Gemeente Raalte

Wij gaan ervoor!

Doe ook mee! Wil jij een actieve bijdrage leveren om Fairtrade in jouw gemeente op de kaart te zetten? Als inwoner, duurzame of Fairtrade deelnemer of als vertegenwoordiger van jouw gemeente? Iedereen is welkom bij onze campagne. Neem vooral contact met ons op.

FTG
2025
FTG
2024
FTG
2023
FTG
2022
FTG
2021
FTG
2020
FTG
2019
FTG
2018
Afbeelding voor Raalte
Afbeelding voor Raalte
Over Gemeente Raalte

Raalte en Omstreken

De gemeente Raalte omvat de volgende kernen :
Raalte, Heino, Luttenberg, Lierderholthuis, Heeten, Nieuw Heeten, Mariënheem, Laag Zuthem en Boekland.

In de Gemeente Raalte zijn 2 wereldwinkels gevestigd,
1 in Raalte en 1 in Heino.
Deze winkels werken samen in dit project.

Gemeente Raalte is..

Actief
Icon
Je hebt een actief kernteam van vrijwilligers
Geliefd
Icon
Je hebt steun van het gemeente bestuur
Productief
Icon
Je verkoopt fairtrade producten in winkel en horeca
Inspirerend
Icon
Je inspireert lokale bedrijven over te stappen
Zichtbaar
Icon
Je zorgt voor lokale fairtrade evenementen
Ijverig
Icon
Je vraagt aandacht voor Fairtrade en de Global Goals

Initiatieven Werkgroep Raalte

De Fairtrade werkgroep Raalte heeft een presentatie gegeven aan de gemeenteraad en het college van Raalte over het belang van eerlijke handel en een leefbaar loon voor mensen in ontwikkelingslanden. In het najaar van 2023 wordt het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente geactualiseerd. De werkgroep heeft in dit kader een concreet tekstvoorstel gedaan mbt de ondersteuning van eerlijke handel en de inkoop van fairtrade producten uit ontwikkelingslanden, zoals hout, katoen, koffie, thee, fruit etc.

Na intensief lobbyen door de werkgroep wordt er nu op het Gemeentehuis  100% fairtrade koffie en thee geschonken. Daarnaast waren thee en suiker al fairtrade. Hiermee stelt de Gemeente Raalte een duidelijk voorbeeld voor andere organisaties. Om dit te vieren overhandigde het kernteam Fairtrade Gemeente een cadeaudoos met fairtrade artikelen aan burgemeester Martijn Dadema en wethouder Breun Breunissen, de 2 ambassadeurs voor Fairtrade Gemeente Raalte. De cadeaudoos is een bedankje omdat onze gemeente zo een concrete bijdrage levert aan een eerlijke wereld voor iedereen.

De brugklassen van het Carmel College HAVO/VWO zijn op bezoek geweest in de Plaskerk en hebben informatie opgehaald t.a.v. het Christendom. Daarbij hebben we ook het Sociaal experiment gedaan met de vragen en blokjes; wat is eerlijk? Het leverde bijzonder mooie gesprekken op.

Op 11 juni 2023 heeft de werkgroep, in een goed bezocht gemeenschapshuis, de titel Fairtrade Kerk uitgereikt aan de Protestantse Gemeente Raalte. De werkgroep waardeert hiermee dat de kerk een groot aantal fairtrade producten gebruikt. Ook is de werkgroep enthousiast over de originele activiteiten die de kerk organiseert in het kader van eerlijke handel.
Hopelijk gaat de kerk door met het promoten van Fairtrade buiten de eigen gemeenschap, zoals bij andere kerken, maar ook bij lokale bedrijven en organisaties in de omgeving. Zo blijven we samen werken aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling van boeren en producenten in ontwikkelingslanden.

In de Plaskerk zijn 9 avonden georganiseerd in het kader van Raalte 900 jaar. Daarbij is in de catering zichtbaar aandacht besteed aan Fairtrade en werden fairtrade koffie, thee en wijn aangeboden.

Aanmelden voor het kernteam
Volg het kernteam in Raalte