Terug

Bonte verzameling bijzondere kledingstukken in het Keizerserf

Afbeelding voor Bonte verzameling bijzondere kledingstukken in het Keizerserf

NIJVERDAL – Even denk je hè, wat is hier aan de hand? als je langs het voormalige pand van Flits Mode aan het Keizerserf loopt. Daar hangt namelijk het resultaat van zes lessen zwoegen en creativiteit van alle leerlingen van de 4-de klassen met Kunst in hun pakket van CSG Reggesteyn. Het is de uitkomst van het Fairtradeproject opgestart door de organisatie Young and Fair en de Fairtradegroep Hellendoorn. De tentoonstelling blijft enkele weken in de etalages hangen.

Docent Herro de Roest heeft geprobeerd alles zo voordelig mogelijk te tonen. Hij is enthousiast over hoe de leerlingen met de opdracht oude kleding weer hip maken zijn omgegeaan. En dat is heel verschillend, maar allemaal hebben ze zich duidelijk uitgeleefd. Wel zegt hij lachend: “De tornmesjes en naaimachines hebben overuren gedraaid. En hoe vaak er niet grote knopen garen weggehaald moesten omdat het voetje van de naaimachine niet naar beneden was gezet! Zelfs tijdens de les ben ik naar naaimachinehandel Steggink geweest om nieuwe naalden te halen!” Gelukkig voor hem is die zaak tegenwoordig vlakbij de school. De Roest vindt sommige creaties heel verrassend en zegt het jammer te vinden dat je niet de voor- en achterkant van de opgefriste kleding kunt zien. Maar dat gaat niet want het is een tijdelijke tentoonstelling en de mogelijkheden zijn beperkt. Hij showt een jasje versierd met stukjes stof, een bloes en broek van verschillende stofjes en bloes van spijkerstof met mooie bloemen er op geplakt. Leuk vond hij het dat ook de jongens enthousiast meededen: “Hier hebben ze van twee oude spijkerbroeken er één gemaakt.”Of de kledingstukken ook echt gedragen gaan worden weet hij niet. “Sommige stoere leerlingen hebben gezegd dat ze dat wel gaan doen, maar de meesten hebben zich creatief uitgeleefd en gaan dit niet aan trekken. Maar ze hebben wel gezien dat je met oude kleding echt heel leuke dingen kunt doen.”

Intussen is hij alweer druk bezig geweest met de inrichting van Eigen Oogst. Daarvoor hebben de leerlingen dit jaar als opdracht gekregen om af te beelden wat er voor of na een bepaald schilderij te zien zou zijn. De jaarlijkse tentoonstelling van amateurkunstenaars uit de gemeente, Eigen Oogst,  is in de maand november te bewonderen in De Smidse aan het Hoge Dijkje.