Terug

Najaarskledingruilbeurs 2022 in Nijverdal

Afbeelding voor Najaarskledingruilbeurs 2022 in Nijverdal

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van de Fairtradewerkgroep Gemeente Hellendoorn. En al langere tijd zijn de werkgroepleden daarmee bezig. Zaterdag 29 oktober 2022 wordt in onze gemeente een Duurzaamheidsmarkt gehouden en ter gelegenheid daarvan organiseert de Fairtradegroep een kledingbeurs in de winkel Grotestraat 156.  

Herfst- en winterkleding
Inbreng van schone en hele dames- en herenkleding voor het najaar en de winter kan aan de Grotestraat 156, ingeleverd worden op drie dagen, te weten: zaterdag 8 oktober van 11.00 tot 14.00 uur, donderdag 13 oktober van 19.00 tot 21.00 uur en donderdag 20 oktober van 11.00 tot 14.00 uur. Het gaat alleen om kleding voor volwassenen in alle maten van XS tot XXXL. “En het moet er natuurlijk nog wel leuk uitzien. Maar dat is betrekkelijk, want wat de één ouderwets vindt, noemt de ander vintage. Bovendien is september door Oxfam Novib uitgeroepen tot second hand september. Een maand om geen nieuwe items aan te schaffen. Wij trekken dat nog even door. ” Per persoon mogen maximaal tien items ingeleverd worden. Bij inbreng krijgen deelnemers een bonnetje, waarmee ze ook weer kledingstukken mogen uitzoeken. Natuurlijk is de inloop vrij voor iedereen. Er wordt een kleine bijdrage aan de ‘kopers’ gevraagd. Kleding die overblijft wordt gedoneerd aan de Pop-up store voor de minima.

Experiment
“Het is een experiment”, zeggen Rina van den Born en Anne Brokelman. Of ze de kleding op maat of op kleur gaan inhangen, weten de dames nog niet. Maar daar komen ze wel uit. Ze gaan niet over één nacht ijs, want ze hebben duurzame kledingstyliste Christel Neppelenbroek in de arm genomen voor de uitwerking van hun plan. Christel (oorspronkelijk afkomstig uit Hellendoorn) werkt al heel lang in de mode en heeft het concept van duurzame kleding(ruil)beurzen verder ontwikkeld. Zij heeft in 2019 een opleiding tot duurzaam styliste gevolgd. “Er is zoveel kleding die ongebruikt in de kast blijft hangen, die net niet meer past of mooie kleding waar je op een gegeven moment gewoon op bent uitgekeken. Voor iemand anders is dat nieuw. Dat is het leuke hiervan”, legt Christel uit. Rina van de Born: “We hebben haar gevonden na een artikel in de krant, al twee jaar geleden. En we zijn heel blij dat ze ons met haar expertise wil helpen bij dit experiment.” Natuurlijk hopen de leden van de Fairtrade werkgroep dat hun plan een succes zal worden en ze roepen iedereen op eens goed in hun kledingkast te kijken en naar de inbreng aan de Grotestraat 156 te komen op zaterdag 8, donderdag 13 en donderdag 20 oktober.