Terug

Reggesteyn schenkt aandacht aan Fairtradeproducten in het restaurant

Afbeelding voor Reggesteyn schenkt aandacht aan Fairtradeproducten in het restaurant

NIJVERDAL/RIJSSEN – Bij de opleiding Horeca, Bakkerij & Recreatie op Reggesteyn hoort ook een restaurant waar veertig gasten op maandagmiddag van lekker menu kunnen genieten. Uit Nijverdal volgen Anne Jansen, Dominique Willems, Shaunty Sihasale, Thijs Nieland en Ticho de Bruin de opleiding. “Drie kwartier fietsen naar school “, zegt een van hen. Maar ze vinden het zelf ook fijn om lekker te eten en mensen te helpen, want dat leer je hier wel. Ze zitten in het laatste jaar en vinden het komende examen best wel een beetje spannend. Na het examen gaan sommigen verder in de Horeca, anderen willen een heel andere kant op. De leerlingen werken in wisselende ploegen, een groep staat in de keuken en anderen ontvangen de gasten, nemen hun jas aan en serveren aan tafel. Leggen uit wat er op het bord komt. Andy uit Rijssen, die nu in de bediening zit, weet het zeker. Hij wordt kok. Hij werkt al in de keuken bij een restaurant in Rijssen.

Eigenlijk gaat alles hetzelfde als in een ‘gewoon’ restaurant. Alleen de prijs voor een driegangenmenu is bescheiden te noemen. Vanwege de landelijke Fairtradeweek had de voorzitter van de Fairtrade Gemeente Hellendoorn contact gelegd met Reggesteyn om bij deze opleiding het werken met Fairtradeproducten te promoten. Op een tafel midden in het restaurant stonden Fairtradeproducten uitgesteld en de voorzitter gaf de gasten een korte toelichting. Bijkomend voordeel was dat zij tegelijkertijd met het aanbod van deze producten in aanraking kwamen. De Fairtade Chardonnay en Merlot, bijvoorbeeld. Op de keurig verzorgde menukaart staat dit maal ook uitgelegd wat het gebruik van Fairtradeproducten betekent. Over boeren die een eerlijke prijs krijgen voor hun oogst en een ontwikkelingspremie. Dat het soms wat duurder is, maar gegarandeerd van goede kwaliteit. Maar deze week is er gelukkig veel in de aanbieding; een mooie gelegenheid om uit te proberen!

Op de site van Reggesteyn staat over deze vmbo-opleiding:’ Kies je voor Horeca, Bakkerij & Recreatie, dan vind je het leuk om met mensen te werken vanuit een dienstverlenende instelling. In dit profiel is ‘gastvrij zijn’ een belangrijk onderdeel. Je leert mensen gastvrij te ontvangen in je restaurant, bakkerij, hotel of camping. Je leert om voedsel te bereiden, met klanten omgaan en hoe je hen een leuke tijd bezorgt. Ook leer je problemen op te lossen en klachten te behandelen. Om in de keuken of bakkerij te werken, zijn belangrijke onderdelen om te leren onder andere kennis van voeding en hygiënisch werken.’