Terug

Het verhaal achter fairtrade cashewnoten

Nieuwsbericht december 2023, gepubliceerd in de Voorschotense Krant
Afbeelding voor Het verhaal achter fairtrade cashewnoten

Goed nieuws uit de Voorschotense Wereldwinkel. Een van de leuke dingen van werken in de Wereldwinkel is het op zoek gaan naar nieuwe producten. Ziet de dag er grauw uit en is het nieuws ook deprimerend, dan geeft het zoeken naar nieuwe initiatieven je weer moed. Zo vond ik een hartverwarmend verhaal over cashewnoten uit Tanzania. Wist u dat veel van de noten die in Tanzania groeien eerst naar China vervoerd worden om daar gepeld te worden en dan pas naar Europa komen?

Drie jaar geleden zijn  drie Nederlandse mannen vanuit verschillende achtergronden het project Johnny Cashew gestart. Met als doel cashewnoten die in Tanzania verbouwd worden niet meer in China te laten pellen, maar gewoon in Tanzania waar veel arme mensen wonen, die heel blij zijn met een eerlijk inkomen. En dit scheelt maar liefst 12.000 vervoerskilometers. En hun doel is nu bereikt!!! Deze noten zijn vanaf eind januari in onze Wereldwinkel te koop. Dit is het verhaal erachter:

Zo’n 1000 boeren in Tanzania produceren cashewnoten onder fairtrade voorwaarden en verkopen die aan Johnny Cash. En krijgen een goede prijs voor hun noten plus een extra premie. Die noten worden vervolgens gepeld in het bedrijf Mama Cashew, waar 600 vrouwen werken. Zij krijgen ook een goed loon en daarmee de kans om aan de armoede te ontsnappen. Johnny Cash koopt en verpakt ook de gebroken cashewnoten, die overigens net zo lekker zijn. Terwijl de boeren hiervoor bij andere handelaars een veel lagere prijs krijgen of soms zelfs helemaal niks.

Zo’n complete verandering van de handelsketen is niet gemakkelijk door te voeren. Vroeger was de handel in handen van Aziatische handelaren. Die niet graag hun inkomsten zien verdwijnen. En er zijn nog meer hobbels te nemen. Wat doe je bijvoorbeeld met het afval? Gelukkig zijn ook daar goede oplossingen voor te vinden.

Wilt u meer hierover weten dan is de website van Johnny Cashew heel interessant: https://johnnycashew.com/ Daar wordt duidelijk uitgelegd wat ik u in een paar woordjes probeerde te vertellen.

Maar het belangrijkste is: deze fairtrade Tanzaniaanse cashewnoten zijn straks ook voor u te koop in Voorschoten!

Anita van Hoeve

Wereldwinkel Voorschoten en lid van de Werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten

Foto johnnycashew.com