Terug

Koffieboerinnen in Kenia

Nieuwsbericht februari 2023, gepubliceerd in de Voorschotense Krant
Afbeelding voor Koffieboerinnen in Kenia

We drinken in Nederland veel koffie. Daarom deze keer aandacht voor koffieboerinnen in Kenia en hoe Fairtrade hun leven verbetert. De koffieboerinnen in de provincie Kericho zijn via een eigen coöperatie aangesloten bij het Fairtrade ‘Growing Women in Coffee’-project. Dit project stimuleert de overdracht van de eigendom van koffiestruiken naar koffieboerinnen in Kenia. Deze vrouwen voeren 70 procent van het werk op koffieboerderijen uit, maar zijn zelden zelf eigenaar van het land waar ze planten, telen en oogsten. Dankzij dit project ontvangen ze voor het eerst een zelfstandig inkomen. En 300 vrouwelijke leden van de coöperatie in Kericho zijn zo al landeigenaar geworden.

Klimaatverandering
Ook in Kenia heeft klimaatverandering grote effecten. Daarom hebben de koffieboerinnen meegedaan aan een training over betere landbouwtechnieken. Zo kregen ze het advies om meerdere gewassen te telen op hun koffieboerderijen, zoals bananen en bonen. Deze extra gewassen zijn zowel een bron van inkomsten als een voedselbron. Ook planten ze bomen op hun boerderijen, die schaduw bieden aan de koffiestruiken en de grond vruchtbaarder maken.

Via Fairtrade doet een deel van de boerinnen ook mee aan een biogasproject. Elke dag verzamelen ze de mest van hun koeien voor een biogasoven. Die werkt op mest in plaats van op brandhout. Voordat ze deze oven hadden moesten ze heel vroeg opstaan en waren ze veel tijd kwijt met brandhout verzamelen. Door de biogasovens kunnen de vrouwen hun kinderen nu op tijd naar school brengen en ook vroeger beginnen met het werk op hun boerderij. Deze ovens besparen ze veel tijd en geld.

Het is fijn dat deze boerinnen via Fairtrade stappen kunnen ondernemen om beter om te gaan met het veranderende klimaat. Maar nog niet alle boeren weten wat klimaatverandering inhoudt, ook zij moeten een training krijgen. En er moeten meer schaduwrijke plekken worden aangelegd waar jonge koffieplantjes kunnen worden aangeplant. Ook willen ze het aantal biogasovens uitbreiden in hun gemeenschap, zodat alle leden van de coöperatie er een hebben. Daarmee neemt de houtkap af en kunnen ze het klimaat beter beschermen.

Dus reden te meer om Fairtrade koffie te drinken. Zo kunnen we de kleinschalige koffieboeren en boerinnen steunen.

Werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten