Terug

Laat je verrassen met DiscoSoep!

Afbeelding voor Laat je verrassen met DiscoSoep!

Er is een groeiend bewustzijn onder consumenten om geen voedsel weg te gooien. Toch verdwijnt jaarlijks bij Nederlandse huishoudens nog gemiddeld 34 kilo per persoon in de kliko. Hoogste tijd voor een ‘DiscoSoep’ in Emmeloord, vinden de voedselpioniers.

DiscoSoep – naar een beproefd concept van ‘Slow Food’ – wordt op 25 september van 11.00 tot 14.00 uur gehouden op de hoek van de Lange Nering en de Beursstraat. Het evenement wordt georganiseerd door de stichting Pioniers van de Toekomst in samenwerking met de stichting Samen Zijn We Er Voor Elkaar. Laatstgenoemde beschikt over een netwerk van ondernemingen en instelingen om voedsel in te zamelen voor hun cliënten. In veel gevallen gaat het daarbij om ‘left-overs’, restpartijen die anders weggegooid zouden worden, maar nog heel goed gegeten kunnen worden. Voor DiscoSoep zamelt de stichting eenmalig meer voedsel in. Koks van de restaurants Le mirageAanDeel’t Voorhuys en Eindeloos bereiden hiervan een vegetarische soep die aan voorbijgangers wordt uitgedeeld. Wethouder Anjo Simonse neemt het eerste kopje soep in ontvangst.

Voedselverspilling tegengaan

“Dat betekent voor de koks dat ze moeten improviseren, want het is natuurlijk afwachten welke ingrediënten er worden aangeboden”, zegt Brita Trapman. Zij licht het evenement DiscoSoep namens de voedselpioners toe: “Het concept is bedacht om aandacht te vragen voor voedselverspilling bij consumenten. Een belangrijk onderwerp om aan te pakken, als je wilt verduurzamen. Want je gooit niet alleen voedsel weg, maar je verspilt ook water, grondstoffen, energie en arbeid die nodig zijn om voedsel te produceren”. Voedselverspilling gebeurt door de hele keten, “en op sommige plekken is het heel complex om aan te pakken”, gaat Trapman verder, “maar de consument kan zelf al veel doen om verspilling tegen te gaan. DiscoSoep is een ludieke manier om daar de aandacht op te vestigen. Kijk en proef wat je te eten krijgt en zie hoe de mensen om je heen er ook smakelijk van eten”. Wie vervolgens z’n e-mailadres achterlaat, kan wat opmaakrecepten van Le mirage tegemoet zien om zelf met left-overs aan de gang te gaan.

Fairtrademarkt

DiscoSoep vindt plaats tijdens de Rode Loper-dag van ‘Gastvrij Emmeloord’. Tegelijkertijd wordt op het Kettingplein een fairtrademarkt gehouden in de breedste zin van het woord, dus met fair-geproduceerde producten van ‘verweg en lekker dichtbij’. Deze wordt eveneens door Pioniers van de Toekomst georganiseerd.

Op de foto: Voedselpionier Colinde de Nijs (l) en Brita Trapman met mogelijke ingrediënten voor de DiscoSoep.