Terug

MuniMuni.store, een fairtrade webshop uit Voorschoten

Nieuwsbericht januari 2022, gepubliceerd in Voorschotense Krant  
Bow Tie uit MuniMuni assortiment

Anita van Hoeve, Wereldwinkel Voorschoten, lid werkgroep FAIRTRADE Gemeente Voorschoten

Deze week had ik een ontmoeting met Christel Hendriks, een jonge fysiotherapeute en yogalerares opgegroeid in Voorschoten. Ik sprak haar in haar ouderlijk huis hier in Voorschoten.

In 2015 ging Christel op reis naar Nepal voor een  cursus in een boeddhistisch klooster in de buurt van de hoofdstad Kathmandu. Een spirituele ervaring die diepe indruk maakte. Daarna maakte ze een meerdaagse tocht in het hooggebergte van Nepal, ontmoette er de vriendelijke bevolking en zag een stukje dagelijks leven. De idylle werd wreed verstoord door de zware aardbeving van 25 april.  Verwoesting alom, Christel maakte het van heel dichtbij mee. Deze ervaringen maakten dat ze na enkele maanden in Nederland besloot om terug te gaan en te helpen. Ze kwam tot de conclusie dat er na de ramp ook hulp nodig was voor de langere termijn. En zo ontstond MuniMuni.

Het idee erachter is het versterken van kleine werkplaatsen, coöperaties van vooral vrouwen. Christel wilde bewust niet zelf iets  opzetten, maar aansluiten bij  bestaande groepen en door inkoop van de producten die groepen versterken. Vrouwen in Nepal hebben het zwaar, ze tellen niet mee zoals mannen, maar ze zijn ook heel sterk en creatief. Dit is wat Christel wil laten zien: met de producten die ze maken, door mooie foto’s en achtergrondverhalen. Alle groepen zijn klein, ze tellen ongeveer 25 vrouwen, die uniek handwerk maken. Alles op fairtrade basis, dus met goede arbeidsomstandigheden en een goed salaris.

Christel Hendriks reisde naar Nepal. Terug in Nederland startte ze MuniMuni, een webshop voor lokale producten uit Nepal. Foto: Tara Shupe

Christel had een kleine selectie thuis liggen (dat is ook de plaats vanwaar de bestellingen verstuurd worden): prachtige sjaals van beschilderde zijde, van bamboevezel geverfd met natuurlijke verf en katoenen tie-dye. En prachtig traditioneel weefwerk verwerkt tot beursjes, tassen en  yogamat draagtassen.

In de Wereldwinkel zal geregeld aandacht worden besteed aan de producten van MuniMuni, maar kijkt u eens op de website www.MuniMuni.store en laat u door de verhalen en de prachtige foto’s meenemen naar een wereld die zo ver van ons is, maar die u zo dichtbij kunt brengen door de aanschaf van een van de artikelen.