Gemeente Meierijstad
Fairtrade Meierijstad? Ja natuurlijk!
Doe ook mee! Wil je ook op een leuke manier een bijdrage leveren aan een betere wereld? Wil jij actief zijn om Fairtrade in gemeente Meierijstad nog beter op de kaart te zetten? Als vrijwilliger, als duurzame of Fairtrade deelnemer? Neem dan vooral contact met ons op! Stuur een mail naar fairtrademeierijstad@gmail.com of bel naar Arthur Rijken op 06-10636926
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
fairtrade en global goals
Wij gebruiken de global goals als kapstok om fairtrade onder de aandacht te brengen. Sinds 2021 zijn we aangesloten bij het ontdeklab Meierijstad. We zijn ambassadeur van global goal 1: geen armoede. Meer informatie: www.sdgontdeklabmeierijstad.nl
Gemeente Meierijstad is..
fairtradetitel verlengd in 2022
De landelijke stichting Fairtrade Gemeenten Nederland heeft de titel Fairtradegemeente voor Meierijstad weer verlengd. De voormalige gemeente Schijndel was al een Fairtrade Gemeente vanaf 2011 en na de fusie heeft de gemeente Meierijstad de titel Fairtradegemeente behaald in 2018.
Elke twee jaar wordt bekeken of er nog wordt voldaan aan de criteria en of de titel behouden kan blijven. Op de site www.fairtradegemeenten.nl staan alle criteria waar een Fairtradegemeente aan moet voldoen.
Een belangrijke voorwaarde is dat de gemeentelijke organisatie zelf fairtrade producten gebruikt. Het is heel positief dat het gemeentehuis en vele andere gemeentelijke panden bij de keuze blijft voor het schenken van fairtrade koffie en thee.
Daarnaast moeten er een groot aantal bedrijven, maatschappelijke instellingen, horeca, winkels en scholen, ook fairtrade producten gebruiken of verkopen. Ook heel positief is dat al deze organisaties in onze gemeente voor fairtrade producten kiezen. Deze deelnemers zijn te vinden op de lokale pagina van de landelijke website https://fairtradegemeenten.nl/gemeente/meierijstad/
Werkzaamheden werkgroep Fairtrade Meierijstad.
Een van de doelen van de werkgroep is vooral fairtrade producten onder de aandacht van de consumenten brengen, maar ook lokale producten krijgen daarbij aandacht. Een succesvolle actie hierin is het kookprogramma SMEK (smullen met eerlijke kost), wat vier keer per jaar wordt uitgezonden via Omroep Meierij.
Verder is de werkgroep een samenwerking aangegaan met het SDG-ontdeklab (sustainable development goals). Er werden workshops georganiseerd voor de basisscholen in Rooi rond het thema Fairtrade en duurzame, lokale producten. Het streekpark Kienehoef droeg hier ook een grote steen aan bij. Ook met leerlingen van het Eldecollege wordt samengewerkt. Leerlingen die een aantal uren stage lopen vanuit het vak burgerschap kozen ervoor om met de werkgroep de fairtrade gedachten uit te dragen op het Pop and Colourfestival.
Ook deelname aan 1Ander Festival met een enquête over duurzamere kleding droeg daaraan bij.
Dit jaar zullen twee leerlingen van het Elde een ontwerpwedstrijd organiseren voor een eigen wikkel van een Tony Chocolonely reep. Groepen 7 van de Schijndelse basisscholen kunnen meedoen en daarmee een eigen reep winnen! Deze actie is vorig jaar in Sint Oedenrode een groot en lekker succes gebleken!