Gemeente Meierijstad

Fairtrade Meierijstad? Ja natuurlijk!

Doe ook mee! Wil je ook op een leuke manier een bijdrage leveren aan een betere wereld? Wil jij actief zijn om Fairtrade in gemeente Meierijstad nog beter op de kaart te zetten? Als vrijwilliger, als duurzame of Fairtrade deelnemer? Neem dan vooral contact met ons op! Stuur een mail naar fairtrademeierijstad@gmail.com of bel naar Arthur Rijken op 06-10636926

FTG
2024
FTG
2023
FTG
2022
FTG
2021
FTG
2020
FTG
2019
FTG
2018
Werkgroep
Werkgroep
Over Gemeente Meierijstad

fairtrade en global goals

Wij gebruiken de global goals als kapstok om fairtrade onder de aandacht te brengen. Sinds 2021 zijn we aangesloten bij het ontdeklab Meierijstad. We zijn ambassadeur van global goal 1: geen armoede. Meer informatie: www.sdgontdeklabmeierijstad.nl

Gemeente Meierijstad is..

Actief
Icon
Je hebt een actief kernteam van vrijwilligers
Geliefd
Icon
Je hebt steun van het gemeente bestuur
Productief
Icon
Je verkoopt fairtrade producten in winkel en horeca
Inspirerend
Icon
Je inspireert lokale bedrijven over te stappen
Zichtbaar
Icon
Je zorgt voor lokale fairtrade evenementen
Ijverig
Icon
Je vraagt aandacht voor Fairtrade en de Global Goals

fairtradetitel verlengd in 2022

De landelijke stichting Fairtrade Gemeenten Nederland heeft de titel Fairtradegemeente voor  Meierijstad weer verlengd. De voormalige gemeente Schijndel was al een Fairtrade Gemeente vanaf 2011 en na de fusie heeft de gemeente Meierijstad de titel Fairtradegemeente behaald in 2018.

Elke twee jaar wordt bekeken of er nog wordt voldaan aan de criteria en of de titel behouden kan blijven. Op de site www.fairtradegemeenten.nl staan alle criteria waar een Fairtradegemeente aan moet voldoen.

Een belangrijke voorwaarde is dat de gemeentelijke organisatie zelf fairtrade producten gebruikt. Het is heel positief dat het gemeentehuis en vele andere gemeentelijke panden bij de keuze blijft voor het schenken van fairtrade koffie en thee.

Daarnaast moeten er een groot aantal bedrijven, maatschappelijke instellingen, horeca, winkels en scholen, ook fairtrade producten gebruiken of verkopen. Ook heel positief is dat al deze organisaties in onze gemeente voor fairtrade  producten kiezen. Deze deelnemers zijn te vinden op de lokale pagina van de landelijke website https://fairtradegemeenten.nl/gemeente/meierijstad/

Werkzaamheden werkgroep Fairtrade Meierijstad.

Een van de doelen van de werkgroep is vooral fairtrade producten onder de aandacht van de consumenten  brengen, maar ook lokale producten krijgen daarbij aandacht. Een succesvolle actie hierin is het kookprogramma SMEK (smullen met eerlijke kost), wat vier keer per jaar wordt uitgezonden via Omroep Meierij.

Verder is de werkgroep een samenwerking aangegaan met het SDG-ontdeklab (sustainable development goals). Er werden workshops georganiseerd voor de basisscholen in Rooi rond het thema Fairtrade en duurzame, lokale producten. Het streekpark Kienehoef droeg hier ook een grote steen aan bij. Ook met leerlingen van het Eldecollege  wordt samengewerkt. Leerlingen die een aantal uren stage lopen vanuit het vak burgerschap kozen ervoor om met de werkgroep de fairtrade gedachten uit te dragen op het Pop and Colourfestival.

Ook deelname aan 1Ander Festival met een enquête over duurzamere kleding droeg daaraan bij.

Dit jaar zullen twee leerlingen van het Elde een ontwerpwedstrijd organiseren voor een eigen wikkel van een Tony Chocolonely reep. Groepen 7 van de Schijndelse basisscholen kunnen meedoen en daarmee een eigen reep winnen! Deze actie is vorig jaar in Sint Oedenrode een groot en lekker succes gebleken!

 

Aanmelden voor het kernteam
Volg het kernteam in Meierijstad

Mooie plaatjes uit Meierijstad

Afbeelding voor Mooie plaatjes uit Meierijstad
Afbeelding voor Mooie plaatjes uit Meierijstad
Afbeelding voor Mooie plaatjes uit Meierijstad
Afbeelding voor Mooie plaatjes uit Meierijstad
Titeluitreiking Meierijstad
Afbeelding voor Mooie plaatjes uit Meierijstad
Afbeelding voor Mooie plaatjes uit Meierijstad
Afbeelding voor Mooie plaatjes uit Meierijstad