Terug

Fairtrade voor een leefbaar loon

Nieuwsbericht juni 2023, gepubliceerd in de Voorschotense Krant

Twee keer per jaar wordt er aandacht gevraagd voor eerlijke handel in de Fairtrade weken (mei en oktober). De laatste keer in mei was het thema: Leefbaar Loon. Meerdere mensen vroegen zich af wat dat is. Is het hetzelfde als het minimumloon? Dat is het niet.

Het minimumloon is ooit vastgesteld door de International Labour Organisation als leidraad voor de aangesloten landen. En veel landen hebben dat als een wettelijk loon vastgelegd. De bedrijven horen zich daaraan te houden. Maar…. dikwijls worden die cijfers niet aangepast en houden ze dus geen rekening met prijsverhogingen enz. Ze lopen vaak een beetje achter.

Het leefbaar loon zoals het officieel beschreven staat is: “de beloning van een werknemer die voldoende moet zijn om hem/haar en zijn/haar gezin een fatsoenlijke levensstandaard te bieden. Dat zijn: voedsel, water, huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg, vervoer, kleding en een beetje sparen voor noodgevallen”.

Fairtrade streeft naar een leefbaar loon voor alle werknemers. In de meeste ontwikkelingslanden is het minimumloon veel lager dan het leefbaar loon. De slechts verdienende sectoren zijn: kleding en levensmiddelen. Bijvoorbeeld in Bangladesh dat, na China, het land is waar de meeste van onze kleding geproduceerd wordt. Het leefbaar loon zou daar 7,63 dollar per dag moeten zijn, maar het meestal betaalde minimumloon is 3,76 dollar. Een heel verschil!

En dan zijn daar nog de werkomstandigheden. Velen van ons zullen zich nog de ramp in Rana Plaza herinneren waar de fabriek instortte en meer dan 1100 mensen het leven lieten. In de Wereldwinkel in Voorschoten zijn hele mooie geborduurde kaarten te koop, gemaakt door overlevenden van dit ongeluk. Ze wilden niet teruggaan om te werken in de fabriek waar ze zoveel familieleden en vrienden verloren hebben. Nu maken ze de mooiste kaarten voor een leefbaar loon. Want de kaarten worden fairtrade ingekocht.

Door fairtrade producten te kopen kunnen wij allen bijdragen aan een leefbaar loon voor werknemers in de ontwikkelingslanden.

Werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten

Afbeelding Leefbaar Loon van Fairtrade Gemeenten