steeds belangrijker bij de aanschaf van dingen.

Bewustwording bij het aanschaffen van een product om jezelf de vraag te stellen of je niet de voorkeur geeft aan een gelijkwaardig product wat Fairtrade en duurzaam gemaakt is. Of het nou voor thuis is, in de horeca of op je werk! Of het kleding(katoen), meubels of levensmiddelen betreft… steeds meer winkels bieden Fairtrade producten aan en hebben aandacht voor duurzaamheid. In alle supermarkten heb je de keus om Fairtrade producten te kopen: koffie, thee, bananen, noten, cacao, groente, fruit, rijst, bloemen etc.

Ik zeg: “ kleine moeite; groot gebaar! ”

Kijk voor meer informatie op www.fairtradenederland.nl


Gerard Drost:
In mijn werk bij van der Heide ben ik dagelijks bezig met de implementatie van o.a. duurzaamheid en MVO.
De Fairtrade commissie is een mooi medium mijn kennis te delen met bedrijven en instellingen binnen de gemeente Smallingerland. De uitdaging is om daarbij ook de SDG’s “lokaal” te vertalen.


Thom Deutekom:
Waarom zit ik in de Fairtrade werkgroep? Dankzij de bedrijven die zich Fairtrade mogen noemen is de gemeente Smallingerland officieel Fairtrade gemeente geworden. Dit leverde bij de entree van de gemeente mooie bordjes op.

Dit vind ik echter niet genoeg.

Als deelnemer van de werkgroep vind ik het belangrijk om samen met de andere leden van de werkgroep mee te werken aan een eerlijkere wereld. We kunnen als plaatselijke werkgroep niet zo heel veel doen maar ik vind dat alle beetjes helpen. We proberen ook om zoveel mogelijk regionale producten te promoten. Dit bespaart transportkosten en ook daarmee komen we weer een stukje dichter bij de doelstellingen van de Global Goals.


Heeft u vragen of ideeën voor de werkgroep? Neem dan contact op via Gabrielle Haak: g.haak@smallingerland.nl