Terug

Wereldwinkel, fairtradewinkel van Voorschoten

Nieuwsbericht juni 2021, gepubliceerd in Voorschotense Krant

Het concept Wereldwinkel stamt uit eind Jaren 60. Consumenten wilden steeds vaker weten waar hun producten vandaan kwamen en hoe de prijs tot stand kwam. In 2000 was het aantal winkels gegroeid tot meer dan 400. Waren het eerst vooral levensmiddelen die verkocht werden, later kwamen daar steeds meer kunstnijverheidsartikelen bij.

 

Na 2000 hebben veel winkels de deuren moeten sluiten. Dit is vooral te wijten aan de steeds hogere huren of soms een terugloop van vrijwilligers. Belangrijke kenmerken van een Wereldwinkel zijn: Transparantie van de prijs en afkomst van het product. Bijna alle producten zijn gecertificeerd (in de Wereldwinkel Voorschoten 95%) en de winkel wordt helemaal door vrijwilligers geëxploiteerd. De Wereldwinkel in ons dorp is sinds 2009 gevestigd in één van de diaconiehuisjes aan de Schoolstraat.

Voor inkoop is de winkel afhankelijk van gecertificeerde importeurs. Ook aan hen is de Corona crisis niet ongemerkt voorbij gegaan. Velen hebben zich heel erg ingespannen om de grootste ellende van hun producenten te lenigen. Zo werden voedselpakketten geregeld en extra bestellingen geplaatst. Anderen konden het wegvallen van de verkoop niet overbruggen en hebben hun deuren moeten sluiten. Hier in Voorschoten hebben wij als wereldwinkel het kunnen redden, net zoals veel van onze collega’s in de straat en we kijken dan ook uit naar een mooie zomer.

Heel blij zijn we dat we een nieuwe importeur gevonden hebben voor prachtige sieraden: Kazuri Handgemaakte keramiek kralen van hoge kwaliteit uit Kenia. Er zit een bijzonder verhaal achter deze kralen. In 1975 stichtte lady Susan Wood (medeoprichter van Flying Doctors Kenia) een werkplaats waar alleenstaande moeders wat bij konden verdienen. De werkplaats kwam op het terrein van de oude koffieplantage van Karen Blixen, hoofdpersoon uit de film Out of Africa (gespeeld door Meryl Streep). Nu werken er 340 vrouwen. De kralen geven goed de sfeer van Kenia weer: vrolijke kleuren, blauwe nevelluchten en het zachte groen van de hoogland bomen. Heel bijzonder en vanaf nu in de etalage te zien van de Wereldwinkel Voorschoten aan de Schoolstraat.

Kazuri, handgemaakte keramiek kralen van hoge kwaliteit uit Kenia, met een verhaal, Foto: PR