Op basis van hun inzet en de plannen voor de komende jaren hebben het bestuur de commissie titelerkenning en het landelijk campagnebureau Fairtrade Gemeente aan de Stichting Fairtrade Werkgroep Gemeente Hellendoorn meegedeeld dat de werkgroep met trots deze titel in 2022 en 2023 mag voeren.
Voorzitter Rina van den Born en wethouder Henk Nijhof (met onder meer klimaat, duurzaamheid en energie in zijn portefeuille) benadrukken dit feit door te wijzen op het bord dat voor het Huis voor Cultuur en Bestuur staat.
De Stichting Fairtrade Werkgroep Gemeente Hellendoorn, een initiatief van wereldwinkel Ganesha, heeft sinds 2017 de titel Fairtrade Gemeente; voor de oplettende inwoner is dit op verschillende plaatsen in de gemeente te zien aan de borden, die dit aangeven.
Projectplan 2022-2024
Het projectplan van de Hellendoornse Werkgroep bestaat uit negen punten. Het eerste punt is om meer leden te werven en daardoor grotere bekendheid aan Fairtrade producten te geven. Er zijn momenteel 48 deelnemers; onder meer de gemeente, scholen, kerken, organisaties, instellingen, middenstanders en horeca. Die gebruiken allemaal meerdere Fairtrade producten zoals koffie, thee, suiker etc. De werkgroep zal zich in gaan zetten om ook in de gemeente Hellendoorn duurzaam vervaardigde kleding te propageren. Deelnemers zijn te herkennen aan de stickers ‘Wij doen mee!’ of ‘Wij doen duurzaam mee!’. Om ‘eerlijke’ kleding nog beter in de markt te zetten, wordt opnieuw de film The True Costs over de omstandigheden in de kledingindustrie vertoond. Samen met het CNME is een leskist over energie, duurzaamheid en fairtrade ontwikkeld voor basisscholen. Al enige jaren geleden is op Reggesteyn aandacht besteed aan duurzame kleding.
De Fairtrade Werkgroep heeft zich gepresenteerd op de Duurzaamheidsmarkt in het centrum van de Nijverdal met nadruk op klimaat en voedsel. Ook zijn bij twee supermarkten Fairtrade producten ingezameld voor de Voedselbank. “Het is een misvatting dat Fairtrade producten altijd duurder zijn”, merken de wethouder en de voorzitter op.
LEER en Max
‘Lekker Eerlijk Eten Route’ is een van de nieuwe initiatieven voor 2022. Een route langs horecagelegenheden met heerlijke Fairtrade gerechten. Ook ligt het in de bedoeling de musical Max Havelaar te vertonen in het ZINiN Theater, maar of dit doorgang kan vinden is nog onduidelijk. De uitvoering is sinds 2020 al meerdere malen verzet.
Verder gaat de Fairtrade Werkgroep intensiever samenwerken met het CNME (Centrum Natuur en Milieu Educatie van het IVN) en het Duurzaamheidscentrum in de gemeente. De droom van wethouder Nijhof is een groot centrum voor gezamenlijke activiteiten waar op alle facetten van dit gebied wordt ingegaan zoals in Assen. “We zouden daar al een keer gaan kijken, maar dat is helaas nog niet door gegaan.” Nijhof, zo’n veertig jaar geleden een van de oprichters van de wereldwinkel in zijn woonplaats Hengelo, wil zich hard maken voor zo’n centrum. Lachend vertelt hij dat hij thuis de boodschappen doet en kookt en dat hij veel Fairtrade artikelen gebruikt, alleen de wijn kan hem niet bekoren.
Meer nieuws uit Hellendoorn
Waar we mee bezig zijn
Wereldmaaltijd
Lees meer
Voedselbankactie
Lees meer
Kledingruilbeurs najaar 2024
Lees meer