Terug

Het Bord hangt, Fairtrade zichtbaar in 010

Judith Bokhove met Rob Spruijt bij het publicatiebord

Op dinsdag 7 mei, midden in de Fairtrade Week, hing Judith Bokhove, fractievoorzitter van Groen Links Rotterdam, het eerste ‘Fairtrade Gemeente’ bord in Rotterdam op aan het Stadhuis. Een goed moment om terug te kijken, maar vooral om vooruit te kijken.

Als inleiding blikte de voorzitter van Rotterdam Fairtrade, Rob Spruijt, terug op de afgelopen 15 jaar. Begonnen vanuit een initiatief van een Rotterdamse burger in 2009, kreeg Rotterdam in 2012 de titel ‘Fairtrade Gemeente’ uitgereikt met het bijbehorende bord.
Voordat het zover was moest de gemeente zich eerst in een motie expliciet uitspreken vóór het aangaan van dit traject naar de titel. Door grote inzet van vooral de Groen Links fractie – destijds onder voorzitterschap van Anneke Verwijs, die vandaag ook bij het ophangen van het bord aanwezig was – lukte het om bijna alle partijen mee te krijgen en werd bedoelde motie uiteindelijk aangenomen.
Dat was het startschot voor de inmiddels opgerichte werkgroep Rotterdam Fairtrade, bestaande uit diverse Rotterdammers en een aantal Rotterdamse ondernemers, onder voorzitterschap van een daarvoor deels vrijgestelde gemeenteambtenaar, duurzaam inkoper Hans Velt, om te werken aan de vele voorwaarden voor het behalen van de titel. In december 2012 was de titel en het bord een feit.

Judith Bokhove benadrukte in haar toespraak dat op de dag van de Fairtrade motie nog een belangrijke motie werd aangenomen, namelijk over gelijke rechten voor iedereen. Een belangrijk statement voor de stad. Zij benadrukte dat er in Rotterdam na die tijd er nooit sprake van is geweest om deze beide besluiten in te trekken of aan te passen en hoe belangrijk het is om ons vandaag de dag weer bewust te worden van het nut ervan. Want Fairtrade is een werkwoord, niet alleen aandacht voor eerlijke handel tijdens de Fairtrade Weken, maar elke dag!

Het bord hangt….

Om onduidelijke redenen, verdween het eerste bord na de titeluitreiking in 2012. Daarom vond Rotterdam Fairtrade het vorig jaar, bij de viering van 10 jaar Rotterdam Fairtrade Gemeente van belang dat er toch duidelijk zichtbaar zou zijn voor Rotterdammers. Na officiële overhandiging van het grote bord aan wethouder Zeegers hangt er nu een kleiner bord in het publicatiebord bij de publieksingang aan het Doelwater. Binnenkort worden op de verschillende publiekslocaties in de stad ‘Fairtrade Gemeente Borden’ opgehangen. Het bord is voorzien van een QR code die verwijst naar de website van Rotterdam Fairtrade, waar alles staat over de titel Fairtrade Gemeente.