Terug

Fairtrade Towns, een wereldwijde campagne

Nieuwsbericht september 2022, gepubliceerd in Voorschotense Krant

Voorschoten werd in november 2019 de 90ste Fairtrade Gemeente in Nederland. Daarmee sloot ons dorp zich aan bij een wereldwijde campagne van Fairtrade Towns, die in 2001 in het plaatsje Garstang in Engeland begon. Daar werden de zogenoemde vijf kerndoelen ontwikkeld die de hoeksteen vormen voor de Fairtrade campagnes in alle aangesloten gemeenten. Deze kerndoelen zijn:

1. De gemeenteraad neemt een motie aan waarin de Fairtrade gedachte wordt gesteund en wordt bepaald dat de gemeente Fairtrade producten zal gebruiken
2. Fairtrade producten zijn breed verkrijgbaar in de winkels en in horeca gelegenheden in de gemeente
3. Fairtrade producten worden gebruikt op de werkvloer in een voldoende aantal bedrijven en maatschappelijke organisaties zoals scholen, verenigingen en kerken
4. Er is een plan voor steun onder de bevolking en blijvende aandacht voor Fairtrade in de plaatselijke media
5. Er is een plaatselijke stuurgroep die ervoor zorgt dat de gemeente de Fairtrade Gemeente status krijgt en blijvend verdient.

In Nederland is de campagne gestart in 2007 op initiatief van de interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingshulp ICCO, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Stichting Max Havelaar en de Vereniging voor Internationale Samenwerking COS Nederland. Later werd als zesde doelstelling nog toegevoegd dat de gemeente bijdraagt aan de verwezenlijking van de zogenoemde Global Goals van de Verenigde Naties (zie vorige column). In maart 2009 kregen de eerste twee Nederlandse gemeenten de eervolle titel uitgereikt: Goes en Groningen.

Inmiddels is de Fairtrade Towns campagne actief in 36 landen en op 6 continenten. Wereldwijd zijn er momenteel meer dan 2.135 gemeenten waar duizenden vrijwilligers zich ervoor inzetten dat het draagvlak voor Fairtrade wordt vergroot en dat eerlijke handel de norm wordt. In de omgeving van Voorschoten hebben ook de gemeenten Teylingen, Wassenaar en Noordwijk de Fairtrade Gemeente status en zijn Leiden en Leidschendam-Voorburg ermee bezig.

Werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten