Terug

Winnaars fairtrade taartenbakwedstrijd

Katharina Terwisscha van Scheltinga uit Emmeloord bakt de (h)eerlijkste taart van Noordoostpolder. Zij won zaterdag 25 mei 2019 de eerste prijs op de Fairtrademarkt in Emmeloord. 
Afbeelding voor Winnaars fairtrade taartenbakwedstrijd

Het is gezellig druk bij de Fairtradekraam. Van de acht taarten resten nog slechts de kruimels. De meeste bezoekers van de streekmarkt wilden best een stukje proeven en hun mening geven. Maar dat valt nog helemaal niet mee, zeggen twee oudere dames die gezeten op hun rollators de proeverij gadeslaan. “Ja”, ze hebben ook meerdere taarten geproefd, “maar ze zijn allemaal lekker”.

“Leuk dat ze dit organiseren”, zeggen ze aan het adres van de Fairtradegroep van de stichting Pioniers van de Toekomst. Wil is een regelmatige bezoeker van de streekmarkt. “Ik doe hier regelmatig boodschappen, omdat ik bewust kies voor gezonde en eerlijke voeding en producten uit de Noordoostpolder.” In haar jongere jaren zette ze zich belangeloos in voor Fairtrade. “Het is heel goed dat de Pioniers van de Toekomst Fairtrade actief oppakken.”

Fairtrade bananen

Wethouder Anjo Simonse heeft samen met Colinde de Nijs van le Mirage, Olympisch kampioene Maaike Smit en bakker Hendrik Schaap de taarten vakkundig beoordeeld. Voorwaarde was dat alle taarten Fairtradebananen en zoveel mogelijk voedingsproducten uit de Noordoostpolder bevatten.

“Maar goed dat het niet meer taarten waren”, bekent Simonse, “want van deze was het al moeilijk genoeg om de lekkerste naar voren te halen”. Hij heeft alle waardering voor het initiatief dat voor extra reuring zorgt op de maandelijkse streekmarkt. “Goed georganiseerd, met dank aan de Pioniers van de Toekomst. Daar zitten heel wat vrijwilligersuren in en niet alleen op de dag zelf.”  

Winnaars taartenbakwedstrijd

Colinde de Nijs maakt namens de jury de top 3 bekend. Deze is tot stand gekomen door de punten van de jury te combineren met die van het publiek. De derde prijs is voor de bananenslof van Milou Drijfhout uit Emmeloord. Zij wint een pakket met Fairtradeproducten, “genoeg om nog een taart te bakken”, aldus de jury.

De tweede prijs, eveneens een pakket met Fairtradeproducten, is voor de suikervrije taart van Jellien Aalderink uit Bant. De eerste prijs, een dinerbon van le Mirage, is voor de molstaart van Katharina Terwisscha van Scheltinga. Voor de overige deelnemers is er tevens een pakketje met Fairtradeproducten. 

Molstaart

Katharina nam haar recept mee uit haar geboorteland Duitsland. “Die bak ik al zo’n 25 jaar voor een verjaardag of een andere feestelijke gelegenheid en is nog steeds populair.” Ze vertelt hoe ze een cake met chocola verkruimelt tot een ‘molshoop’. Voor de wedstrijd versierde ze de molshoop met een mol en wat grassprietjes van marsepein. “Ik bak heel veel en het liefst 

biologisch. Dat geldt ook voor koken. Deze wedstrijd vond ik een mooie gelegenheid om die producten te promoten.” Wat ze niet in haar eigen groentetuin heeft, koopt ze bewust biologisch in. “Ik maak daarop één uitzondering. Als het gaat om producten die verspild dreigen te worden, dus weggegooid, dan gebruik ik die!”

Pioniers van de Toekomst en Fairtrade

Duurzaam handelen in regio Noordoostpolder is een van de hoofddoelen van de stichting Pioniers van de Toekomst. De stichting richt zich zowel op bewustwording als voorlichting en participeert in of faciliteert projecten die een duurzame samenleving bevorderen. Fairtrade, ofwel eerlijke handel ver weg én dichtbij, is zo’n thema dat de stichting draagt en namens Fairtradegemeente Noordoostpolder uitdraagt.