Op de foto v.l.n.r voor Vlindertje Smit, André Möhlmann, Addie van Sparrentak, Rina van den Born en achter Wim Poortinga,Gerrit van den Brink, Anne Brokelman en Ine Hoogland. Foto HePa.
Afbeelding voor Fairtradewerkgroep gaat onverminderd door onder nieuwe voorzitter Rina van den Born

NIJVERDAL – Officieel is het de Stichting Fairttrade Gemeente Hellendoorn. Een aantal enthousiaste vrijwilligers die begaan zijn met de noden van medewereldburgers in landen die wij doorgaans ‘ontwikkelingslanden’ noemen. Door hier het gebruik van fairtrade producten te promoten hopen ze de welvaartsverdeling in de wereld een beetje rechtvaardiger te maken. De oprichting van de stichting, voortgekomen uit de wereldwinkel, had plaats in 2015. In mei 2017 kreeg de werkgroep de officiële titel, die in 2019 verlengd is tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Huis voor Cultuur en Bestuur.

“In de loop van de tijd is de samenstelling van de werkgroep regelmatig gewijzigd. Leden kwamen en gingen weer”, zegt Gerrit van den Brink die als waarnemend voorzitter en penningmeester een poos het gezicht van de werkgroep naar de buitenwereld was. Nu heeft hij in Rina van den Born een opvolger voor het voorzitterschap gevonden. Zij geeft aan dat ze wel even nagedacht heeft voor ze deze taak op zich nam en: “Ik wil het voor maximaal 2 jaar gaan doen.” De oud-waarnemend-voorzitter vermeldt dat er ook buiten de werkgroep terdege gezocht is naar een nieuwe voorzitter. Van den Born is geen onbekende, dat is een voordeel. Zij zit al in de werkgroep samen met Gerrit van den Brink, Anne Brokelman, Ine Hoogland, Vlindertje Smit, Addie van Sparretak en André Möhlmann en namens de gemeente Wim Poortinga. Binnen de werkgroep hebben de leden verschillende taken, maar allemaal zijn zij enthousiaste propagandamakers voor het Fairtrade principe. Sommigen houden zich bezig met de contacten met scholen, organisaties en kerken. Anderen bezoeken middenstanders en horeca. Zowel om bestaande contacten te onderhouden, alswel om nieuwe leden te werven. Als bedrijven overgaan op het gebruik van fairtrade producten ontvangen ze van de werkgroep een sticker om dit aan hun klanten en bezoekers duidelijk te maken. Met een lach vertelt Van den Brink dat bedrijven soms niet eens weten dat ze fairtrade koffie schenken omdat dit vanuit het landelijk hoofdkwartier geregeld wordt. Ook heeft hij een sterk vermoeden dat er soms niet overgeschakeld wordt op fairtrade koffie of thee vanwege de Douwe Egberts bonnen. “Maar onder meer in het Huis voor Cultuur en Bestuur bij de gemeente en in Het Centrum en bij de Protestantse Gemeente Hellendoorn worden fairtrade producten gebruikt, dat weet ik zeker”, vermeldt Van de Brink.

Naast het onderhouden van contacten werken de leden van de werkgroep zich ook aan het opzetten van publieksactiviteiten. Alleen door Covid-19 heeft dit even op een laag pitje gestaan. Het was de bedoeling om dit jaar de musical over Max Havelaar compleet met randactiviteiten naar Nijverdal te halen. In 2020 is het 200 jaar geleden dat Multatuli de schrijver van het boek geboren werd. Het is de bedoeling dat begin 2021 de musical alsnog hier te zien zal zijn. Een ander project dat helaas niet door kon gaan is LEER. LEER staat voor Lekker Eerlijk Eten Route; een opvolger van Fairtrade Happen en Stappen. Bij verschillende horecagelegenheden met fairtade producten in Nijverdal kunnen deelnemers dan eerst een voorgerecht, bij de volgende een hoofdgerecht en bij nummer drie een nagerecht gebruiken. Maar ook dit initiatief staat voorlopig in de wacht. Net als Join the Pipe, een openbaar drinkwatertappunt. Met de opbrengst van elk aangelegd watertappunt en de verkoop van hervulbare waterflessen verzorgt de organisatie Join the Pipe schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen in ontwikkelingslanden.

In het Duurzaamheidscentrum
Tijdens de openingstijden zijn er op enkele dagdelen vrijwilligers van de fairtradewerkgroep aanwezig in het Duurzaamheidscentrum aan de Grotestraat. In de etalage staan een aantal producten die ondermeer te koop zijn bij de wereldwinkel. En kaartjes met de adressen van alle deelnemers aan de Stichting Fairtrade Gemeente Hellendoorn hangen in in de etalage aan een ‘boom’.