Terug

Fairtrade tekenwedstrijd Voorschoten

Nieuwsbericht mei 2024, gepubliceerd in de Voorschotense Krant
Afbeelding voor Fairtrade tekenwedstrijd Voorschoten

Twee keer per jaar, in mei en oktober, wordt landelijk de Fairtrade Week gehouden. Dat is de week waarin we allemaal kunnen nadenken over de impact van onze dagelijkse boodschappen. Een simpele switch naar Fairtrade producten kan een wereld van verschil maken voor boeren, werknemers én het milieu.

De afgelopen Fairtrade Week, van 4 t/m 12 mei, stond in het teken van duurzame mode. Om aandacht te vragen voor dit thema, ook en vooral bij de jeugd, organiseerde de Werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten een tekenwedstrijd voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Kinderdagverblijf Het Postkantoor en de BSO Sterrenboom reageerden op de uitnodiging en hebben de kinderen gevraagd een tekening te maken van mooie kledingstukken.

Eerlijk loon

Voordat zij begonnen legde werkgroeplid Joop uit hoe belangrijk het is dat stoffen duurzaam worden gemaakt en dat de mensen die de kleding maken een eerlijk loon daarvoor ontvangen.

Maar 12 cent

De kinderen konden zich haast niet voorstellen dat van een T-shirt dat hier gemiddeld 20 Euro kost, maar 12 Eurocent voor de werkers/werksters is. Dat zou toch anders moeten kunnen!

Na de uitleg zijn de aanwezige kinderen enthousiast aan de slag gegaan met als resultaat 25 prachtige kleurige tekeningen, die blijk gaven van veel creativiteit.

Van Wees

De tekeningen werden beoordeeld door een jury van werkgroepleden en de heer Carlos van Wees van Van Wees Herenmode, die duurzaamheid en fairtrade hoog in het vaandel heeft staan. Na lang wikken en wegen werden er drie prijswinnaars uitgekozen, die elk uit de handen van Carlos van Wees en Joop een fairtrade T-shirt ontvingen met een afdruk van hun eigen tekening. In de groep van Het Postkantoor waren de trotse winnaars Jill van Hilst (5 jaar) in de categorie tot zes jaar en Dana van Vliet (10 jaar) in de categorie vanaf 6 jaar.

Van de groep van BSO Sterreboom werd Jasmijn Lavrijsen de winnares. Alle tekeningen waren na de prijsuitreiking nog te bewonderen in de etalage van Van Wees Herenmode op de Schoolstraat.

Etalage bij Van Wees Herenmode met de tekeningen van de deelnemers.