Terug

Fairtrade tijdens de feestdagen

Nieuwsbericht november 2022, gepubliceerd in de Voorschotense Krant

We zijn al weer druk aan het inkopen voor de feestdagen in december. Nu we allemaal meer op onze uitgaven moeten letten en we tegelijkertijd toch ook aan andere mensen willen denken is de aankoop van fairtrade producten misschien wel een goed idee.

Zo zou je voor de Sint kunnen denken aan chocoladeletters. Verkade heeft ze van fairtrade chocolade. Fairtrade chocola in andere vormen is ook ruimschoots aanwezig in verschillende winkels. En met een beetje zoeken is er ook fairtrade wijn te vinden. Eerlijke kerstdecoratie vinden is wat lastiger. Bijna alles komt uit China, ziet er leuk uit, maar de kwaliteit laat vaak te wensen over. En wat weten we van de achtergrond? Steeds meer komen we te weten over de omstandigheden waarin de producten gemaakt worden.

Het leuke van Voorschoten is dat hier ieder jaar een speciale verkoop van fairtrade kerstdecoraties is. De jaarlijkse kerstverkoop van de Wereldwinkel is dit jaar ook weer in de hal van de Kruispuntkerk . Van dinsdag 22 november 10 uur tot en met zaterdag 26 november 5 uur bent u hier welkom. Van alle producten is bekend waar ze vandaar komen en wie ze gemaakt heeft. En ze gaan jaren mee, iets waar we toch steeds meer op letten.

Wat is er zo al te koop? Kaarsen uit Zuid-Afrika en Indonesië, vilten decoraties uit Nepal, capiz(schelp) uit de Filippijnen, groepen en stallen uit Peru, olijfhout uit Bethlehem, drijfhout uit Indonesië, steen uit Zimbabwe, glas uit Egypte. Een wereld van verschillende materialen en technieken!

Kerststal Rwanda, foto Werkgroep Fairtrade  Gemeente Voorschoten

Het is dus heel goed mogelijk om dit jaar iets van fairtrade op uw kersttafel te zetten. En wat is er leuker dan voor je dierbare(n) zelf een cadeaupakketje samen te stellen dat alleen maar uit heerlijke of nuttige en/of mooie fairtrade producten bestaat?

Fijne en faire feestdagen gewenst!

Werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten