Terug

Spreekbeurttas en leskisten vertellen fairtradeverhaal

“Wat is er nu leuker dan een spreekbeurt houden en daarbij van alles laten zien, horen en voelen!” Dat zegt Annie van Zwol en ze laat zien wat er zoal in de fairtradespreekbeurttas zit.

Afbeelding voor Spreekbeurttas en leskisten vertellen fairtradeverhaal

Een pet uit Senegal en een balletje uit Thailand, gemaakt van plastic drinkpakjes, speelgoedautootjes en fietsjes van lege blikjes, puzzeltjes uit Sri Lanka, trommeltjes uit Sri Lanka en Guatamala en boekjes van olifantenpoep. “Op het internet kun je heel veel informatie vinden voor een spreekbeurt over Fairtrade. Maar dan mis je de beleving. Het is natuurlijk veel leuker als je, als kind tijdens je spreekbeurt, al die spullen uit die tas opdiept en rond laat gaan en daarbij het verhaal kunt vertellen.” Van Zwol weet met haar onderwijsachtergrond hoe ze kinderen bij de les kan houden. De spreekbeurttas bevat genoeg fairtradeproducten en een pakket met achtergrondinformatie om een zinnenprikkelend verhaal te vertellen.

Leskisten

De tas is een aanvulling op de al langer bestaande leskisten. Deze bevatten lesmateriaal waarmee scholen of schoolklassen een fairtradeproject kunnen opzetten. Er zijn vijf leskisten, te weten: 1. muziek en fairtrade; 2. spelen en fairtrade; 3. recyclen; 4. rechten van het kind en; 5. chocola.

Voor een project over muziek en fairtrade worden onder meer djembé-trommels en ander slagwerk, fluitjes en rainsticks beschikbaar gesteld. Rainsticks worden gemaakt van bamboestokken, maar ook van stengels van cactusplanten waarvan de stekels naar binnen zijn geslagen. In de holle stengels worden zaadjes en steentjes gestopt, die – door de stok om en om te keren – tegen de stekels tikken en vervolgens klinken als regen.“Met de rainstick kun je als docent een ander gesprek op gang brengen: ‘Wat denken jullie: zou het gaan regenen?’” De leskist bevat zoveel instrumenten dat er voor ieder kind in een klas wel een instrument beschikbaar is. “Zo kunnen ze met elkaar een orkest vormen. Er zit ook nog een cd met anderstalige liedjes bij, zodat ze er een lied bij kunnen zingen. Dat is toch geweldig! En het hele project is meteen een stimulans voor de kinderen om zelf muziekinstrumenten te gaan maken.”

Zelf aan de slag gaan wordt ook gestimuleerd in de projecten ‘spelen en fairtrade’ en ‘recyclen’. “Spelen en fairtrade bevat spelletjes, vertelt over de oorsprong daarvan, hoe je het kan spelen en hoe je het kan maken. Kinderen krijgen een indruk hoe kinderen van elders op de wereld spelen en het prikkelt hun eigen creativiteit ook. En dat zie je ook bij het project recyclen, dat gericht is op hergebruik van afvalmateriaal. Dat wil zeggen, voor ons is het afval, maar in andere landen weten ze er nuttige, leuke dingen van te maken.”

De leskisten ‘rechten van het kind’ en ‘chocola’ zijn vooral gericht op bewustwording. “De kist ‘rechten van het kind’ bevat boeken en een cd. Bedoeld om kinderen na te laten denken over hun eigen situatie, wat zij voor hebben of niet op kinderen van elders. En ‘chocola’ vertelt de historie van cacao, wat er van gemaakt wordt en hoe het er werkelijk aan toegaat op de plantages.”

Reserveren

De leskisten en de spreekbeurttas zijn te reserveren via de website van de Pioniers van de Toekomst: leskisten. Van Zwol heeft zich altijd ingezet voor het uitdragen van de fairtradegedachte en is nog onverminderd enthousiast. Ze hoopt dan ook dat ze ook zelf nog regelmatig gevraagd wordt als spreker op te treden tijdens de fairtradeprojecten op scholen: “Want dat vind ik het allerleukste!”