Terug

Terugblik op de Duurzame Markten in Leeuwarden 2023

De Duurzame Markten in 2023 gingen Fair Vooruit!
Afbeelding voor Terugblik op de Duurzame Markten in Leeuwarden 2023

Op 11 februari, 3 juni en 25 september werd het gemeentehuis van Leeuwarden omgetoverd tot marktplein. Elke markt met een eigen thema. Zo stond de markt in februari in het teken van de (week van de) Circulaire Economie. In juni werden we, met het thema Dol op Denim, geïnspireerd door alle duurzame en sociale manieren waarop we met denim (textiel) kunnen omgaan.

Op 25 september vierden we de jaarlijkse SDG vlaggendag. Deze editie stond vol initiatieven over duurzame voedselproductie en consumptie. Ook werden de nieuwe Lokale Helden van de gemeente Leeuwarden benoemd. Mensen die op hun geheel eigen manier bijdragen aan duurzame ontwikkeling, dichtbij en ver weg. De Helden werden genomineerd door inwoners van de gemeente Leeuwarden.

De Lokale Helden van 2023 zijn:
Roeland P. Westra (Firda),
Yvonne Feijten en Reina Visser (Stoereloer),
Ynse de Boer en Laura Schmitz (Blooming Bakery).

Stand Fairtrade Leeuwarden en Wereldwinkel

Iedere markt waren er weer nieuwe organisaties en ondernemers te ontmoeten die lieten zien en proeven hoe circulair, lokaal en verantwoord handelen werkt.

Onder het genot van een (h)eerlijk kopje koffie, thee en overheerlijke brownies van Barrevoets, hadden we mooie gesprekken met bezoekers en ondernemers over verantwoord consumeren en produceren. Met de bezoekers (en standhouders) deden we een sociaal experiment van Fairtrade Gemeenten. Op de Weegschaal werden dilemma’s besproken en onderzocht hoe duurzaam onze acties werkelijk zijn.

De markten werden georganiseerd door onze klimaatburgemeester van 2023: Lenny Alkemade.