Gemeente Heerde

Heerde is Fairtrade!

De gemeente Heerde is Fairtrade.  Met deze titel laten we zien dat we als gemeente oog hebben voor eerlijke handel, leefomstandigheden van producenten en milieu. Een mooie aanvulling op het internationale Cittaslow-keurmerk dat we al dragen sinds 2012. Want waar Cittaslow ‘naoberschap’ is voor de nabije naaste, is Fairtrade ‘naoberschap’ voor de verre naaste. Zo werken we aan een betere wereld voor iedereen.

FTG
2025
FTG
2024
FTG
2023
FTG
2022
FTG
2021
Afbeelding voor Heerde
Afbeelding voor Heerde
Over Gemeente Heerde

Fairtrade in Heerde

Fairtrade gaat niet alleen om eerlijke inkoop en productie van koffie en chocola, maar gaat veel verder met bijvoorbeeld eerlijk katoen, speelgoed, vazen, beelden of tassen. Ook diverse andere keurmerken tellen mee, omdat ze dezelfde waarden hebben als Fairtrade. Denk aan het FSC keurmerk voor papier, Fairwear voor kleding, MSC voor vis of het EKO-keurmerk voor biologische producten.

Daarom zijn het ook niet alleen supermarkten die de Fairtrade-gemeente ondersteunen. Ook kerken, scholen, sportverenigingen en bedrijven doen mee. Deze deelnemers hebben onlangs allemaal een Fairtrade-sticker gekregen om op hun raam te plakken. Hiermee laten ze zien dat ze Fairtrade zijn.

We hebben al veel bedrijven, organisaties en scholen die Fairtrade ondersteunen. Doet u ook mee als bedrijf, organisatie of maatschappelijke instelling? Of wilt u meedoen in de werkgroep Fairtrade? Meldt u zich dan aan via ikdoemee@heerde.nl!

 

Gemeente Heerde is..

Actief
Icon
Je hebt een actief kernteam van vrijwilligers
Geliefd
Icon
Je hebt steun van het gemeente bestuur
Productief
Icon
Je verkoopt fairtrade producten in winkel en horeca
Inspirerend
Icon
Je inspireert lokale bedrijven over te stappen
Zichtbaar
Icon
Je zorgt voor lokale fairtrade evenementen
Ijverig
Icon
Je vraagt aandacht voor Fairtrade en de Global Goals

Cittaslow en Fairtrade

De gemeente Heerde draagt sinds 2012 het internationale keurmerk ‘Cittaslow’ (www.cittaslow-nederland.nl). Dit keurmerk staat voor gemeenten ‘waar het leven goed is’. Wereldwijd zijn er in 30 landen ruim 250 gemeenten die dit keurmerk hebben.

Een duurzame toekomst en een hechte samenleving zijn elementen die in Cittaslow centraal staan. En dat geldt ook voor Fairtrade. Er zijn drie belangrijke thema’s die Cittaslow en Fairtrade verenigen:

  • Voedsel – de kwaliteit van voedsel staat centraal. Bij Cittaslow is dit vooral lokaal (streekproducten), terwijl Fairtrade oog heeft voor de producten die we van ver halen.
  • Leefomstandigheden – bij Fairtrade gaat het dan om kleine producenten die bijvoorbeeld een eerlijke prijs voor hun producten krijgen of zorg en scholing. Bij Cittaslow hebben we lokaal aandacht voor bijvoorbeeld mensen met een minimum inkomen of die zich niet zelfstandig kunnen redden.
  • Milieu – bij beide staan het milieu en een gezonde leefomgeving centraal.

Kortom: Cittaslow is naoberschap voor de nabije naast, terwijl Fairtrade naoberschap is voor de verre naast. Samen maken we een betere wereld voor iedereen.

Aanmelden voor het kernteam
Volg het kernteam in Heerde