Terug

Klimaat- en Fairtrade-lunch

Nieuwsbericht november 2023, gepubliceerd in de Voorschotense Krant
Afbeelding voor Klimaat- en Fairtrade-lunch

Eind oktober, begin november vielen de Nationale Fairtradeweek en de Nationale Klimaatweek samen. Mede daarom stond de Fairtradeweek in het teken van het klimaat. Alle Fairtrade gemeenten is gevraagd via een wereldmaaltijd hier aandacht aan te besteden.

Tijdens de tweewekelijkse maaltijd, die wordt gehouden in het eetcafé van de Dorpskerk werd uitgebreid stilgestaan bij deze Fairtradeweek. Verder organiseerde de werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten een lunch, waarbij de aanwezigen hierover in gesprek gingen. De Dorpskerk Voorschoten stelde hiervoor belangeloos ‘t Voorhuys beschikbaar.

Maandag 30 oktober werden de deelnemers aan deze lunch welkom geheten door wethouder Hubert Schokker, die zowel fairtrade als klimaat en duurzaamheid een warm hart toedraagt. De wethouder was dan ook blij dat er een gemêleerd gezelschap aan de lunch deelnam. Naast deelnemers aan de Fairtrade campagne Voorschoten waren leden van de Duurzaamheidstafel Voorschoten en vertegenwoordigers van Vluchtelingenwerk en Amnesty International aanwezig. Wethouder Schokker zegde toe dat de gemeente zich zoveel mogelijk zal inzetten voor fairtrade, klimaat en duurzaamheid.

Zoals wellicht bekend draagt fairtrade bij aan maar liefst 10 van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Omdat de Fairtrade organisatie zorgt dat producenten in ontwikkelingslanden een fatsoenlijke prijs krijgen voor hun producten, zodat zij van dit inkomen kunnen leven. Verder krijgen de producenten steun op het gebied van o.a. onderwijs, verbetering van landbouwmethoden en aanpassing aan klimaatverandering. Met het kopen van fairtrade producten kan iedereen op een praktische, laagdrempelige manier bijdragen aan een betere wereld, voor mens én milieu.

Onder het genot van lekkere fairtrade gerechten wisselden de aanwezigen tijdens de lunch met elkaar van gedachten over hoe fairtrade, klimaat en duurzaamheid onder de aandacht van een groter publiek kunnen worden gebracht. Daarnaast werden er goede tips gegeven over hoe we in Voorschoten meer deelnemers aan de Fairtrade campagne kunnen werven. Zeer nuttig omdat we als werkgroep vóór eind december weer moeten aantonen dat Voorschoten nog steeds voldoet aan de criteria voor de titel Fairtrade gemeente.

Met het kopen van fairtrade lekkernijen en cadeautjes dragen we allemaal ons steentje bij aan een meer eerlijke en duurzame wereld. Doet u ook mee?

Werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten