Terug

Theeplukkers in Sri Lanka

Nieuwsbericht april 2023, gepubliceerd in de Voorschotense Krant  
Afbeelding voor Theeplukkers in Sri Lanka

In Nederland drinken we veel thee. Daarom nu aandacht voor theeplukkers in Sri Lanka en hoe Fairtrade hun leven verbetert.

Theeplantage Norwood is sinds 2011 Fairtrade gecertificeerd. De Fairtrade premie wordt beheerd door een speciaal opgerichte organisatie, waarin zowel het management als de werknemers zijn vertegenwoordigd. Samen beslissen zij hoe de premie wordt ingezet.

Op de plantage is een school waar de kinderen van de werknemers gratis onderwijs kunnen volgen. Ook kunnen 149 kinderen extra lessen volgen en kregen enkele jongeren een studiebeurs. Omdat veel kinderen een aardig eind naar school moeten lopen met een dikke stapel boeken is een deel van de premie besteed aan schooltassen voor de kinderen. Ook werden er paraplu’s uitgedeeld, zowel handig in de regentijd als in de droge periode als bescherming tegen de felle zon.

Sakuntala is de beste plukster van Norwood. Gemiddeld wordt er door de plukkers 16 kilo theeblaadjes per dag geplukt. Voor alle kilo’s boven het gemiddelde krijgt Sakuntala een bonus uitbetaald. Ze is opgegroeid op een andere plantage, maar trouwde negen jaar geleden en ging met haar man op Norwood wonen. Haar man werkt er als tuinman en klusjesman. Ze hebben inmiddels drie zoontjes.

Voor Sakuntala begint de dag om vijf uur. Ze maakt dan ontbijt en brengt daarna haar kinderen naar school en de kinderopvang. Tussen acht en drie is Sakuntala in de theevelden te vinden. Na werktijd haalt ze haar kinderen weer op en sprokkelt ze hout om het avondeten op te koken. Ze hoopt dat haar kinderen hard zullen studeren zodat ze later politieagent of dokter kunnen worden.

Voor haarzelf zijn het de kleine dingen die het verschil maken: ‘Ik ben blij dat er verzamelpunten voor vuilnis zijn opgezet en dat het vuilnis regelmatig wordt opgehaald. Onze woonwijk is nu een stuk schoner. En alle theeplukkers hebben een thermosfles en een warme jas gekregen. Dat is erg fijn, want het kan ’s ochtends als ik begin met plukken nog erg fris zijn.’
Door de Fairtrade premie is het leven voor de werknemers op de theeplantages veel beter geworden, dus reden te meer om Fairtrade thee te drinken.

 

Bron: Fairtrade Nederland

Werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten