Terug

Fairtrade helpt Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties

Nieuwsbericht september 2021, gepubliceerd in de Voorschotense Krant
Afbeelding voor Fairtrade helpt Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties

In 2015 zijn door de landen van de Verenigde Naties, waaronder Nederland, 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen afgesproken om van de wereld een betere plek te maken. In 2030 moeten honger, armoede en ongelijkheid de wereld uit zijn.

Fairtrade als keurmerk en als wereldwijde beweging draagt bij aan deze doelstellingen. Vanuit de invalshoek van de wereldhandel zet Fairtrade zich ervoor in dat eerlijke handel de norm wordt. Fairtrade garandeert 1,7 miljoen boeren en arbeiders in meer dan 75 landen een minimumprijs voor hun producten en hun werk en draagt zo bij aan een beter inkomen en daarmee aan de strijd tegen armoede en de inkomensongelijkheid, de twee voornaamste duurzame ontwikkelingsdoelen.

Kleinschalige boeren leveren 70% van het voedsel van de wereld en kunnen een grote rol spelen bij het beëindigen van wereldhonger. Maar dat kunnen ze alleen als ze eerlijke prijzen krijgen voor hun gewassen en de juiste ondersteuning die fairtrade hun biedt.

Gelijke rechten voor mannen en vrouwen is één van de fairtrade principes.  In de bij fairtrade aangesloten boerenorganisaties is discriminatie op grond van geslacht, seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen verboden. Daarnaast wordt door extra scholing de positie van vrouwen versterkt.

Fairtrade zorgt er niet alleen voor dat boeren en producenten hun werk op waardige wijze kunnen doen, maar ook dat arbeiders op plantages behoorlijke lonen krijgen en onder fatsoenlijke omstandigheden kunnen werken.  Kinderarbeid is verboden.

Fairtrade werkt aan beide uiteinden van de keten. Aan de ene kant worden producentenorganisaties in ontwikkelingslanden ondersteund om te voldoen aan de fairtrade sociale en milieunormen. Aan de andere kant bevordert fairtrade en Fairtrade Gemeenten bewuste en verantwoorde consumptie hier.

Door als Fairtrade Gemeente de (ver-)koop, gebruik en consumptie van fairtrade producten te stimuleren, werken we samen aan een betere wereld. En als we als consument meer fairtrade producten  kopen dragen we een steentje bij aan het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelen in 2030.

Meer informatie over de ’Duurzame Ontwikkelingsdoelen’, ook SDGs genoemd (Sustainable Development Goals), en de principes van Fairtrade vind je op www.sdgnederland.nl en op www.fairtradenederland.nl

Werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten

Bron: www.fairtradenederland.nl