Gemeente Raalte
Raalte: Samen voor eerlijke handel!
Wil jij helpen om Fairtrade in jouw gemeente sterker op de kaart te zetten? Of je nu een betrokken inwoner bent, een ondernemer met een duurzaam hart of een vertegenwoordiger van een lokale organisatie, jouw bijdrage is van onschatbare waarde. Samen kunnen we werken aan een wereld waarin eerlijke handel de norm is en niet de uitzondering.
Iedereen is welkom om deel uit te maken van onze Fairtrade-campagne! Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van activiteiten, het promoten van Fairtrade-producten, of het versterken van bewustwording in jouw omgeving.
Heb je ideeën, vragen of wil je direct aan de slag? Neem contact met ons op en sluit je aan bij onze beweging voor een eerlijkere wereld!
2025
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018


Raalte en Omstreken
De gemeente Raalte bestaat uit de volgende dorpen en kernen: Raalte, Heino, Luttenberg, Lierderholthuis, Heeten, Nieuw Heeten, Mariënheem, Laag Zuthem en Boekland.
Binnen de gemeente zijn er twee wereldwinkels te vinden: één in Raalte en één in Heino. Beide winkels zetten zich actief in voor dit project en werken hierin nauw samen om Fairtrade onder de aandacht te brengen.
Gemeente Raalte is..
Initiatieven Werkgroep Raalte
De Fairtrade werkgroep Raalte heeft een presentatie gegeven aan de gemeenteraad en het college van Raalte over het belang van eerlijke handel en een leefbaar loon voor mensen in ontwikkelingslanden. In het najaar van 2023 wordt het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente geactualiseerd. De werkgroep heeft in dit kader een concreet tekstvoorstel gedaan mbt de ondersteuning van eerlijke handel en de inkoop van fairtrade producten uit ontwikkelingslanden, zoals hout, katoen, koffie, thee, fruit etc.
Na intensief lobbyen door de werkgroep wordt er nu op het Gemeentehuis 100% fairtrade koffie en thee geschonken. Daarnaast waren thee en suiker al fairtrade. Hiermee stelt de Gemeente Raalte een duidelijk voorbeeld voor andere organisaties. Om dit te vieren overhandigde het kernteam Fairtrade Gemeente een cadeaudoos met fairtrade artikelen aan burgemeester Martijn Dadema en wethouder Breun Breunissen, de 2 ambassadeurs voor Fairtrade Gemeente Raalte. De cadeaudoos is een bedankje omdat onze gemeente zo een concrete bijdrage levert aan een eerlijke wereld voor iedereen.
De brugklassen van het Carmel College HAVO/VWO zijn op bezoek geweest in de Plaskerk en hebben informatie opgehaald t.a.v. het Christendom. Daarbij hebben we ook het Sociaal experiment gedaan met de vragen en blokjes; wat is eerlijk? Het leverde bijzonder mooie gesprekken op.
Op 11 juni 2023 heeft de werkgroep, in een goed bezocht gemeenschapshuis, de titel Fairtrade Kerk uitgereikt aan de Protestantse Gemeente Raalte. De werkgroep waardeert hiermee dat de kerk een groot aantal fairtrade producten gebruikt. Ook is de werkgroep enthousiast over de originele activiteiten die de kerk organiseert in het kader van eerlijke handel.
Hopelijk gaat de kerk door met het promoten van Fairtrade buiten de eigen gemeenschap, zoals bij andere kerken, maar ook bij lokale bedrijven en organisaties in de omgeving. Zo blijven we samen werken aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling van boeren en producenten in ontwikkelingslanden.
In de Plaskerk zijn 9 avonden georganiseerd in het kader van Raalte 900 jaar. Daarbij is in de catering zichtbaar aandacht besteed aan Fairtrade en werden fairtrade koffie, thee en wijn aangeboden.
Eind september 2024 gaf Wilfried Schasfoort een
inspirerende presentatie aan de Rotary over eerlijke handel
en zelfredzaamheid. Dit leidde tot een boeiend gesprek
over bewuste keuzes bij koffie, thee, fruit en
lunchproducten en de impact hiervan op de producenten.
Ook gaf hij een presentatie in de Gemeenteraad in het
kader van het in- en aankoopbeleid.
In oktober 2024 verzorgde Aaltje Booijink gastlessen over
politiek voor 4 HAVO-leerlingen van het Carmel College.
Fairtrade stond ook op het programma: wat is eerlijke
handel en hoe werkt het?
Hier in Salland publiceerde onze artikelen:
Fairtrade Gemeente Raalte: Samen Werken aan Eerlijke Handel – Hier in Salland
In 2025 richten we onze aandacht op het thema kleding.
We kijken verder dan alleen Fairtrade en nemen ook
duurzaamheid en verspilling onder de loep.
Kledingproductie en -consumptie hebben vaak grote
gevolgen, niet alleen voor het milieu, maar ook voor
mensen aan de andere kant van de wereld.
Hoe kunnen we verspilling tegengaan, duurzame keuzes
maken en bijdragen aan eerlijke arbeidsomstandigheden in
de kledingindustrie? Dit zijn vragen waar we ons mee
bezighouden en waar we samen bewustwording over willen
creëren.