Terug

‘Winnend recept kan zo op de kaart’

Bij restaurant Le mirage in Emmeloord is donderdag 3 december de prijs uitgereikt voor het beste recept in de wedstrijd ‘Heel NOP kookt (h)eerlijk’ met fairtrade -en streekproducten.

Afbeelding voor ‘Winnend recept kan zo op de kaart’

De wedstrijd werd uitgeschreven door de fairtradegroep van de stichting Pioniers van de Toekomst. Deze werd gepubliceerd in de krant ‘De Duurzame Poldersamenleving’ die 4 november met deze krant werd verspreid. Deelnemers kregen een week de tijd om met behulp van een gratis basispakket een zoet of hartig recept te creëren. Het pakket bevatte fairtradeproducten uit de wereldwinkel en een pompoen uit de Noordoostpolder. De wedstrijd werd coronaproof zonder proeverij gehouden. De deelnemers stuurden hun recepten met foto’s in. Deze zijn beoordeeld door Guust en Colinde de Nijs van restaurant Le mirage en Agnes Olgers namens de fairtradegroep.

“We zijn er echt voor gegaan”, zeggen de schoonzussen Mariska Scholtens en Jannie Verhage uit Emmeloord die de hoofdprijs in de wacht sleepten. “We hebben drie avonden over en weer geappt om ideeën uit te wisselen.” Jannie attendeerde haar bakgrage schoonzus op de wedstrijd. “Of ik zin had in een uitdaging. Op sociaal gebied kun je momenteel weinig, dus we besloten samen mee te doen”, vertelt Mariska, “en mijn dochter Noreen van 2 heeft vooral geholpen met proeven”. Hun dessert ‘Kruidig herfsttrio met sinaasappelcrème’ bestaat uit pompoenfudge, een kletskop van kastanje en luchtige chocolademousse op basis van aquafaba (plantaardige vervanger van eiwitten). Deze worden geserveerd met sinaasappelcrème, kruidnoten en eetbare bloemen. “We hebben gelet op verschillende structuren: krokant, luchtig, zacht en fris. Een pompoenfudge hadden we beiden nog nooit gemaakt, dus we hebben verschillende variaties uitgeprobeerd.”

De jury zegt over de winnende inzending: “Het vormt een fraai geheel van mooie recepten. Het kan zo op de kaart bij een toprestaurant. Het wordt smaakvol en creatief gepresenteerd. En de invulling met onder andere kastanje, pompoenfudge en aquafaba is heel origineel. Het is een recept waar je de tijd voor moet nemen”. Als eerbetoon heeft De Nijs de pompoenfudge opgenomen in een thuisdiner ter gelegenheid van het 28-jarig bestaan van het restaurant. De hoofdprijs bestaat verder uit een cadeaubon voor een thuisdiner van Le mirage.

Poulien Pomstra heeft de tweede prijs gewonnen met een herfsttrifle met kokos-pannacota en mascarpone-pompoencreme, een nagerecht in een hoog glas. De derde prijs is gegaan naar Gerry Bollen voor haar ‘poezen pompoentaart’, een krokante bodem met een zachte kern van pompoen en rijstebrij. Beide dames wonnen een mand met fairtradeproducten.

De drie winnende recepten zijn te downloaden:

1e prijs: recept Mariska Scholtens en Jannie Verhage: kruidig herfsttrio

2e prijs: recept Poulien Pomstra: herfsttrifle

3e prijs: recept Gerry Bollen: poezen pompoentaart