Terug

Kleding die je een warm gevoel geeft

Nieuwsbericht januari 2023, gepubliceerd in de Voorschotense Krant
Afbeelding voor Kleding die je een warm gevoel geeft

Voorschoten Fairtrade Gemeente is een eervolle titel, die aangeeft dat in onze gemeente diverse winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samenwerken aan meer eerlijke handel door gebruik en verkoop van Fairtrade producten. In deze rubriek willen wij regelmatig aandacht besteden aan de deelnemers van deze campagne en hun motivatie tot deelname. Bij een kopje Fairtrade koffie spreken wij deze keer met Carlos van Wees, eigenaar van Van Wees Herenmode aan de Schoolstraat.

Carlos vindt dat iedereen een veilige werkplek en een eerlijk loon verdient. Daarom heeft hij zich goed verdiept in eerlijke handel en duurzaamheid in de kledingbranche en is graag een deelnemer aan de campagne Fairtrade Gemeente. Carlos is blij dat inmiddels alle grote kledingmerken waar Van Wees mee samenwerkt zich bewust zijn van hun voorbeeldfunctie. Toch is het broekenmerk Meyer vooralsnog het enige volledig Fairtrade werkende kledingbedrijf waar Van Wees broeken van verkoopt; deze zijn herkenbaar aan het speciale logo.

Carlos van Wees, foto Werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten

Meyer maakt voor hun kledingproductie uitsluitend gebruik van katoen verbouwd volgens de Fairtrade normen. Katoenboeren krijgen stabiele minimumprijzen voor hun katoen. En van kinder- en dwangarbeid en discriminatie mag geen sprake meer zijn. Met een Fairtrade-premie worden lokale sociale gemeenschapsprojecten versterkt. Naast deze betere werk- en leefomstandigheden voor de katoenarbeiders en -producenten wordt tevens aandacht besteed aan een milieuvriendelijkere productie, waarbij ook zo efficiënt mogelijk gebruik van water wordt gemaakt. Op al deze zaken wordt regelmatig een controle uitgevoerd door een internationaal gerenommeerde certificatie- en controledienst.

Carlos wijst erop dat hij ook andere merken verkoopt, die zijn aangesloten bij initiatieven die in de goede richting gaan. Zoals Olymp, die deelnemer is van de Fairwear Foundation en Tommy Hilfiger én Fynch-Hatton van het Better Cotton Initiative voor duurzame productie en goede werkomstandigheden.

Volgens hem zijn er ook steeds meer klanten die vragen naar duurzaam geproduceerde kleding, die in ieder geval zonder kinderarbeid is geproduceerd.

Samen met Carlos hopen wij dat steeds meer kleding  fair geproduceerd en verkocht gaat worden, zodat de mensen in alle schakels onder veilige  omstandigheden werken en een eerlijk loon krijgen.

Werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten