Terug

Ontmoet Maira Lopez in de Fairtrade Week

Nieuwsbericht oktober 2023, gepubliceerd in de Voorschotense Krant
Afbeelding voor Ontmoet Maira Lopez in de Fairtrade Week

Deze week is het weer Fairtrade week. In veel winkels zijn de Fairtrade in de aanbieding. Het thema van de Fairtrade week is klimaatverandering. In de krant van augustus hebben we het al gehad over de enorme negatieve gevolgen daarvan voor kleinschalig producerende boeren in ontwikkelingslanden. Vandaag vertellen we over een specifiek project waarin Fairtrade kleine boeren helpt om met de klimaatverandering om te gaan en er zelfs geld aan te verdienen.

200 hectare aan bomen geplant:  Maira Lopez is manager van zo’n project, namelijk het project ‘herbebossing voor koffiebonen’ in Piura, Peru. In dit project zorgen boeren – die in het bovenste stroomgebied (3000m) van het koffieteeltgebied in Piura wonen – voor herbebossing van de regio. Hierdoor wordt erosie verminderd en de wateropslagcapaciteit verbeterd, wat de koffieboeren stroomafwaarts ten goede komt. Al jaren zet Maira zich in  voor dit project en inmiddels is er al meer dan 200 hectare aan  bomen geplant. “Het project is zó gegroeid in de afgelopen jaren! Dat is geweldig om te zien”, aldus Maira.

Zolang de bomen groeien halen ze gemiddeld 22 kg CO2 per jaar uit de lucht. Dat is voor verschillende boomsoorten en per gebied berekend volgens internationaal erkende methodes. Die reductie van CO2 kunnen de boeren verkopen aan instanties of individuen die hun eigen CO2 uitstoot willen compenseren. Zoals bijvoorbeeld de Nederlandse regering of mensen die hun vliegreis willen compenseren. Dat gaat in dit project al om enkele duizenden euro’s per jaar. Die kunnen ze dan weer investeren.

Daarnaast ontwikkelt het project ook aanpassingsmaatregelen voor koffieboeren zoals bijvoorbeeld het verbeteren van snoeitechnieken en het planten van schaduwbomen. Zo krijgt de koffie een beteren kwaliteit en en wordt de koffieproductie duurzamer.

Meer info: Ben je nieuwsgierig geworden naar het project, kijk dan naar:

https://www.fairtradeclimatefund.nl/projecten/peru-herbebossing-voor-koffieboeren

Als je jouw eigen broeikasgasuitstoot wil compenseren kan dat bijvoorbeeld bij de Fairtrade projecten van de boerenorganisaties die het Fair Climate Fund aanbiedt. Zie hiervoor:

https://www.fairtradeclimatefund.nl/voor-individuen

Werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten

Bron: Fairtrade Nederland