Terug

Fairtrade week

Nieuwsbericht september 2023, gepubliceerd in de Voorschotense Krant

Fairtrade Nederland organiseert sinds 2007 twee keer per jaar de Fairtrade Week om meer consumenten in aanraking te laten komen met Fairtrade producten. Supermarkten en merken promoten in die week hun Fairtrade producten en vrijwilligers organiseren allerlei activiteiten om te laten zien hoe belangrijk eerlijke handel is.

Hoe meer Fairtrade producten er gekocht worden, des te groter de impact voor boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden. Armoede is de grondoorzaak van problemen zoals kinderarbeid, ontbossing en uitbuiting. Fairtrade draagt bij aan het verminderen van deze grote problemen. Fairtrade is het enige keurmerk dat werkt met langdurende handelscontracten die boeren zekerheid geven en met een minimumprijs voor hun producten als vangnet bij lage wereldmarktprijzen en een niet onderhandelbare premie. Voor de bij Fairtrade aangesloten boerenorganisaties zijn deze prijsinstrumenten cruciaal om duurzaam te kunnen produceren, te kunnen investeren in hun boerenbedrijven en zich te weren tegen klimaatveranderingen.

De twee Fairtrade Weken zijn ook voor de werkgroepen in Fairtrade Gemeenten dé momenten van het jaar om activiteiten te organiseren en aandacht te vragen voor eerlijke handel om zo meer bewustwording te creëren bij inwoners en ondernemers. Het thema van de Fairtrade Week van dit najaar is klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor kleine boeren in ontwikkelingslanden. Aan dit thema hebben wij in onze column van vorige maand al aandacht besteed.

Om het gebruik van Fairtrade producten te strimuleren organiseert de Werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten op maandag 30 oktober een Wereldmaaltijd in de vorm van een lunch met Fairtrade producten in het Voorhuys bij de Dorpskerk. Hiervoor zullen de huidige en de potentiële deelnemers aan de Fairtrade campagne in Voorschoten worden uitgenodigd om onderling kennis te maken, informatie uit te wisselen en de mogelijkheden te verkennen voor uitbreiding van de Fairtrade campagne in ons dorp. Wil je meer weten, neem dan contact op met de werkgroep (voorschotenft@gmail.com) .

Werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten