Terug

Heerde opnieuw 2 jaar Fairtrade-gemeente

De gemeente Heerde is ook de komende 2 jaar een Fairtrade-gemeente. Voor de 2-jaarlijkse herbeoordeling is de gemeente met vlag en wimpel geslaagd.  

De gemeente Heerde is Fairtrade sinds oktober 2021. Elke 2 jaar moet een herbeoordeling worden aangevraagd bij het landelijk bureau van Fairtrade. De werkgroep ‘Wereldwijd Naoberschap’ heeft in december vorig jaar hiervoor de gegevens aangeleverd. Hiermee moest vooral worden aangetoond dat dit keurmerk wordt gedragen door de Heerder samenleving (bijvoorbeeld dat voldoende bedrijven en organisaties dit ondersteunen) én dat er voldoende publiciteit is geweest. Dit laatste is bijvoorbeeld door publicaties in de (lokale) media gedaan, maar ook met activiteiten rondom de Fairtrade-week, die jaarlijks in het voor- en najaar plaatsvindt.

Vorige week werd bekend dat de werkgroep een compliment kreeg van het landelijk bureau voor het goede werk en dat we weer 2 jaar lang Fairtrade-gemeente mogen zijn. Naast de brede positieve waardering werd als aandachtspunt het inzetten van sociale media genoemd. De werkgroep neemt dit verbeterpunt serieus.

 

Werkgroep Wereldwijd Naoberschap

De werkgroep Wereldwijd Naoberschap in de gemeente Heerde draagt onder de slogan ‘Wereldwijd Naoberschap’ de principes uit die horen bij de keurmerken Fairtrade en Cittaslow, de beide keurmerken die de gemeente Heerde draagt. De werkgroep Naoberschap bestaat uit vrijwilligers vanuit de samenleving, samen met medewerkers van de gemeente Heerde. Beide keurmerken vullen elkaar goed aan. Er zijn 3 belangrijke thema’s die beide keurmerken verbinden:

  • Voedsel – de kwaliteit van voedsel staat centraal. Bij Cittaslow is dit vooral lokaal (streekproducten), terwijl Fairtrade oog heeft voor de producten die we van ver halen.
  • Leefomstandigheden – bij Fairtrade gaat het dan om kleine producenten die bijvoorbeeld een eerlijke prijs voor hun producten krijgen of zorg en scholing. Bij Cittaslow hebben we lokaal aandacht voor bijvoorbeeld mensen met een minimum inkomen of die zich niet zelfstandig kunnen redden. Ofwel een zorgzame samenleving.
  • Milieu – bij beide staan het milieu en een gezonde leefomgeving centraal.

Voor meer informatie over deze keurmerken: www.heerde.nl/naoberschap.