Terug

Geslaagde bijeenkomst Wereldwijd Naoberschap Heerde

Zo’n 30 deelnemers van Wereldwijd Naoberschap kwamen onlangs bij elkaar in het Zuivelmuseum om te bespreken wat er gebeurt op het gebied van Cittaslow en Fairtrade, elkaar beter te leren kennen en de samenwerking te bespreken. Bovendien werden daarbij een nieuwe Fairtrade-deelnemer (VV Heerde) en 1 nieuwe Cittaslow-deelnemer (Heerder Historische Vereniging) verwelkomt door burgemeester Olaf Prinsen.
Afbeelding voor Geslaagde bijeenkomst Wereldwijd Naoberschap Heerde

Wereldwijd Naoberschap is de naam waaronder de ideeën achter Fairtrade en Cittaslow (de 2 keurmerken die de gemeente heeft) worden gepromoot. Diverse organisaties, verenigingen en bedrijven ondersteunen deze ideeën en zijn daarom deelnemer.
Tijdens de bijeenkomst werden de deelnemers bijgepraat over de actualiteiten rondom Cittaslow en Fairtrade en het jaarplan werd doorgenomen. Daarnaast presenteerden een aantal deelnemers zich en hield klimaatburgemeester Han Verhoeven een verhaal. Ook werd Voetbalvereniging Heerde benoemd tot deelnemers vanuit Fairtrade, en de Heerder Historische Vereniging tot deelnemer vanuit Cittaslow.
Na het inhoudelijke programma kregen de deelnemers een rondleiding door het zuivelmuseum, gevolgd door een maaltijd waarbij de deelnemers op informele wijze verder met elkaar konden kennismaken.

Werkgroep Wereldwijd Naoberschap
De werkgroep Wereldwijd Naoberschap in de gemeente Heerde draagt onder de slogan ‘Wereldwijd Naoberschap’ de principes uit die horen bij de keurmerken Fairtrade en Cittaslow, de beide keurmerken die de gemeente Heerde draagt. De werkgroep Naoberschap bestaat uit vrijwilligers vanuit de samenleving, samen met medewerkers van de gemeente Heerde. Beide keurmerken vullen elkaar goed aan. Er zijn 3 belangrijke thema’s die beide keurmerken verbinden:

  • Voedsel – de kwaliteit van voedsel staat centraal. Bij Cittaslow is dit vooral lokaal (streekproducten), terwijl Fairtrade oog heeft voor de producten die we van ver halen.
  • Leefomstandigheden – bij Fairtrade gaat het dan om kleine producenten die bijvoorbeeld een eerlijke prijs voor hun producten krijgen of zorg en scholing. Bij Cittaslow hebben we lokaal aandacht voor bijvoorbeeld mensen met een minimum inkomen of die zich niet zelfstandig kunnen redden. Ofwel een zorgzame samenleving.
  • Milieu – bij beide staan het milieu en een gezonde leefomgeving centraal.

Voor meer informatie over deze keurmerken: www.heerde.nl/naoberschap.